Η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν η τελευταία πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Γι’ αυτό, από την αρχή κιόλας της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο Πρωθυπουργός έδωσε στους υπουργούς του οδηγίες για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν μέχρι και τις 19 Αυγούστου – την ημερομηνία που έχει οριστεί ως τελευταία προθεσμία για την επιστροφή τους στην Αθήνα. «Η δουλειά μας συνεχίζεται και στην καρδιά του καλοκαιριού» τους είπε. Γιατί «τα μέτρα για την καθημερινότητα προφανώς και δεν πάνε διακοπές».
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να μη δοθεί στην κοινή γνώμη η εντύπωση πως η κυβέρνηση κατέβασε ρολά και παραθερίζει. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος με τον οποίο έχει βρεθεί αντιμέτωπο κάθε κυβερνητικό σχήμα των ύστερων μεταπολιτευτικών χρόνων, η πρωθυπουργική σύσταση προς τα μέλη του σημερινού ήταν να είναι «φειδωλοί» στις διακοπές τους. Αλλά και να μην απουσιάζουν ταυτόχρονα από τα υπουργεία υπουργοί και υφυπουργοί.
Η εικόνα που επιθυμεί να εκπέμψει η κυβερνητική έδρα είναι πως συνεχίζει και εν μέσω της θερινής περιόδου τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και τις παρεμβάσεις οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων των πολιτών, σαν την ακρίβεια.
Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «παραμένουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και σχετική σταθερότητα και προβλεψιμότητα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος» – υπενθυμίζοντας πως ψηφίζεται στη Βουλή η διάταξη για την επιδότηση στους λογαριασμούς του επόμενου μήνα. Ενας ακόμη τομέας στον οποίο ζήτησε κυβερνητική επιφυλακή ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος των φυσικών καταστροφών, μια και η χώρα αντιμετωπίζει ένα «πολύ δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών».
Πέρα από τη διαχείριση της καθημερινότητας, τα μέλη της κυβέρνησης κλήθηκαν να εστιάσουν και στη μεταρρυθμιστική ατζέντα, ώστε όταν θα ξεκινήσει η τελική φάση της προετοιμασίας για την πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ να καταρτιστεί ένας κατάλογος κυβερνητικών εξαγγελιών, ο οποίος θα στέλνει το μήνυμα της επανεκκίνησης – και στον οποίο δεν θα κυριαρχούν οι παροχές, δεδομένου ότι το 2025 επιστρέφει στην Ευρώπη η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία.
Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, παρουσίασε το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση θα επιδιώξει εναρμόνιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με όσα ορίζει ο νέος δικαστικός χάρτης ο οποίος έχει ήδη θεσμοθετηθεί. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για το νομοσχέδιο «μεταρρύθμισης» της ανακύκλωσης – ένας από τους βασικούς πυλώνες του οποίου είναι η εφαρμογή από το τέλος του επόμενου έτους ενός ενιαίου πανελλαδικού συστήματος εγγυοδοσίας για πλαστικές φιάλες και φιάλες από αλουμίνιο, με πάνω από 15.000 σημεία στα οποία θα μπορεί ο καταναλωτής να επιστρέφει τις φιάλες και να εισπράττει το αντίτιμο της εγγυοδοσίας. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξήγησαν τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης το 2025 ψηφιακά μέσω Κτηματολογίου. Και, τέλος, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, παρουσίασε την αναθεώρηση των ετήσιων σχεδίων δράσης των υπουργείων για το υπόλοιπο του 2024, σύμφωνα με την οποία προστίθενται 58 επιπλέον έργα και 87 μεταρρυθμιστικές δράσεις σε όσα πρέπει να έχουν επιτύχει μέχρι τα τέλη του έτους.