Добавить новость

Ефимов: Монолит подземного распределительного уровня городского вокзала Косино готов на три четверти

Эксперт Алексеев: кибермошенники часто выдают себя за близких и знакомых жертвы

Началось строительство пяти жилых корпусов с разноэтажными секциями на западе столицы

Саудовская Аравия пригрозила распродать долги стран ЕС из-за российских активов



World News in Greek


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Η μανία με τον Καραγάτση

Ta Nea 

Πρώτα απ’ όλα το να γίνεται, επί πέντε ημέρες, θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης, στα σόσιαλ μίντια, ο Μ. Καραγάτσης, τα γραπτά του, οι ιδέες του, η κοσμοθεωρία του είναι κάτι καλό. Και επειδή γνωρίζω ότι ο «προβολέας» σε αυτά τα μέσα πέφτει, κυρίως, σε διάφορους μικρόκοσμους, το να φωτίσει – έστω και πρόσκαιρα, έστω και αποσπασματικά – το σύμπαν του Καραγάτση είναι κάτι που δεν το περίμενα όταν την περασμένη Παρασκευή, από αυτήν τη στήλη, αναφερόμουν εν τάχει στο κείμενο πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέα η οποία, δεν ξέρω τι δίχτυα έριξε, «αλίευσε» ωστόσο σεξισμό στη «Μεγάλη χίμαιρα».

Γιατί πήρε τέτοιες διαστάσεις το θέμα; Διότι ο Καραγάτσης φαίνεται ότι είναι ο πιο πολυδιαβασμένος έλληνας συγγραφέας. Με μυθιστορήματά του να έχουν γίνει δημοφιλή σίριαλ («Συνταγματάρχης Λιάπκιν», «Γιούγκερμαν», «Κίτρινος φάκελος», «Το 10») και τη θεατρική μεταφορά της «Μεγάλης χίμαιρας», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή Στρατή Πασχάλη, να έχουν παρακολουθήσει 110.000 θεατές – έχει γίνει μάλιστα μια αναφορά της λεγόμενης ποπ κουλτούρας. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και αυτοί που δεν διαβάζουν συστηματικά λογοτεχνία, που δεν τους συγκινεί η γενιά του ’30, έχουν μία «μυρωδιά» Καραγάτση. Ιδιαίτερα σημαντικό για έναν συγγραφέα που έφυγε από τη ζωή πριν από 64 χρόνια. Και που έγραψε την περί ης ο λόγος «Χίμαιρα» πριν από 88.

Επί της ουσίας τώρα, το κυρίως θέμα ήταν, για άλλη μία φορά, κατά πόσο θα πρέπει να «κρίνουμε» έναν δημιουργό από το παρελθόν, με βάση τα δεδομένα, τις ορθότητες, τις ιδεολογίες ή τις ιδεοληψίες του σήμερα. Η απάντηση είναι προφανής διότι σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να «πετάξουμε» παραπάνω από τη μισή δημώδη ποίηση, πάρα πολλά λαϊκά και, σχεδόν, το σύνολο των ρεμπέτικων τραγουδιών, τον μισό Παπαδιαμάντη και σταματάω εδώ διότι ο κατάλογος είναι μεγάλος. Εχω όμως την εντύπωση ότι αν αυτοί οι άνθρωποι έγραφαν σήμερα, τα ίδια θα έγραφαν – άντε να απέφευγαν κάποιες, λίγες, λέξεις. Διότι για τον συγγραφέα που γράφει για να γράψει και όχι για να κάνει καριέρα ή να υπάρχει το «συγγραφέας» δίπλα στο όνομά του, σκορδοκαΐλα του για το αν το έργο του εξυπηρετεί ή όχι ένα κίνημα ή ένα αφήγημα της εποχής. Εκείνος «σκάβει» στις ψυχές των ηρώων του – που πολλές φορές είναι σπαράγματα του εαυτού του – για να βρει πάθη, απωθημένα, εξαρτήσεις, αδυναμίες, εμμονές, σαδομαζοχισμό, μικρότητες αλλά και μεγαλείο. Τι ενδιαφέρον θα είχε ένας λογοτεχνικός ήρωας αν δεν υπήρχαν εντός του κάποια από αυτά; Θα υπήρχε λογοτεχνία αν όλοι οι άνθρωποι ήμασταν τέλειοι και ψυχικά υγιείς, αν υπήρχαν απολύτως συνετές ζωές και μόνο αρμονικά ζευγάρια;

Εχω ωστόσο την εντύπωση ότι αυτή η όψιμη «επίθεση» στον Καραγάτση έχει άλλα, έστω και ασυνείδητα, κίνητρα. Το μαρτυρά το λανγκάζ των εναντίον του κειμένων αλλά και η συλλογιστική όσων υπερασπίστηκαν το δικαίωμα κάποιων να λένε τη γνώμη τους. Υπάρχει εδώ η διάθεση αποδόμησης οιουδήποτε «παλιού». Μόνο που κάποια «παλιά» είναι πολύ πιο «καινούργια» από τα καινούργια. Και για να σταθεί και αντρειωθεί το καινούργιο δεν χρειάζεται να αποδομηθεί το παλιό. Να το ξεπεράσει χρειάζεται.

Εγκλιματισμός κάτω από τον Φοίβο

Στα τόσα που διάβασα αυτές τις ημέρες, δεν είδα κάπου να γράφεται για το τι είναι, στην πραγματικότητα, η «Χίμαιρα». Κατά τον ίδιο τον συγγραφέα, είναι το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας («Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν», «Χίμαιρα», «Γιούγκερμαν») με τίτλο «Εγκλιματισμός κάτω από τον ήλιο». Που αφορά τον ξένο. Και ειδικά, τον ξένο στην Ελλάδα. Τι είναι οι ήρωες αυτών των μυθιστορημάτων; Τρεις ξένοι που έρχονται στη χώρα μας. Που ερωτεύονται την Ελλάδα και που η Ελλάδα τούς ανταποδίδει τον έρωτα. Αυτά στην αρχή. Μέχρι που αρχίζει σιγά σιγά ο ξένος να μην αντέχει τη χώρα και η χώρα να μην αντέχει τον ξένο. Και έτσι, χώρα και ξένος γίνονται, τελικά, δυο αγρίμια που προσπαθούν το ένα να κατασπαράξει το άλλο. Οπως η Μαρίνα και ο Μηνάς στη «Χίμαιρα». Δεν είναι τυχαίο ότι, στη θεατρική μεταφορά, η τελευταία φράση που λέει η Μαρίνα στη συριανή πεθερά της είναι: «Μα τι άνθρωποι είστε εσείς;».

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Экс-футболист сборной СССР Канчельскис подрался в баре после финала Евро-2024

Резкое похолодание и дожди с грозой придут 18 июля в Москву

Форум по вопросам работы «Добро. Центров» прошел в Подмосковье

Индия присоединяется к дедолларизации?

Музыкальные новости

Минниханов поручил усилить контроль за устранением коммунальных аварий

Российские аналитики оценили состояние отечественного рынка ЦФА

Студия звукозаписи в Москве. Студия звукозаписи цена.

Девушки из Псковской области стали призерами первенства России по гребле

Новости России

Секретная служба США знала, что крыша, с которой стреляли в Трампа, небезопасна

Названы основные причины негативных отзывов арендаторов посуточных квартир

В Рособрнадзоре предложили изменить школьные экзамены для 9-х классов

Россия подала заявку на членство в Исполсовете ОЗХО на 2025—2027 годы

Экология в России и мире

На самых популярных курортах Европы появились трущобы, жители которых пеняют туристам на свою судьбу, а могут и жестоко отомстить

Итоги конкурса красоты «MISS EUROPEAN BEAUTY 2024″

Студия звукозаписи в Москве. Студия звукозаписи цена.

15-22 июля — неделя сохранения здоровья головного мозга

Спорт в России и мире

Крейчикова выиграла второй турнир «Большого шлема» и вернется в топ-10

Второй год подряд: Медведев взял сет у Алькараса, но вновь проиграл в полуфинале Уимблдона

Карлос Алькарас за день до финала Уимблдона играл в гольф

«Я сторонник умной работы». Джокович рассказал, что способствует его долголетию в спорте

Moscow.media

Структуры Минздрава перешли на офисный пакет AlterOffice

Начальник ростовского ГУ ФСИН подал в отставку после захвата СИЗО

"Матрица" от ShantiOlga активирует изобилие

На платформе iSpring появились пульс-опросы для сбора обратной связи от сотрудников











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Урбан-тему «Балконы и прочие спорные вопросы архитектуры» обсудят в городе

В Подмосковье провели неонатальный скрининг для 34 тысяч детей с начала года

Форум по вопросам работы «Добро. Центров» прошел в Подмосковье

Росгвардия завершила весеннюю призывную кампанию в Кузбассе