Η ακροδεξιά της Γαλλίας βρίσκεται στην πρώτη θέση μετά τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που επιβεβαίωσε την κυριαρχία της στη γαλλική πολιτική και την έφερε στις πύλες της εξουσίας.
Οι υποστηρικτές του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν πανηγύρισαν όταν η τελευταία δήλωσε ότι το «μπλοκ των Μακρονιστών του προέδρου έχει σχεδόν εξαλειφθεί».
Το RN βρισκόταν σε πορεία να κερδίσει το 33,2% των ψήφων, με μια αριστερή συμμαχία να βρίσκεται πίσω με 28,1% και τη συμμαχία Μακρόν να βρίσκεται πίσω με 21%.
«Στόχος μου είναι να γίνω πρωθυπουργός για όλο τον γαλλικό λαό, αν οι Γάλλοι μας δώσουν την ψήφο τους», δήλωσε ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος RN Ιορδάνης Μπαρντελά.
Ποτέ άλλοτε η ακροδεξιά δεν είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. Το απλό γεγονός ότι αυτό κατέστη δυνατό είναι ιστορικό, λέει ο βετεράνος σχολιαστής Alain Duhamel, σύμφωνα με το BBC.
Αυτό που θέλουν η Μαρίν Λεπέν και ο Ιορδάνης Μπαρντελά είναι η απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών. Οι προβλέψεις για τις έδρες στον δεύτερο γύρο των επαναληπτικών ψηφοφοριών της ερχόμενης Κυριακής δείχνουν ότι μπορεί να υπολείπονται.
Χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία, η Γαλλία θα έχει ένα κοινοβούλιο χωρίς ψήφο και το RN δεν θα μπορέσει να προωθήσει τα σχέδιά του για τη μετανάστευση, τις φορολογικές περικοπές και την επιβολή του νόμου και της τάξης.
Δεν υπήρχε λόγος να προκηρύξει ο Εμανουέλ Μακρόν αυτές τις εκλογές, αλλά μετά τη νίκη του RN στις ευρωεκλογές δήλωσε ότι ήταν η «πιο υπεύθυνη λύση».
Ήταν ένα στοίχημα που τώρα απειλεί να ανατρέψει την πολιτική τάξη πραγμάτων.
Η συμμετοχή ήταν η υψηλότερη για πρώτο γύρο βουλευτικών εκλογών από το 1997, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον κομβικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε μετά από μια αστραπιαία εκστρατεία μόλις τριών εβδομάδων.
Ήδη μετά τον πρώτο γύρο, 39 βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού έχουν εκλεγεί κερδίζοντας περισσότερες από τις μισές ψήφους, ενώ 32 έχουν εκλεγεί για το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Εκατοντάδες αριστεροί ψηφοφόροι συγκεντρώθηκαν στην Place de la République στο Παρίσι για να εκφράσουν την οργή και το σοκ τους για την επιτυχία του RN.
Ο πρόεδρος Μακρόν άφησε τον λόγο στον πρωθυπουργό του, Γκαμπριέλ Αττάλ, αλλά εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα για μια «ευρεία, σαφώς δημοκρατική και ρεπουμπλικανική συμμαχία για τον δεύτερο γύρο».
Ενώ άλλοι ηγέτες απευθύνονταν σε επευφημούντες υποστηρικτές, ο κ. Αττάλ έκανε μια σύντομη, επίσημη ομιλία έξω από την κατοικία του στο Hôtel Matignon.
«Ούτε μία ψήφος δεν πρέπει να πάει στον Εθνικό Συναγερμό», δήλωσε. «Το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο – να εμποδίσουμε τον Εθνικό Συναγερμό να έχει την απόλυτη πλειοψηφία».
«Ένα πράγμα είναι σίγουρο», δήλωσε ο Jean-Luc Mélenchon, ο τραχύς ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), «ο κ. Αττάλ δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός».
Το δικό του είναι το πιο ριζοσπαστικό από τα αριστερά κόμματα που απαρτίζουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο τερμάτισε σε απόσταση λίγων μονάδων από τον Εθνικό Συναγερμό.
Ωστόσο, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό ότι δεν πρέπει να πάρει ούτε μία ψήφο παραπάνω το RN.
Ήταν μια μακρά διαδρομή για τον Εθνικό Συναγερμό, από τις ρίζες του στο ακροδεξιό περιθώριο της γαλλικής κοινωνίας μέχρι την εξασφάλιση της υποστήριξης ενός στους τρεις Γάλλους ψηφοφόρους.
Διαθέτουν έναν χαρισματικό νεαρό ηγέτη που θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας και ένα σύνολο πολιτικών που κυμαίνονται από την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στις σχολικές αίθουσες και τη μείωση των φόρων στην ενέργεια μέχρι την κατάργηση των επιδομάτων από τους αλλοδαπούς.
