Καλά τα πολιτικά προγράμματα, καλές οι τηλεμαχίες, καλή και η σύγκριση των προσωπικοτήτων που διεκδικούν να κυβερνήσουν τη μοναδική παγκόσμια υπερδύναμη. Εκτός από αυτά όμως υπάρχει κάτι ακόμη, που μοιάζει να έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες θεωρούνται – και είναι – η χώρα του τζόγου. Πρόκειται, βεβαίως, για τα στοιχήματα και τις εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με αυτά, καθώς οι θεωρίες των πιθανοτήτων και των παιγνίων βρίσκουν μια ακόμη εφαρμογή στην πολιτική. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που θεωρούν πως οι αποδόσεις που δίνονται στους δύο υποψηφίους, την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ, έχουν μεγαλύτερη αξία από τα ευρήματα των δημοσκόπων – ή, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούν να υποτιμηθούν.
Σε αυτό το φόντο και καθώς πολλοί μιλούν ήδη για μία από τις πλέον αμφίρροπες αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών, είναι πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, εκείνοι που στρέφουν το βλέμμα τους προς έναν άνθρωπο που χαρακτηρίζεται από τους «Times» (και όχι μόνο) ως «γκουρού των πιθανοτήτων»: τον Νέιτ Σίλβερ, το μοντέλο του οποίου – το γνωστό και ως ΠέντεΤρίαΟκτώ (538) – θεωρείται ένα από τα πλέον επιτυχημένα και «έγκυρα», τουλάχιστον για τις ΗΠΑ. Ο 46χρονος σήμερα Σίλβερ κέρδισε, άλλωστε, τα «γαλόνια» του στις τέσσερις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2008 και το 2012 είχε προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια όχι μόνο την επικράτηση του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και το αποτέλεσμα στο σύνολο σχεδόν των αμερικανικών πολιτειών (49 στις 50 το 2008 και σε όλες το 2012). Το 2020, επίσης, ήταν αυτός που έδινε στον Τζο Μπάιντεν πιθανότητες 89% να κερδίσει τον Τραμπ, όταν επίσης αρκετοί συνάδελφοί του προέβλεπαν ντέρμπι.
Οσο για τις εκλογές του 2016, όπου ο Τραμπ συγκέντρωσε περισσότερους εκλέκτορες από τη Χίλαρι Κλίντον παρότι έλαβε περίπου 2,5 εκατομμύρια ψήφους λιγότερες, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά του έπεσαν έξω – έδινε στον νικητή πιθανότητες μόλις 29% – ο ίδιος και οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κι αυτό διότι, όπως λένε, την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων «μοντέλων» και των στοιχηματικών εταιρειών έδιναν στον Τραμπ μονοψήφιες έως και αμελητέες πιθανότητες να κερδίσει εκείνη την αναμέτρηση.
Τι προβλέπει, λοιπόν, για τη μεγάλη βραδιά της 5ης Νοεμβρίου ο Σίλβερ; Σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ των «Times», με ημερομηνία 13 Αυγούστου, δίνει στη Χάρις ελαφρό προβάδισμα, που μεταφράζεται σε πιθανότητα 53% να είναι αυτή που θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο. Οι δέκα μέρες που έχουν μεσολαβήσει, όμως, είναι πολλές στην πολιτική. Εκτός από το συνέδριο των Δημοκρατικών που μεσολάβησε, που πρόσφερε τεράστια δημοσιότητα στην υποψήφιά τους, υπάρχει ένα ακόμη γεγονός το οποίο αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό, τουλάχιστον για τους ειδικούς των πιθανοτήτων: η προαναγγελία της αποχώρησης από την κούρσα του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι τζούνιορ υπέρ του Τραμπ, που έδειξε να γέρνει την πλάστιγγα των στοιχημάτων και πάλι υπέρ του τέως προέδρου.
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως υπάρχουν και αρκετοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτού του είδους τη δραστηριότητα, θεωρώντας ότι «νοθεύει τη δημοκρατία». Ανάμεσά τους, όπως σημειώνει η «Washington Post», είναι και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επιβλέπει τα πάσης φύσης «παράγωγα», η οποία δεν κρύβει την πρόθεσή της να απαγορεύσει τα «πονταρίσματα» για τον νικητή ή τη νικήτρια των προεδρικών εκλογών. Ακόμη κι αυτό να συμβεί, πάντως (πράγμα δύσκολο), το μοντέλο του Σίλβερ θα εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς.