Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στη Γαλλία σε αναζήτηση κυβερνητικής πλειοψηφίας και πρωθυπουργού κοινής αποδοχής. Οι ηγέτες της αριστερής συμμαχίας που ήρθε πρώτη στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας και οι κεντρώοι που ήρθαν δεύτεροι έχουν αποδυθεί σε μια ξέφρενη κούρσα ώστε να είναι οι πρώτοι που θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια βιώσιμη κυβέρνηση.
Το απροσδόκητο αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών της 7ης Ιουλίου βύθισε τη Γαλλία σε αβεβαιότητα λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, χωρίς προφανή δρόμο προς μια σταθερή κυβέρνηση ικανή να εγκρίνει οποιαδήποτε νομοθεσία μέσα από ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι η Γαλλία, ένας πυλώνας της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, φαίνεται να έχει παραδοθεί σε μια περίοδο παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), το οποίο διεξάγει μια σειρά συνομιλιών, είπε ότι σκόπευε να κυβερνήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα φορολογίας και δαπανών του και ότι χρειάζεται απλώς λίγο χρόνο για να οργανωθεί. Στελέχη του έχουν δηλώσει ότι στοχεύουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. «Υπάρχουν χώρες, σε αντίθεση με τη Γαλλία, που έχουν τέτοια κουλτούρα να συγκροτούν μια κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία) και χρειάζονται έξι μήνες για να σχηματίσουν κυβέρνηση», σχολίασε ο σοσιαλιστής βουλευτής Μπορίς Βαλό του οποίου το όνομα αναφέρεται συχνά ως πιθανού πρωθυπουργού. «Εργαζόμαστε για την εξεύρεση τρόπων και μέσων για να αλλάξουμε τις ζωές των Γάλλων… Είναι απλό; Οχι. Είναι απαραίτητο; Ναι» πρόσθεσε.
Καθώς όμως η Αριστερά δεν διαθέτει πλειοψηφία, είναι και οι κεντρώοι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που διεκδικούν κεντρικό ρόλο. Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος Μακρόν «αγοράζει χρόνο», καθώς πιστεύει ότι όσο περνά ο καιρός, θα εμφανιστεί διχόνοια στο αριστερό μέτωπο και έτσι οι κεντρώοι θα έχουν το πάνω χέρι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς, με ορισμένες κλήσεις να γίνονται από κεντρώους προς βουλευτές της Αριστεράς με στόχο να δημιουργήσουν τη βάση για μια κυβέρνηση. «Ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους σε όλους τους τομείς» δήλωσε βουλευτής του κόμματος του Μακρόν. Ενα πράγμα φαίνεται ξεκάθαρο – οι κεντρώοι δεν θέλουν την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν-Λικ Μελανσόν να συμμετέχει σε οποιαδήποτε κυβερνητική συμφωνία, όμως είναι ανοιχτοί για συμμαχίες με πιο μετριοπαθείς από τον αριστερό συνασπισμό. Επειτα από συνάντηση της κεντρώας ομάδας, ο βουλευτήςτης «Αναγέννησης» Πιερ Καζνέβ δήλωσε: «Επιβεβαιώσαμε τις κόκκινες γραμμές μας: Καμία συμφωνία με την Ανυπότακτη Γαλλία και καμία συμφωνία με την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση».
Εντός του Αριστερού Μετώπου μαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μάχη μεταξύ διαφορετικών ομάδων, για την ηγεσία.
Προς το παρόν, η Ανυπότακτη Γαλλία διαθέτει πλεονέκτημα περίπου 10 βουλευτών, αλλά θεωρείται ότι οι πιο μετριοπαθείς Σοσιαλιστές είναι πιο πιθανό να πείσουν τους ανεξάρτητους αριστερούς να ενταχθούν μαζί τους. Οι βουλευτές έχουν προθεσμία μέχρι την πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου στις 18 Ιουλίου προκειμένου να αποφασίσουν σε ποια ομάδα θα ανήκουν.
Πολλά είναι τα ονόματα που κυκλοφορούν για τη θέση του πρωθυπουργού, μεταξύ των οποιων του σοσιαλιστή ηγέτη Ολιβιέ Φορ, του Ραφαέλ Γκλισκμάν που ηγήθηκε των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές και της επικεφαλής των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ.
Η εισαγγελία του Παρισιού ξεκίνησε έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας της προεδρικής υποψηφιότητας της Μαρίν Λεπέν το 2022. Η έρευνα για την επικεφαλής της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τις υποψίες της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας, της απάτης σε βάρος νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και για την αποδοχή δανείου σε υποψήφιο σε προεκλογική εκστρατεία, επιβεβαίωσε η εισαγγελία του Παρισιού. Το 2022, η Λεπέν – που τότε έκανε την τρίτη της προσπάθεια να κερδίσει τη γαλλική προεδρία – είχε λάβει το 41% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, χάνοντας από τον νυν πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Η επιτροπή που είναι αρμόδια για να ελέγχει τις δαπάνες των υποψηφίων, οι οποίες έχουν ανώτατο όριο και ένα τμήμα τους καλύπτεται από το κράτος, είχε απευθυνθεί το 2023 στην εισαγγελία του Παρισιού. Οι έρευνες, οι οποίες είχαν ανατεθεί στο οικονομικό τμήμα της δικαστικής αστυνομίας του Παρισιού, «συνεχίζονται συνεπώς πλέον υπό τη διεύθυνση δικαστικού», πρόσθεσε η εισαγγελία.
Η Μαρίν Λεπέν είχε ξοδέψει σχεδόν 11,5 εκατομμύρια ευρώ στην εκστρατεία της για τις προεδρικές εκλογές του 2022. Η 56χρονη Λεπέν, η οποία επανεξελέγη βουλευτής από τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου στην εκλογική περιφέρειά της στη βόρεια Γαλλία, πρόκειται επίσης να δικαστεί μαζί με άλλα 24 πρόσωπα και το κόμμα της, την Εθνική Συσπείρωση (RN), από τις 30 Σεπτεμβρίου για υπεξαιρέσεις ευρωπαϊκών κεφαλαίων σχετικά με τις αμοιβές βοηθών των ευρωβουλευτών από το 2004 ως το 2016. Σύμφωνα με τη «Libération», η ίδια η Λεπέν αντιμετωπίζει κατηγορίες για υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων και κινδυνεύει με πρόστιμο καθώς και έως και 10 χρόνια φυλάκιση.
Είναι σημαντικό ότι η Λεπέν κινδυνεύει να αποκλειστεί από το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για πέντε χρόνια, γεγονός που θα επηρεάσει την ικανότητά της να είναι υποψήφια στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2027. Στο κόμμα της Λεπέν επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο το 2023 για κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων ύστερα από έρευνα σχετικά με την υπερβολική χρέωση των κομματικών εκστρατειών κατά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2012.