«Οι άνθρωποι δεν είναι ευτυχισμένοι όταν υπάρχει ανασφάλεια στους δρόμους», δήλωσε ένας ψηφοφόρος που ονομάζεται Πατρίκ σε ένα από τα πιθανά νέα προπύργια του RN ανατολικά του Παρισιού.
«Η νίκη είναι ορατή», δήλωσε ο Eric Ciotti, ένας συντηρητικός ηγέτης που διέσπασε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του και σχημάτισε μια συμμαχία με τον Εθνικό Συναγερμό την οποία χαρακτήρισε «πρωτοφανή και ιστορική».
Η Γαλλία έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητο έδαφος, λέει ο σχολιαστής Pierre Haski, και υπάρχουν μόνο άσχημα αποτελέσματα. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι είναι θυμωμένοι με τον πρόεδρο Μακρόν», δήλωσε στο BBC.
Το RN έχει πιθανότητες απόλυτης πλειοψηφίας, αν και το πιο πιθανό αποτέλεσμα σε αυτό το σημείο μπορεί να είναι ένα κοινοβούλιο με αναποφάσιστο αποτέλεσμα, με το RN να κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα μπορούσε επίσης να αυξήσει το ποσοστό του, ενισχυμένο από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων.
Ο επαναληπτικός γύρος της επόμενης Κυριακής θα περιλαμβάνει είτε μονομαχίες μεταξύ δύο κομμάτων, είτε τριπλές κούρσες. Στις προηγούμενες εκλογές υπήρχαν μόνο μια χούφτα, αλλά η υψηλή συμμετοχή σημαίνει ότι περισσότεροι από 300 υποψήφιοι που κατέλαβαν την τρίτη θέση προκρίθηκαν σε αυτές τις «τριγωνικές» μάχες
Αυτό που θα κριθεί τώρα, σε μεγάλο βαθμό σε επίπεδο τοπικής εκλογικής περιφέρειας, είναι αν ο τρίτος υποψήφιος θα εγκαταλείψει την κούρσα για να εμποδίσει το RN να κερδίσει την έδρα.
Ο πρωθυπουργός Aττάλ δήλωσε ότι σε «αρκετές εκατοντάδες» εκλογικές περιφέρειες, οι υποψήφιοι του κόμματός του θα είναι οι καταλληλότεροι για να εμποδίσουν το RN.
Ήταν ηθικό καθήκον να εμποδιστεί η ακροδεξιά να «κυβερνήσει τη χώρα με το καταστροφικό της σχέδιο», είπε.
Αλλά πολλοί κεντρώοι υποψήφιοι που ήρθαν τρίτοι αναμένεται να κάνουν στην άκρη, αν ένας αντίπαλος των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων ή των Κομμουνιστών έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει το RN.
Στο σύνολό τους μπορεί να αρνηθούν να δώσουν χώρο στο κόμμα του κ. Mélenchon, αν και μια υποψήφια του Macron που προκρίθηκε στην τρίτη θέση δήλωσε ότι παραιτείται για να επιτρέψει στον αντίπαλο του LFI Francois Ruffin να έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης.
«Τραβάω μια γραμμή μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων και των εχθρών της δημοκρατίας», δήλωσε η Albane Branlant.
Ο Jean-Luc Mélenchon δήλωσε ότι στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι του κόμματός του βρίσκονταν στην τρίτη θέση και το RN προηγούνταν, θα αποσυρθούν και αυτοί.
Με τα λόγια του σοσιαλιστή προκατόχου και πρώην αφεντικού του κ. Μακρόν, Φρανσουά Ολάντ: «Έχουμε επιτακτικό καθήκον να διασφαλίσουμε ότι η ακροδεξιά δεν θα μπορέσει να κερδίσει την πλειοψηφία στη Συνέλευση».
Σ.Σ.: Η ακροδεξιά είναι ο εχθρός της δημοκρατίας. Αν κυριαρχήσει στη Γαλλία η Λεπέν τότε ολόκληρη η Ευρώπη πρέπει να αρχίσει να φοβάται. Στην Ευρώπη στην οποία ανήκουν και οι Έλληνες, οι Εχθροί της Δημοκρατίας ενισχύονται σε δύναμη και πληθαίνουν σε αριθμό. Η στιγμή που πρέπει να ξεκινήσει η αριστερά να στήνει αναχώματα απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας έφτασε. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει τώρα αλλιώς δεν θα αργήσει η ώρα που θα θυμηθούμε όλοι τον αντιπολεμικό ύμνο «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» σε σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου, το οποίο φαντάζει σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.