Η πανδημία φάνηκε πως θα άλλαζε την φύση της εργασίας, με πολλούς εργαζόμενους να τολμούν να πάρουν την μεγάλη απόφαση να εγκαταλείψουν τις ακριβές πόλεις για να μετακομίσουν στην επαρχία, δίχως να διακινδυνεύσουν την καριέρα τους. Ωστόσο, φαίνεται πως μπορεί να μην ισχύει πλεον κάτι τέτοιο, ειδικά στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την αμερικανική έρευνα του οικονομολόγου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ Ενρίκο Μορέτι επιβεβαιώνεται ότι όταν πρόκειται για δουλειά, η γεωγραφία είναι το… πεπρωμένο.
Το να απομακρυνθείτε από μια μεγάλη πόλη, όπως διαπίστωσε ο Μορέτι, μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβές για την καριέρα σας.
Ο Μορέτι, παρακολούθησε εργαζομένους των οποίων οι εταιρείες έκλεισαν μεταξύ 2010 και 2017. Η μετάπειτα πορεία των συγκεκριμένων ανθρώπων εξαρτιόταν από το που ζούσαν. Έτσι όσοι βρέθηκαν σε μικρές κοινωνίες, δηλαδή μικρές αγορές, είχαν λιγότερες πιθανότητες να βρουν νέα δουλειά μέσα σε ένα χρόνο, συγκρκεικά με εκείνους που ήταν σε μεγάλες αγορές εργασίας.
Το να ζεις σε μια μεγάλη πόλη δεν είναι μόνο να έχεις μια καλή δουλειά αυτή τη στιγμή, αλλά σε προετοιμάζει για την επιτυχία για να αποκτήσεις την επόμενη δουλειά
Για να σταθούν ξανά στα πόδια τους επαγγελματικά, όσοι βρίσκονταν σε μικρές αγορές ήταν πιο πιθανό να αναγκαστούν να μετεγκατασταθούν για να βρουν δουλειά. Ήταν επίσης πιο πιθανό να συμβιβαστούν με μια θέση εργασίας που δεν ταίριαζε στις σπουδές τους ήταν ήταν σε έναν διαφορετικό κλάδο.
«Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι το μέγεθος της αγοράς έχει σημασία», λέει ο Μορέτι. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι μεγαλύτερες αγορές βελτιώνουν την ποιότητα του αγώνα».
Έτσι οι πόλεις γίνονται κόμβοι συγκεκριμένων βιομηχανιών. Ας υποθέσουμε ότι κάποιος ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη. Εάν ζει στις ΗΠΑ τότε είναι πολύ πιο πιθανό να βρεί εργασία στο Σαν Φρανσίσκο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, καθώς εκεί είναι συγκεντρωμένες οι σχετικές εταιρείες.
Για τα χρηματοοικονομικά ιδανική είναι η Νέα Υόρκη και για την μόδα το Παρίσι.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι άνθρωποι ανέχονται όλα τα μειονεκτήματα των πόλεων, επειδή αυξάνουν τις πιθανότητες να ενισχύσουν την καριέρα τους.
Ήδη από το 2023 όλο και περισσότεροι εργοδότες σταμάτησαν να προσλαμβάνουν κόσμο για τηλεργασία. Έτσι για τους εργταζόμενους που κατέληγαν να απολυθούν ή να εγκαταλείψουν τη θέση τους, ο Μορέτι προειδοποιεί ότι η ζωή σε μια μικρότερη αγορά εργασίας θα περιορίσει σοβαρά τις επιλογές σταδιοδρομίας τους.
Τρείς είναι οι επιλογές που ανοίγονται μπροστά τους σύμφωνα με την έρευα. Πρώτον, να παραμείνουν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, να αναγκαστούν να συμβιβαστούν με μια τοπική δουλειά για την οποία έχουν υπερπροσόντα ή τρίτον θα πρέπει να κάνουν μια απότομη και δαπανηρή μετακίνηση πίσω στη μεγάλη πόλη που εγκατέλειψαν.
Συνεπώς, ο Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί την παραμονή σε μια μεγάλη αγορά εργασίας ως εξασφάλιση έναντι μελλοντικών κραδασμών.
«Το να ζεις σε μια μεγάλη πόλη δεν είναι μόνο να έχεις μια καλή δουλειά αυτή τη στιγμή. Είναι αυτό που σας προετοιμάζει για την επιτυχία για να αποκτήσετε την επόμενη δουλειά σας — και τη δουλειά μετά από αυτήν. Όσοι απομακρύνθηκαν από τις μεγάλες πόλεις ουσιαστικά εγκατέλειψαν την ασφάλιση καριέρας τους» όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα».
Η απάρνηση των πόλεων από τους εργαζόμενους έχει και μια άλλη συνέπεια.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα οι επαγγελματίες μπορούν να αποκτούν γνώσεις και νέες δεξιότητες. Εκεί είναι εύκολο να συναντήσουμε συναδέλφους ή άτομα από άλλες εταιρείες στον κλάδο μας, ακόμα και μέσα σε ένα λεωφορείο ή ένα μπαρ.
Αυτές οι επαφές και συζητήσεις με τα άτομα που συναντάμε όχι μόνο επεκτείνουν το επαγγελματικό δίκτυο, αλλά δημιουργούν επίσης αυτό που οι οικονομολόγοι αναφέρουν ως «διάχυση γνώσης», βοηθώντας να μάθουμε περισσότερα πράγματα πάνω στη δουλειά μας.
Βέβαια, υπάρχουν πάντα εκείνοι που συνητοποιούν ότι η καριέρα δεν είναι το παν και συμβιβάζονται με μια πιο μικρή «εργασία» βάζοντας ένα τεράστιο Χ στην κίνηση των πόλεων και προτιμώντας ένα σπίτι με αυτή για τα παιδιά τους.
Με πληροφορίες από Business Insider