Ο Πάβελ Ντούροφ, ο ρωσογάλλος δισεκατομμυριούχος ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Telegram συνελήφθη κατά την αποβίβασή του σε αεροδρόμιο της Γαλλίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας για το κατά πόσο η πλατφόρμα κρυπτογραφημένων μηνυμάτων διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες όπως τρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η σύλληψη του 39χρονου δισεκατομμυριούχου ήρθε και προειδοποίηση από τη Μόσχα στο Παρίσι ότι θα πρέπει να γίνουν πλήρως σεβαστά τα δικαιώματά του και η κριτική από τον ιδιοκτήτη του X, Ιλον Μασκ, ο οποίος τόνισε ότι η ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη δέχεται επίθεση. «Εκανε λάθος υπολογισμό», σχολίασε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. «Για όλους τους κοινούς μας εχθρούς τώρα, είναι Ρώσος – και επομένως απρόβλεπτος και επικίνδυνος». Ρώσοι βουλευτές έδωσαν τη δική τους απάντηση.
Εις βάρος του Ντούροφ είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τη γαλλική δικαστική αστυνομία καθώς πολλές χώρες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, βάζουν στο μικροσκόπιο τον τρόπο λειτουργίας της δημοφιλούς πλατφόρμας που κερδίζει διαρκώς έδαφος, καθώς ερευνητές προειδοποιούν ότι αποτελεί καταφύγιο για εγκληματίες και χάκερ που προσφέρουν παράνομες υπηρεσίες χωρίς επιπτώσεις. Το Telegram με έδρα το Ντουμπάι, ιδρύθηκε από τον Ντούροφ, ο οποίος έφυγε από τη Ρωσία το 2014 αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές απαιτήσεις και να αποκλείσει ομάδες της αντιπολίτευσης από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte, την οποία στη συνέχεια πούλησε. Η κρυπτογραφημένη εφαρμογή, με σχεδόν ένα δισεκατομμύριο χρήστες, έχει ιδιαίτερη επιρροή στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και κατατάσσεται ως μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων μετά το Facebook, το YouTube, το WhatsApp, το Instagram, το TikTok και το WeChat.
«Θα προτιμούσα να είμαι ελεύθερος παρά να παίρνω εντολές από οποιονδήποτε», δήλωνε ο Ντούροφ στον αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον τον Απρίλιο σχετικά με την έξοδό του από τη Ρωσία και την αναζήτηση στέγης για την εταιρεία του. Αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, το Telegram έγινε η κύρια πηγή αφιλτράριστης και μερικές φορές γραφικής έως και παραπλανητικής δημοσίευσης περιεχομένου και από τις δύο πλευρές σχετικά με τον πόλεμο και την πολιτική διάσταση της σύγκρουσης. Η πλατφόρμα έχει γίνει αυτό που ορισμένοι αναλυτές αποκαλούν «εικονικό πεδίο μάχης» για τον πόλεμο, που χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό τόσο από τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι όσο και από τη ρωσική κυβέρνηση.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο Ντούροφ είχε λανθασμένα εκτιμήσει φεύγοντας από τη Ρωσία πως δεν θα χρειαζόταν ποτέ να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες ασφαλείας στο εξωτερικό. «Ο Ντούροφ θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι κανείς δεν μπορεί να επιλέξει την πατρίδα του», τόνισε.
Ο Ντούροφ ταξίδευε από το Αζερμπαïτζάν με το ιδιωτικό του αεροσκάφος και συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ του Παρισιού. Η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι κατηγόρησε τις γαλλικές αρχές ότι «αρνούνται να συνεργαστούν» με τη Μόσχα μετά τη σύλληψη. Ο αντιπρόεδρος της κρατικής Δούμας, Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ, είπε ότι κάλεσε τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Ντούροφ. Στο κανάλι του στο Telegram υπαινίχθηκε ότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τη σύλληψη. Η ρωσίδα πολιτική ακτιβίστρια και μέλος της Δούμας Μαρία Μπούτινα αποκάλεσε τον Ντούροφ «πολιτικό κρατούμενο» που πέφτει θύμα κυνηγιού μαγισσών από τη Δύση.
Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του Ντούροφ, που σήμερα έχει εκτός από τη γαλλική και υπηκοότητα των Εμιράτων, εκτιμάται στα 15,5 δισ. δολάρια. Αν και γεννημένος στη Ρωσία εμφανιζόταν ανένδοτος ότι έχει διακόψει τους δεσμούς του με τη χώρα, εν μέσω ισχυρισμών από επικριτές ότι το Κρεμλίνο μπορεί να εξακολουθεί να έχει συνδέσμους ή να ασκεί μόχλευση μέσω του Telegram.