Για σχεδόν 20 χρόνια φαίνεται να υπάρχουν στα συρτάρια των ισραηλινών αρχών σχέδια ισοπέδωσης όλων των αστικών υποδομών του Λιβάνου, προκειμένου να ηττηθεί η Χεζμπολάχ. Είναι όμως κάτι τέτοιο σκόπιμο ή δυνατόν;
Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, στον βορρά οι συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ ακόμα μαίνονται.
Μετά την 7η Οκτωβρίου 2023, ο Ισραηλινός στρατός έχει βάλει στόχο στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ σε εμβέλεια δεκάδων χιλιομέτρων από τα ισραηλινά σύνορα και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε βάθος 100 χιλιομέτρων.
Οι στόχοι περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, θέσεις παρατήρησης, φυλάκια, στρατόπεδα, θέσεις εκτόξευσης, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων, διαδρόμους εκτόξευσης UAV, πυροβολαρχίες πυραύλων εδάφους-αέρος, οχήματα εκτόξευσης, λάκκους εκτόξευσης και συγκροτήματα μάχης που υποστήριζαν την επίλεκτη ομάδα Radwan της Χεζμπολάχ.
Επιπλέον, ο Ισραηλινός Στρατός έχει σκοτώσει περισσότερους από 350 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων διοικητών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ και περισσότερους από 150 μαχητές άλλων οργανώσεων στον Λίβανο, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ, η Χαμάς, η Αμάλ και η Αλ Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια.
Ήδη από το 2006, πολιτικοί και στρατιωτικοί στο Ισραήλ εξετάζουν εάν είναι σκόπιμο να καταστραφούν όλες οι υποδομές του Λιβάνου ή να επικεντρωθούν οι προσπάθειες μόνο στη Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με τον Tal Be’eri, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Ερευνών Άλμα, που ειδικεύεται στη Χεζμπολάχ, θα ήταν λάθος για το Ισραήλ να επιτεθεί σε υποδομές του Λιβάνου, το οποίο μάλιστα υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Ένα σενάριο ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα απαιτούσε από τον Ισραηλινό Στρατό να επεκτείνει τη λίστα των στόχων για να καλύψει όλο τον Λίβανο
Μιλώντας στη Jerusalem Post ο Ισραηλινός αναλυτής θεωρεί ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει τη διεθνή νομιμότητα των ισραληινών ενεργειών κατά της σιιτικής οργάνωσης.
«Η τράπεζα στόχων του Ισραηλινού Στρατού θα πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη Χεζμπολάχ. Εάν υπάρχει αποθήκη που περιέχει όπλα και πυρομαχικά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, είναι σαφές ότι πρέπει να στοχοποιηθεί. Ωστόσο, δεν είναι σωστό να στοχεύουμε μη στρατιωτικές υποδομές. Εάν υπάρχει στρατιωτικός σταθμός της Χεζμπολάχ Θα έπρεπε να χτυπηθεί, αλλά όχι σε κρατικούς σταθμούς στο Ζάλε, στην Τρίπολη και στη Βηρυτό».
Ένα σενάριο ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα απαιτούσε από τον Ισραηλινό Στρατό να επεκτείνει τη λίστα των στόχων για να καλύψει όλο τον Λίβανο, με έμφαση σε δύο εστιακά σημεία: τη Βηρυτό και την κοιλάδα Μπεκάα.
Ωστόσο, εδώ και 15 χρόνια, η σιιτική οργάνωση, με τη βοήθεια του Ιράν, έχει κάνει προσπάθειες να διαφοροποιηθεί από το κράτος του Λιβάνου σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η ιατρική, οι υποδομές όπως η ενέργεια, το νερό, τα οικονομικά και άλλα.
Ακόμη και στο αεροδρόμιο Αλ-Χαρίρι στη Βηρυτό, η Χεζμπολάχ δημιούργησε το δικό της τερματικό σταθμό μέσω του οποίου μπορούσε να διακινήσει λαθραία οπλικά συστήματα, πυρομαχικά, εξαρτήματα και πρώτες ύλες για την κατασκευή όπλων χωρίς έκθεση σε Λιβανέζους αξιωματούχους ή ξένες οντότητες.
Η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα δίκτυο πρατηρίων καυσίμων, δεξαμενές καυσίμων και ανεξάρτητη ηλιακή υποδομή, η οποία περιλαμβάνει χρηματοοικονομική υποδομή όπως γραφεία συναλλάγματος και τραπεζικό δίκτυο.
Το σύστημα επικοινωνίας της Χεζμπολάχ περιλαμβάνει κεραίες, πομπούς, τηλεφωνικά κέντρα, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, εφημερίδες, ιστότοπους και ένα σύστημα ψυχολογικού πολέμου και εκπροσώπου.
Η οργάνωση διαθέτει δικό της σύστημα ηλεκτρισμού και εγκαταστάσεις νερού που εξυπηρετούν τα στελέχη της οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής πτέρυγας. Σε ορισμένες τοποθεσίες, η Χεζμπολάχ λειτουργεί ένα ανεξάρτητο ηλιακό σύστημα σε όλο τον Λίβανο για να αποφύγει την εξάρτηση από τα λιβανικά κρατικά συστήματα.
Υπάρχουν επίσης εταιρείες πολιτικής υποδομής που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ και συμμετέχουν στην κατασκευή της στρατιωτικής υποδομής της Χεζμπολάχ (φυλάκια, στρατόπεδα, υπόγεια συστήματα, γέφυρες κ.λπ.).
Τέλος, όλες οι μη στρατιωτικές υποδομές βρίσκονται υπό την επίβλεψη του υπουργείου Υποδομών της Χεζμπολάχ (Jihad al-Bina), το οποίο λειτουργεί υπό το εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού.
Διαχειρίζεται όλους τους θεσμούς του κράτους της οργάνωσης, που είναι υπεύθυνοι για την ανοικοδόμηση των περιοχών μετά από πόλεμο και λειτουργεί με την υποστήριξη του Ιράν.
Πρώτον, πάνω απ ‘όλα, ο Ισραηλινός Στρατός θα χρειαστεί να στοχεύσει τα στρατηγικά πλεονεκτήματα του οργανισμού: βαλλιστικούς πυραύλους, κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας, συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος, υπόγειες αποθήκες, χώρους εκτόξευσης και θαλάσσιες υποδομές για την αποφυγή επιδρομών και επιθέσεων.
Δεύτερον, θα χρειαστεί να στοχεύσει θέσεις εκτόξευσης, αποθέματα πυραύλων για ρουκέτες μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, αποθήκες πυρομαχικών, κέντρα διοίκησης και εγκαταστάσεις ελέγχου στη συνοικία Dahiya, την κοιλάδα Bekaa και σε άλλες περιοχές.
Τρίτον, στο νότιο Λίβανο, ο Ισραηλινός Στρατός πρέπει να στοχεύσει ρουκέτες μικρού βεληνεκούς, αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, θέσεις και κέντρα διοίκησης, άξονες κίνησης και κρυφές τοποθεσίες της δύναμης Radwan για να εξουδετερώσει την ικανότητά του να απειλεί τα ισραηλινά σύνορα.