Στο τέλος του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το πολυσυζητημένο έργο της «βύθισης» των σιδηροδρομικών γραμμών, στην περιοχή των Σεπολίων, που εκκρεμεί για πάνω από 30 ολόκληρα χρόνια. Πρόκειται για το… ξεχασμένο ολυμπιακό έργο, ένα από τα πλέον φιλόδοξα και σημαντικά έργα υποδομής της πρωτεύουσας, το οποίο θα ολοκληρωθεί σχεδόν 21 χρόνια μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
Το έργο της υπογειοποίησης του σιδηροδρομικού διαδρόμου στην περιοχή των Σεπολίων, συνολικού μήκους 2,36 χιλιομέτρων, βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να μεταμορφώσει ριζικά μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές του αθηναϊκού κέντρου, καθιστώντας παράλληλα τον ελληνικό σιδηρόδρομο πιο λειτουργικό για τους πολίτες. Η παρέμβαση ξεκινά από την έξοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αθηνών προς Θεσσαλονίκη (ΧΘ 10+821) και καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες (ΧΘ 13+180), όπου συναντά τον νέο τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο.
Ο νέος σιδηροδρομικός διάδρομος θα είναι διπλής διατομής και περιλαμβάνει τέσσερις γραμμές, εκ των οποίων οι δύο του δυτικού διαδρόμου θα εξυπηρετούν τα υπεραστικά τρένα, ενώ οι άλλες δύο του ανατολικού διαδρόμου θα χρησιμοποιούνται από τους συρμούς του Προαστιακού. Από τα 2,36 χιλιόμετρα της συνολικής διαδρομής, τα 1.330 μέτρα θα είναι πλήρως υπογειοποιημένα, ενώ οι επίγειες γραμμές θα ενσωματωθούν σε έναν διάδρομο πρασίνου και αναψυχής, προσφέροντας έναν νέο χώρο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.
Σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ, το έργο αυτό δεν αποτελεί απλά μια βελτίωση των υποδομών, αλλά μία ολοκληρωμένη αστική παρέμβαση με πολλαπλά οφέλη. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα απαιτητικό τεχνικά έργο, καθώς το μέγιστο βάθος της σήραγγας θα φτάσει στα 19 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Η υπόγεια σήραγγα θα ξεκινά από την οδό Σεπολίων και θα καταλήγει στην οδό Σιώκου, περνώντας κάτω και από την οδό Αγίου Μελετίου.
Ο σχεδιασμός του έργου λαμβάνει υπόψη την εγγύτητα της Γραμμής 2 του Μετρό στο τμήμα Σεπόλια – Αττική και τον μεγάλο αγωγό αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, καθιστώντας το έργο μία από τις πιο πολύπλοκες και απαιτητικές τεχνικά επεμβάσεις στην ιστορία της πόλης. Σήμερα, λόγω των εργασιών, η διπλή σιδηροδρομική γραμμή έχει περιοριστεί σε μονή. Βάσει των σχεδίων, πρώτα θα κατασκευαστεί ο δυτικός διάδρομος για τους υπεραστικούς συρμούς και στη συνέχεια ο ανατολικός διάδρομος που θα εξυπηρετεί τους συρμούς του Προαστιακού.
Μόλις ολοκληρωθεί η νέα υπό κατασκευήν σιδηροδρομική σήραγγα, η περιοχή των Σεπολίων θα αλλάξει ριζικά. Μεταξύ άλλων, το έργο θα συμβάλει καθοριστικά στην αισθητική αναβάθμισή της, κυρίως μέσω της ουσιαστικής ενοποίησης του συνόλου της έκτασης της Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως, η οποία επί δεκαετίες είναι κομμένη στα δύο από τις γραμμές του σιδηροδρόμου. Η νέα Κωνσταντινουπόλεως θα αποδοθεί στους κατοίκους των Σεπολίων και της Αττικής, διαθέτοντας μια κεντρική νησίδα με δέντρα, θάμνους και ελεύθερους χώρους αναψυχής.
Επίσης, μετά το τέλος της υπογειοποίησης θα αποκατασταθεί και η επικοινωνία εννέα κάθετων οδών (Σεπολίων, Σωζοπόλεως, Στενημάχου, Αμβρακίας, Ρόδου, Μανιακίου, Αναστασίου Δαμβέργη και Σιώκου), που σήμερα διακόπτεται από τον επίγειο σιδηροδρομικό διάδρομο. Και εκεί προβλέπεται η διαμόρφωση του τοπίου με κάλυψη πρασίνου (δέντρα, θάμνους) και τη δημιουργία ελεύθερων χώρων. Αυτό θα προσφέρει στους κατοίκους ένα νέο, ασφαλή και όμορφο σημείο αναψυχής, ενισχύοντας την ασφάλεια της περιοχής και δίνοντας τέλος στις επικίνδυνες ισόπεδες διαβάσεις. Πέραν όλων των άλλων, η υπογειοποίηση θα συμβάλει και στη μείωση της ηχητικής και περιβαλλοντικής όχλησης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την ατμόσφαιρα της περιοχής.
Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί και η λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, καθώς ο νέος τετραπλός διάδρομος θα προσφέρει την αναγκαία χωρητικότητα ώστε να πυκνώσουν τα δρομολόγια των τρένων. Το έργο, που συγχρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό Μηχανισμό Connecting Europe Facility (CEF), έχει προϋπολογισμό 66,8 εκατ. ευρώ.
της σήραγγας.