Μείγμα ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αερίων που εκτοξεύθηκαν από το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, την Αίτνα, έφτασε χθες το απόγευμα και στην Ελλάδα.
Η Αίτνα «ξύπνησε» και πάλι το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιουλίου και η δραστηριότητά του ηφαιστείου κορυφώθηκε στις 23 Ιουλίου στις 10.30 το πρωί ώρα Ελλάδας.
Χθες το απόγευμα μείγμα ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αερίων έφτασε πάνω από την Αττική και το βόρειο τμήμα της Πελοποννήσου, σε ύψος έως οκτώ χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το Ινστιτούτο σημειώνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ότι παρακολουθεί το φαινόμενο, καθώς τα χαμηλά νέφη τέφρας και αερίων επηρεάζουν το σήμα του συστήματος PollyXT lidar του Αστεροσκοπείου που λειτουργεί από τον Ιούνιο του 208 στο Παρατηρητήριο ΠΑΓΓΑΙΑ. Το Ινστιτούτο έχει αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τη μεταφορά ηφαιστειακής τέφρας και θειικών αιωρημάτων και μέσα από την επεξεργασία των δεδομένων έχει τη δυνατότητα να παρέχει προγνώσεις για τα φαινόμενα αυτά.
Ο κρατήρας Voragine της Αίτνας επανήλθε σε δράση την Τρίτη (2 Ιουλίου) μετά από σιωπή τεσσάρων ετών με έντονες εκρήξεις και πυρακτωμένα κομματάκια που εκτοξεύονταν από την κορυφή του ηφαιστείου.
Οι πτήσεις που εξυπηρετούν το αεροδρόμιο της Κατάνια, στην ανατολική Σικελία, ανεστάλησαν χθες μετά την έκρηξη του γειτονικού ηφαιστείου της Αίτνα, όπως ανακοίνωσε η εταιρία διαχείρισης του αεροδρομίου, δημιουργώντας νέα προβλήματα για τους ταξιδιώτες κατά την υψηλή θερινή τουριστική περίοδο.
Το αεροδρόμιο της Κατάνια είχε ήδη κλείσει νωρίτερα αυτό τον μήνα λόγω της ηφαιστειακής τέφρας στον ουρανό. Αποτελεί κόμβο για το ανατολικό τμήμα της Σικελίας και προσελκύει περισσότερες αφίξεις από την πρωτεύουσα Παλέρμο.