Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα υλοτομίας στις καμένες περιοχές της Εύβοιας και της Βαρυμπόμπης, σύμφωνα με κυβερνητικες πηγές, προκειμένου να καθαριστούν τα επικίνδυνα σημεία, να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και να προχωρήσουν οι αντιπλημμυρικές και αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις ενόψει του χειμώνα.
Οι υλοτόμοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχουν πιάσει δουλειά (οι φωτό από την Τσαπουρνιά στη Β. Εύβοια), ενώ για το σκοπό αυτό έγινε σύσκεψη χθες το απόγευμα στο Δημαρχείο Ιστιαίας Αιδηψού, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Γιάννης Κοντζιάς, στελέχη του Δασαρχείου και της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της εταιρίας ΜΕΤΚΑ που στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης χρηματοδοτεί τα έργα, εκπρόσωποι των συνεταιρισμών υλοτόμων της Εύβοιας (που ανέλαβαν την εκτέλεση του έργων υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου) και ομάδα ειδικών επιστημόνων (κυρίως δασολόγοι και καθηγητές Ορεινής Υδρονομίας) με επικεφαλής τον Δασολόγο- Περιβαλλοντολόγο, σύμβουλο του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Βάρρα.
Οι πληροφορίες τονίζουν πως ήδη έχει ολοκληρωθεί η αντιπλημμυρική αναγνωριστική μελέτη και στις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να υλοποιηθούν οι επιμέρους μελέτες που εκπονούνται με ταχείς ρυθμούς αυτή τη στιγμή. Η αντιπλημμυρική θωράκιση, όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, είναι η πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή και θα ακολουθήσει η αναδάσωση, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες που βρίσκονται στις καμένες περιοχές και καταγράφουν σπιθαμή προς σπιθαμή τις εκτάσεις από τις οποίες πέρασε η πυρκαγιά, αρκετά σημεία δεν έχουν καεί ολοσχερώς και θα υπάρξει φυσική αναγέννηση.
Όπως φαίνεται και από το φωτογραφικό υλικό, μεγάλα κομμάτια του δάσους έχουν μείνει ανέγγιχτα και «αφού η φύση ηρεμήσει και κάνει τη δουλειά της, τότε θα προχωρήσουμε και στην αναδάσωση», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.