Εξηγήσεις για το σκετς που θεωρήθηκε παρωδία του διάσημου έργου του Ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος» έδωσαν σήμερα οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μετά το σάλο που προκλήθηκε. Οι διευκρινιστικές – απολογητικές δηλώσεις κρίθηκαν απαραίτητες, αφού το ταμπλό βιβάν προκάλεσε αντιδράσεις, ειδικά ανάμεσα στους Καθολικούς Χριστιανούς.
Το σκετς περιελάμβανε 18 ερμηνευτές που πόζαραν πίσω από ένα μακρύ τραπέζι με παρόμοιο τρόπο όπως απεικονίζονται ο Ιησούς και οι 12 απόστολοί του στον πίνακα του ντα Βίντσι. Ανάμεσα στους ερμηνευτές ήταν, drag queens, ένα τρανσέξουαλ μοντέλο και ένας γυμνός τραγουδιστής, που υποδυόταν τον θεό Διόνυσο, γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη της Καθολικής Εκκλησίας.
Η αλήθεια βέβαια ειναι ότι αν και οι διοργανωτές δεν έχουν κατονομάσει την πηγή έμπνευσης του ταμπλό βιβάν, οι θεατές θεώρησαν δεδομένο ότι πρόκειται για τον «Mυστικό Δείπνο». Άλλες ερμηνείες υποστηρίζουν ότι ο πίνακας που ενέπνευσε το σκετς ήταν το «Συμπόσιο των Θεών» του Φλαμανδού ζωγράφου Γιαν Φαν Μπάιλερτ, ο οποίος αναπαριστά το γάμο του Πηλέα και της Θέτιδας, με τη συμμετοχή και το θεού Διονύσου.
The interpretation of the Greek God Dionysus makes us aware of the absurdity of violence between human beings. #Paris2024 #OpeningCeremony pic.twitter.com/FBlQNNUmvV
— The Olympic Games (@Olympics) July 26, 2024
«Σαφώς δεν υπήρξε καμία πρόθεση να δείξουμε ασέβεια απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα. Η τελετή έναρξης επιχείρησε να γιορτάσει την ανοχή εντός της κοινότητας. Πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε αυτή η φιλοδοξία. Λυπούμαστε πολύ αν τυχόν ο κόσμος προσβλήθηκε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της διοργάνωσης Παρίσι 2024 Αν Ντεσάμπ.
Από τη δική του πλευρά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εγκέφαλος της φαντασμαγορικής τελετής έναρξης, Τομά Ζολί διευκρίνησε ότι η θρησκευτική ανατροπή δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του. «Θέλαμε να μιλήσουμε για τη διαφορετικότητα. Διαφορετικότητα σημαίνει να είμαστε μαζί. Θέλαμε να συμπεριλάβουμε τους πάντες, τόσο απλά», δήλωσε στους δημοσιογράφους το Σάββατο.
Je regarde la #cérémoniedouverture des JO avec mes enfants.
Difficile d’apprécier les rares tableaux réussis entre les Marie-Antoinette décapitées, le trouple qui s’embrasse, des drag queens, l’humiliation de la Garde républicaine obligée de danser sur du Aya Nakamura, la…
— Marion Maréchal (@MarionMarechal) July 26, 2024
Η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, ανηψιά της Μαρίν Λεπέν και ευρωβουλεύτρια, ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν την οργή τους για την παρωδία του πίνακα «Μυστικός Δείπνος» αλλά και για το σύνολο της τελετής έναρξης:
«Παρακολουθώ την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων με τα παιδιά μου. Είναι δύσκολο να εκτιμήσω τις λίγες επιτυχημένες σκηνές, ανάμεσα στην αποκεφαλισμένη Μαρία-Αντουανέτα, το ζευγάρι που φιλιέται, τις drag queens, τον εξευτελισμό της Δημοκρατικής Φρουράς που αναγκάζεται να χορέψει με την Aya Nakamura και τη γενική ασχήμια των κοστουμιών και της χορογραφίας», έγραψε η ακροδεξιά ευρωβουλεύτρια μετά την τελετή έναρξης. Η ανηψιά της Λεπέν έκανε λόγο για «χοντροκομμένη προπαγάνδα της Woke κουλτούρας».
To all the Christians of the world who are watching the #Paris2024 ceremony and felt insulted by this drag queen parody of the Last Supper, know that it is not France that is speaking but a left-wing minority ready for any provocation. #notinmyname
À tous les chrétiens du monde… pic.twitter.com/GusP2TR63u
— Marion Maréchal (@MarionMarechal) July 26, 2024
Ειδικά για την παρωδία του πίνακα του Ντα Βίντσι «Μυστικός Δείπνος», η Μαρεσάλ Λεπέν ανάρτησε νέο tweet, σε αγγλικά και γαλλικά: «Σε όλους τους Χριστιανούς του κόσμου που παρακολουθούν την τελετή #Paris2024 και αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι από αυτή την drag queen παρωδία του Μυστικού Δείπνου, να γνωρίζουν ότι δεν μιλάει η Γαλλία αλλά μια αριστερή μειοψηφία έτοιμη για κάθε πρόκληση. #notinmyname», έγραψε χαρακτηριστικά.
Η ίδια αν και ήταν επικεφαλής της λίστας του ακροξεδιού σχηματισμού «Ανακατάληψη» του Πατρίκ Ζεμούρ, στις ευρωεκλογές, διεγράφη από το κόμμα λίγες ημέρες μετά την εκλογή της, αφού κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν τον Εθνικό Συναγερμό στις βουλευτικές εκλογές.