Στην κυβερνητική συνθηματολογία εντοπίζεται πίσω από τη φράση «πιο κοντά στον πολίτη». Στα κυβερνητικά χαρτιά που ανταλλάσσουν Μαξίμου και συναρμόδια υπουργεία υπάρχει πίσω από αναθεωρημένα ορόσημα. Και στη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρεται ως στοχευμένη προτεραιότητα. Το γαλάζιο αφήγημα για ένα «νέο, αποτελεσματικό κράτος» έχει επιστρέψει εμφατικά, συνδεόμενο ευθέως με κυβερνητικές δεσμεύσεις για μετρήσιμες αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών.
Τα θέματα της δημόσιας διοίκησης – ή αλλιώς το ανοιχτό για την κυβέρνηση στοίχημα της ταχύτητας και της λειτουργικότητας σε κομβικούς τομείς της καθημερινότητας – βρέθηκαν στο προσκήνιο αρκετά πριν από τις πρόσφατες παρεμβάσεις στις θέσεις των γενικών γραμματέων: είχαν ενταχθεί στο επίκεντρο του πρώτου μετά την ευρωκάλπη Υπουργικού Συμβουλίου, είχαν απασχολήσει την πρώτη σύσκεψη εργασίας στο Μαξίμου με αντικείμενο τότε τις υποσχέσεις για επιτάχυνση των διορισμών μέσω ΑΣΕΠ και κάλυψη νευραλγικών θέσεων σε τομείς όπως η υγεία και είχαν πάρει μια θέση στην – κατά τον Πρωθυπουργό – ατζέντα «επιθετικής σύγκλισης με την Ευρώπη».
Τελευταία, συζητήθηκαν στο Υπουργικό της περασμένης εβδομάδας και προδιαγράφεται ότι θα επηρεάσουν το περιεχόμενο των εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Πρωθυπουργικοί συνεργάτες, για να δικαιολογήσουν το σαφές βάρος που πέφτει σε διάφορους τομείς της κρατικής λειτουργίας και, άρα, της εξυπηρέτησης των πολιτών, παραπέμπουν στις προγραμματικές δηλώσεις του Μητσοτάκη, όταν ο ίδιος όριζε ως στόχο της δεύτερης τετραετίας «να μπούμε στα βαθιά, να κάνουμε τομές στο κράτος».
Δεν είναι πάντως τόσο η ανάγκη του Μαξίμου να επιδείξει συνέπεια λόγου και πράξεων. Διαφαίνονται επιπλέον λόγοι για τους οποίους ο Μητσοτάκης σκοπεύει να προβάλει ο ίδιος το «κράτος» ως έναν από τους τρεις κεντρικούς άξονες «τολμηρών» παρεμβάσεων μαζί με την ακρίβεια – από τη στέγη έως την ενέργεια και τα τρόφιμα – και τη δημόσια υγεία.
Πρώτον, η δημόσια διοίκηση έχει να κάνει με την πρακτική, καθημερινή ζωή των πολλών, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να επανασυνδεθεί με διευρυμένα ακροατήρια, «μιλώντας» με ιδεολογικά αποφορτισμένες πρωτοβουλίες μακριά από το «ψευτοδίλημμα», όπως επιμένει ο Μητσοτάκης, της στροφής στο Κέντρο ή ως προς τα δεξιά.
Δεύτερον, μέσα από μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές στην κρατική μηχανή θεωρείται ότι μπορεί να επιτευχθεί το πολυπόθητο από τους κυβερνώντες «ορατό αποτέλεσμα» στους πολίτες.
Τρίτον, ο Μητσοτάκης αγωνιά πλέον να υπάρξει χειροπιαστό περιεχόμενο στο αφήγημά του περί «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού» με το οποίο άλλωστε ο ίδιος επέλεξε να μπει στην αφετηρία της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας, προτάσσοντας το δίπολο «πρόοδος ή οπισθοχώρηση».
Εξ ου και η «καλυτέρευση της καθημερινότητας εκατομμυρίων πολιτών» βρέθηκε στον πυρήνα της τελευταίας για το καλοκαίρι διαδικτυακής ανασκόπησης έργου από τον Μητσοτάκη με εκτεταμένες αναφορές μεταξύ άλλων στις οκτώ ΔΕΚΟ που θα μετεξελιχθούν σε «μικρές ΔΕΗ» (ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ κ.λπ.) αλλά και στην επανεπένδυση για την αναβάθμιση λιμανιών του 50% των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ από συμβάσεις αξιοποίησης σχετικών υποδομών.
Ταυτόχρονα η έκτακτη αναθεώρηση των υπουργικών σχεδίων δράσης για το υπόλοιπο του 2024, όπως αποτυπώθηκε στην προ ημερών σύσκεψη στο Μαξίμου με 881 νέα ορόσημα πολιτικής, περιλαμβάνει κατά πληροφορίες μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στα ΚΕΠΑ (ψηφιοποίηση), εφαρμογή συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για τις προσλήψεις του Δημοσίου, ενώ από τον Σεπτέμβριο αναμένεται επέκταση σε όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα ενός προγράμματος εκπαίδευσης των εργαζομένων στην AI (συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών, με την Google και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης), αναδιοργάνωση οργανισμών όπως ο ΕΟΠΥΥ και η ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), εισαγωγή του Προσωπικού Αριθμού Πολίτη, νέο πλαίσιο για την κρατική αρωγή.