Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η εκτέλεση του τοπογράφου στο Ψυχικό, για την οποία συνελήφθη ως φυσικός αυτουργός, ο 44χρονος βαρυποινίτης με το παρατσούκλι ο «ωραίος Τζορτζ», με τις Αρχές να αναζητούν τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας που δεν αποκλείεται να συνδέεται με τη μαφία της Μυκόνου.
Χθες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζήτησε να μπουν στο μικροσκόπιο εγκλήματα από τοπικές μαφίες στη Μύκονο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, και ανέθεσε την έρευνα σε ειδικό εισαγγελέα που είναι αρμόδιος και εποπτεύει τις υπηρεσίες του οργανωμένου εγκλήματος.
«Η πρόσφατη δολοφονία του Π. Σ., τοπογράφου μηχανικού, στο Ψυχικό, ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της βαριάς εγκληματικότητας, που χαρακτηρίζεται από τον τύπο ως «Μαφία της Μυκόνου», στο νησί» ανέφερε η κ. Αδειλίνη, ενώ ο υπουργός προστασίας του Πολίτη εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξουν προσαγωγές και συλλήψεις.
«Υπάρχουν μέλη ομάδων εγκληματικών που συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες και συμμετέχουν και στη Μύκονο. Το τελευταίο περιστατικό (σ.σ. η δολοφονία του τοπογράφου στο Ψυχικό) είναι η κορυφή του παγόβουνου και η αφορμή για μια σειρά διερευνητικές διαδικασίες από ΕΛΑΣ και εισαγγελείς για τη συγκεκριμένη δολοφονία», είπε στον Σκάι, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Φαίνεται ότι υπάρχει εκεί μια δραστηριότητα με πολλές επιμέρους που συγκροτούν εγκληματικές οργανώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ήδη, η ΕΛΑΣ έχει ανοίξει δικογραφίες, εξετάζει με λεπτομέρειες τα μέλη και τις δραστηριότητες και από την άλλη πλευρά με αφορμή την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, οι εισαγγελείς και η ΕΛΑΣ θα αναλάβουν να διερευνήσουν αυτή την υπόθεση και θα πάμε μέχρι τέλους», συμπλήρωσε.
«Υπάρχουν μπράβοι, υπάρχουν απειλές, εκβιασμοί, δολοφονίες, όλα αυτά έχουν μπει σε δύο δικογραφίες, έχει ξεκινήσει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια προκειμένου σύντομα να οδηγηθούμε αρχικά σε εντοπισμό παράνομων πράξεων και μετά σε συλλήψεις και προσαγωγές στη δικαιοσύνη» συνέχισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
«Αυτό που συμβαίνει στη Μύκονο ή άλλα νησιά όπως η Ζάκυνθος, όλα αυτά τα φαινόμενα δημιουργούν προβλήματα στους τουρίστες και τους υγιείς επιχειρηματίες κι είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος» διεμήνυσε.
Μετά τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου στο Ψυχικό, οι αστυνομικοί είχαν εστιάσει στην επαγγελματική δραστηριότητά του θύματος στη Μύκονο, όπου με βάση μαρτυρίες είχε διένεξη με έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να είχε ενοχλήσει κάποιους κύκλους από πρόσφατες αγοραπωλησίες ακινήτων τις οποίες είχε πραγματοποιήσει.
Παράλληλα εξετάζεται αν συνδέεται με την υπόθεση, ο θάνατος Αλβανού κρατούμενου μετά από συμπλοκή στη φυλακή για το κλιματιστικό.
Οι έρευνες των Αρχών εξαπλώνονται και σε άλλα νησιά, «ιδιαίτερα στην Πάρο και την Ίο», όπως είπε στο MEGA, ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας.
«Υπάρχει ένα άτομο το οποίο αυτήν την στιγμή καταδεικνύεται ότι ενδεχομένως να έχει άμεση εμπλοκή στην εγκληματική αυτή ενέργεια αλλά οι αστυνομικοί ψάχνουν στοιχεία να δέσουν αυτήν την υπόθεση. Σε αυτήν την αντιπαραβολή στοιχείων ήρθε και ο θάνατος για το κλιματιστικό στη φυλακή. Αυτό κίνησε την περιέργεια των Αρχών γιατί απροκάλυπτα και μπροστά στις κάμερες δεν σκοτώνεις τώρα έναν άνθρωπο για τη θερμοκρασία του δωματίου. Υπήρχε εντολή, υπήρχε κάτι άλλο από πίσω, υπήρχε κουρτίνα που θα έπρεπε η Αστυνομία να την τραβήξει να δει τι υπάρχει από πίσω. Για τόσο ασήμαντη αφορμή, δεν σκοτώνεις έναν άνθρωπο on κάμερα για να αυξήσεις την ποινή σου κατακόρυφα».
Σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα «με τους κανόνες της μαφίας δεν ανοίγουν το στόμα τους διότι όταν κάνεις εγκληματικές πράξεις και τις κάνεις για τη μαφία, έχεις δύο επιλογές: ή το κελί σου ή τον τάφο σου.
Υπάρχει θολό τοπίο αλλά είναι ένα ακόμα στοιχείο που ‘δένει’ τον συγκεκριμένο επιχειρηματία ο οποίος και αυτός, περίπου την ίδια περίοδο με το θύμα, άρχισε να θέλει να επεκταθεί και στα real estate. Το θύμα είχε καλύτερες δημόσιες σχέσεις, είχε πάρα πολλά χρόνια στο νησί, είχε καλές σχέσεις με τους Μυκονιάτες και κατάφερνε και τσίμπαγε τα ‘φιλέτα’ με πράξεις αδιανόητες».
Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Μπαλάσκα, όλες οι δουλειές του τοπογράφου ήταν νόμιμες. «Όταν παίρνεις δύο οικόπεδα 145.000 το ένα και 122.000 το άλλο και τα ενώνεις και τους βγάζεις άδεια και ξαφνικά τα κάνεις αξίας 5 – 6 εκατομμυρίων και αυτό το κάνεις σε 10 οικόπεδα, μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα».