Επικίνδυνη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ενωσης στον εμπορικό τους πόλεμο. Μετά τους δασμούς των Βρυξελλών στα ηλεκτρικά οχήματα και την απάντηση του Πεκίνου με το φρένο στις εξαγωγές προϊόντων χοιρινού κρέατος, είναι τώρα η σειρά του κονιάκ!
Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εντείνει την έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές ευρωπαϊκού μπράντι, ανακοινώνοντας δημόσια ακρόαση για τις 18 Ιουλίου.
Αυτή η συνεδρία θα επιδιώξει «να εμβαθύνει την ανάλυση των βιομηχανικών ζημιών, των αιτιών και των αποτελεσμάτων και του δημόσιου συμφέροντος που σχετίζεται με την εισαγωγή αυτών των προϊόντων», όπως αναφέρει το υπουργείο Εμπορίου. Η έρευνα αντιντάμπινγκ για το ευρωπαϊκό μπράντι ξεκίνησε στις 5 Ιανουαρίου. Η ακρόαση συμπίπτει με την ημέρα κατά την οποία θα τεθούν προσωρινά σε ισχύ οι ευρωπαϊκοί δασμοί κατά των κινεζικών οχημάτων.
Οταν ξεκίνησε η έρευνα στις αρχές του έτους, το Πεκίνο υποστήριξε ότι ορισμένοι εγχώριοι παραγωγοί ποτών είχαν παραπονεθεί για μη ανταγωνιστικές πρακτικές, αν και συνέπεσε χρονικά με τις πρώτες έρευνες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονταν στον ασιατικό γίγαντα.
Η Κίνα ισχυρίζεται ότι οι ευρωπαίοι παραγωγοί μπράντι πωλούν τα προϊόντα τους στην κινεζική αγορά σε τιμές κάτω του κόστους, κάτι που πλήττει την ντόπια βιομηχανία.
Η έναρξη της έρευνας έχει ήδη τιμωρήσει τους γαλλικούς κολοσσούς του κλάδου στο χρηματιστήριο, όπως η Remi Cointreau ή η Pernod Ricard, οι τιμές των οποίων έπεσαν κατακόρυφα μέσα σε μια μέρα. Ποιες θα είναι οι συνέπειες τώρα;
Από τον κολοσσό πολυτελείας LVHM, ιδιοκτήτες της μάρκας κονιάκ Hennessy, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για εκδίκηση για τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα. «Μπορείς να είσαι ένας περιφερειακός παράγοντας με πολύ ιδιαίτερο ρόλο στην παγκοσμιοποίηση, όπως είναι η περίπτωσή μας, και όμως να βρεθείς όμηρος μιας σειράς συγκρούσεων που δεν έχουν καμία σχέση με τις δραστηριότητές σου», λένε από την εταιρεία.
Από τη Hennessy ζητούν από την Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη σε αυτόν τον πόλεμο, αφού πιστεύουν ότι η Κίνα είναι μια πολύ πιο αδύναμη περιοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη δηλώσει ότι, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο για να εξασφαλίσουν την άμυνα των γαλλικών εταιρειών, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι κάποιος γάλλος παραγωγός έχει εφαρμόσει πρακτικές ντάμπινγκ.
Η Market Research Group επισημαίνει ότι «οι κινήσεις της Κίνας αποτελούν προειδοποίηση για να ενημερώσει την Ευρώπη ότι το Πεκίνο μπορεί να παίξει σκληρά ενάντια στον προστατευτισμό στην Ευρώπη».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η συμβουλευτική εταιρεία Trivium China, η οποία υπογραμμίζει ότι οι γεωργικοί δασμοί, όπως αυτοί που στρέφονται κατά του μπράντι, αποτελούν τιμωρία κατά του Παρισιού και της Μαδρίτης για την έρευνα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μάλιστα προβλέπουν ότι το Πεκίνο θα δώσει επιλεκτική απάντηση στους δασμούς, τόσο γεωγραφικά όσο και στους τομείς που επηρεάζονται.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κινεζικές αρχές αντεπιτέθηκαν με έρευνα για το ευρωπαϊκό χοιρινό – που επηρεάζει ιδιαίτερα την Ισπανία, τον κύριο προμηθευτή του – και με την επιβολή δασμών σε οχήματα μεγάλου κυβισμού ή έρευνες αντιντάμπινγκ σε γαλακτοκομικά προϊόντα από το κοινοτικό μπλοκ. Στην περίπτωση του μπράντι, αν και το κύριο θύμα είναι η Γαλλία, η Ισπανία επηρεάζεται επίσης. Δεδομένου ότι απομένουν τέσσερις μήνες για να τεθούν σε ισχύ οριστικά οι δασμοί, το Πεκίνο ελπίζει ότι το μπλοκ θα υποχωρήσει, για το οποίο αύξησε πρόσφατα την εμπορική πίεση. Αν και η Κίνα έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η κλιμάκωση της έντασης με τα μέτρα αυτά δείχνει την αποφασιστικότητα της χώρας να προστατεύσει τα συμφέροντά της, ιδιαίτερα εν μέσω των αυξημένων δασμών της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.