Στο χάος βυθίζει ο κοροναϊός ολόκληρη την Ευρώπη και η Ελλάδα που έφθασε την Παρασκευή να μετρά 91 νεκρούς σε 24 ώρες, δείχνει να χάνει τα αποθέματα τής αισιοδοξίας της για τις γιορτές που έρχονται.
Ηδη στα μισά του μήνα οι νεκροί έφθασαν τους 1.000, η χώρα έβαλε πλώρη για 17.500 και τίποτε δεν δείχνει στον ορίζονται ότι το πλοίο θα σταματήσει πριν οι νεκροί φθάσουν τις 18.000, πριν μπει ο Δεκέμβρης.
Η μετάλλαξη Δέλτα αποκαλύπτει ένα πρόσωπο που κανείς δεν μπορούσε να σκιαγραφήσει, τόσο μολυσματικό, που έχει τρομάξει ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία αρχίζει σιγά σιγά να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα και καραντίνες, για να μην χαθούν τα Χριστούγεννα, όμως κανέναν κόκκο αστερόσκονης δεν μεταφέρει ο αέρας ούτε από την βόρεια Ευρώπη, ούτε από τη βόρεια Ελλάδα.
Το εμβόλιο αποδεικνύεται ότι δεν είναι πανάκεια, ούτε ο Σταυρός που θα τον δει ο σατανάς και θα τρομάξει, καθώς τέσσερις στους 10 εμβολιασμένους είναι κρούσματα αποκαλύπτοντας μέσα από τα ήπια ή λιγότερο ήπια συμπτώματα που εκδηλώνουν, τις υπόγειες διαδρομές που ακολουθεί η μετάλλαξη Δέλτα, ροκανίζοντας τα θεμέλια του τείχους ανοσίας το οποίο βρίσκεται σε μία δυναμική κατάσταση, ανατροφοδοτούμενο με ακόμη περισσότερους εμβολιασμούς στους οποίους καταφεύγουν και προσφεύγουν ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι.
Μέσα σε τέσσερις μέρες κλείστηκαν 246.040 ραντεβού για εμβολιασμό και από αυτά τα 176.391 ήταν για την τρίτη δόση. Το γεγονός ότι την πρώτη Νοεμβρίου κλείστηκαν για την πρώτη δόση 7.657 ραντεβού ενώ στις 16 Νοεμβρίου ο αριθμός εκτοξεύτηκε στις 20.318, καταδεικνύει τη στροφή σημαντικού μέρους του πληθυσμού προς τη νέα κανονικότητα η οποία δεν είναι η επιστροφή στον Μάρτιο του 2020 αλλά η πόρτα που οδηγεί στο μόνο γνωστό και ασφαλές μονοπάτι εξόδου από την κινούμενη άμμο της πανδημίας.
Η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία τον εμβολιασμό και περικόπτει την ελευθερία κινήσεων των ανεμβολίαστων.
Στον βαθμό που αυτοί παραμένουν αμετανόητοι ο αντίκτυπος της πράξη τους διασαλεύει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας μέσω της ενίσχυσης συγκεκριμένων επαγγελματικών κλάδων καθώς οι αποδέκτες του χρήματος μειώνονται σημαντικά.
Η εβδομάδα που διανύουμε και οδεύει προς το τέλος της μάς επεφύλαξε ρεκόρ εξαμήνου στους νεκρούς, περισσότερους είδαμε τον περασμένο Μάϊο όπου χάθηκαν 96 άνθρωποι σε ένα 24ωρο. Κάθε μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που διακομίζονται στα νοσοκομεία και που πρέπει να διασωληνωθούν, όμως αποδεικνύεται πως ούτε τα κρεβάτια φθάνουν ούτε οι γιατροί επαρκούν για τις εφημερίες τρόμου.
Δεν έχουν τέλος οι περιπτώσεις ανθρώπων που χάνονται από τον ιό, άνθρωποι στην αρχή της ζωής τους, άνθρωποι προς τη δύση της, άνθρωποι που είναι έτοιμοι να κυοφορήσουν νέες ζωές, είναι για όλους το ίδιο εφιαλτικό τέλος.
Συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη που περιδινίζεται με πάνω από 1.000 κρούσματα καθημερινά το τέλος ενός 19χρονου παιδιού, που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση πριν πολλά χρόνια και έφτασε να χάσει τη ζωή του όχι από την αποβολή του μοσχεύματος αλλά επειδή ο οργανισμός δεν μπόρεσε να αποβάλλει τον ιό.
Τη σφραγίδα της τρίτης δόσης θα πρέπει σύντομα να έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού των ανθρώπων ηλικίας 60 ετών και πάνω, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσει το κύμα των «θετικών» εμβολιασμένων. Τα δεδομένα να αποτυπώνουν ότι εκείνοι που έχουν αποκτήσει ανοσία δεν παύουν να αποτελούν όχημα μολύνσεων στην κοινότητα. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, τέσσερα στα δέκα νέα κρούσματα αφορούν πολίτες που κρατούν στα χέρια τους πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περασμένη Κυριακή (14 Νοεμβρίου) ανακοινώθηκαν 3.869 νέες λοιμώξεις, με τη μετάλλαξη Δέλτα – όπως αποδεικνύουν οι αναλύσεις του Οργανισμού – να χτυπάει αδιακρίτως, καθώς το 40% αυτών αφορά πλήρως εμβολιασμένους, με την εικόνα να παραμένει ίδια και τις υπόλοιπες ημέρες, αποκαλύπτοντας τις «ρωγμές» στο τείχος ανοσίας.
Εν τω μεταξύ, ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το εύρημα πως η πλειονότητα των κρουσμάτων σε εμβολιασμένους (σε ποσοστό περίπου 70%) αφορά τις ηλικιακές ομάδες 18-59 ετών. Και αυτό γιατί χαρτογραφεί τις υπόγειες διαδρομές που ακολουθεί το κυρίαρχο στέλεχος για να «δηλητηριάσει» τους μη εμβολιασμένους ηλικιωμένους, οι οποίοι κατά κανόνα νοσούν βαριά, ασκώντας αφόρητη πίεση στο σύστημα Υγείας.
Ορισμένοι επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, θεωρούν ότι τα μέτρα «θα έχουν αποτέλεσμα σε τουλάχιστον 1,5 μήνα, εάν υποθέσουμε ότι από σήμερα ξεκινούν μαζικά οι εμβολιασμοί».Επομένως, «θα βοηθήσουν στην αποτροπή ενός βίαιου 5ου κύματος της πανδημίας και εγγράφονται στην προετοιμασία για το επόμενο κύμα που αναμένεται τον Φεβρουάριο».
Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι για την αποτροπή ή ακόμη και τον μετριασμό του 4ου κύματος, «δυστυχώς είναι πολύ αργά», καθώς τα μέτρα αυτού του τύπου «θα έπρεπε να εφαρμοστούν από τον Ιούνιο και να προετοιμαστεί ο κόσμος για το 4ο κύμα».
Όπως κι αν έχει, σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάση Δημόπουλο, «τα προστατευτικά μέτρα με τις μάσκες, με τις αποστάσεις, με την προσωπική υγιεινή των χεριών, είναι κάτι που θα ακολουθούμε και όσοι έχουμε εμβολιαστεί αλλά και αυτοί που ακόμη το σκέφτονται. Και αυτό, διότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό, αλλά ευτυχώς δεν νοσούν κατά συντριπτική πλειοψηφία. Ωστόσο, μπορεί να συμβάλουν στη διατήρηση της μετάδοσης».