Мы в Telegram
Добавить новость

«Компьютерный 3D-переводчик на жестовый язык» стал одним из победителей конкурса цифровых проектов и идей для людей с нарушением слуха «Мы услышим»

Врио губернатора Кузбасса Илья Середюк принял участие в совещании по нацпроектам в Москве

Стало известно возможное место прощания с Анастасией Заворотнюк

Baza: прощание с Анастасией Заворотнюк может пройти в театре имени Табакова

World News in Greek


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Κοροναϊός : Η ταχεία παρασκευή εμβολίων ήταν το κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα της χρονιάς

Ta Nea 

Το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science» ανακήρυξε ως σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του φετινού έτους την ταχεία ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων για την πανδημική νόσο Covid-19.

Το περιοδικό αναφέρει στο σκεπτικό της επιλογής του ότι καθώς ο κορονοϊός SARS-CoV-2 σάρωσε τον πλανήτη και υποχρέωσε τους ανθρώπους να κλειστούν στα σπίτια τους, με πολλούς δυστυχώς να χάνουν τη ζωή τους, οι επιστήμονες του βιοϊατρικού τομέα σε όλο τον κόσμο επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου κούρσα ταχύτητας, καταφέρνοντας να παρουσιάσουν αποτελεσματικά εμβόλια σε λιγότερο από ένα χρόνο «από τότε που ο ιός σήκωσε το άσχημο κεφάλι του».

Ποτέ πριν

«Τι χαρούμενος τρόπος για να τελειώσει το 2020», επισημαίνει το «Science». «Ποτέ πριν δεν είχαν συνεργασθεί τόσοι πολλοί ανταγωνιστές τόσο ανοιχτά και τόσο συχνά. Ποτέ πριν δεν είχαν φθάσει τόσα πολλά υποψήφια εμβόλια σε προχωρημένες παράλληλες δοκιμές μεγάλης κλίμακας. Και ποτέ πριν δεν είχαν οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες, οι ερευνητές και οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις αφιερώσει τόσα χρήματα, προσπάθεια και μυαλό για την ίδια λοιμώδη νόσο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Όπως επισημαίνει ο αρχισυντάκτης του «Science» Χόλντεν Θορπ, «δεν είναι μόνο οι ανοσολόγοι, οι ειδικοί στα εμβόλια, οι επιδημιολόγοι, οι κλινικοί γιατροί και οι ειδικοί στη δημόσια υγεία που θα πρέπει να πανηγυρίζουν. Το επίτευγμα τους είναι ένας θρίαμβος όλης της επιστήμης…Aκόμη και οι αστροφυσικοί που δεν συνέβαλαν στην ανάπτυξη του εμβολίου, αποτελούν μέρος του οικοσυστήματος που επέτρεψε στο εμβόλιο να συμβεί».

Ηταν όλα τέλεια;

«Ήταν τέλεια όλη η ιστορία;», θέτει το ερώτημα. «Φυσικά όχι», απαντά και επισημαίνει πως «υπήρξαν αναποδιές π.χ. με στοιχεία που ξέφυγαν από τον έλεγχο των επιστημονικών περιοδικών και των κριτών τους» ή «υπήρξαν πρώιμες δηλώσεις σχετικά με τις μάσκες και την αερογενή μετάδοση του ιού, που στην πορεία χρειάστηκε να αναθεωρηθούν». Ή, ακόμη, «υπήρξαν επιστημονικές προδημοσιεύσεις που τράβηξαν πρόωρα την προσοχή, αλλά αργότερα αποσύρθηκαν λόγω αδυναμιών». Επίσης, «υπήρξε μια αποτυχία να πειστεί ένα μέρος του κοινού να εμπιστευτεί τις συστάσεις δημόσιας υγείας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δύσκολες μέρες στο μέλλον, παρά τους σωτήριους εμβολιασμούς που θα ξεκινήσουν».

Από την άλλη, όπως επισημαίνεται, η σκόπιμη εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό -συχνά από κρατικούς παράγοντες και επιστήμονες με πολιτικά κίνητρα- είχε ως συνέπεια ότι «οι επιστήμονες και όχι ο ιός έγιναν ο εχθρός. Το αποτέλεσμα αυτού του έτους δεν μπορεί να είναι μόνο η περισσότερη έρευνα πάνω σε άγνωστους παθογόνους μικροοργανισμούς που καιροφυλακτούν στη φύση. Πρέπει επίσης να είναι μια προσπάθεια να αναζωογονηθούν και να ενισχυθούν οι δεσμοί ανάμεσα στην επιστήμη και στην υπόλοιπη κοινωνία».Πήγε σωστά

Πήγε σωστά

Όπως τονίζει το «Science», «αυτό που έγινε σωστά, είναι πολύ πιο σημαντικό από το τι πήγε λάθος. Και αυτό που πήγε σωστά, είναι ότι οι επιστήμονες νοιάστηκαν και διευθέτησαν τις ζωές τους έτσι ώστε ο κόσμος να γίνει ένα καλύτερο μέρος». Και, ακόμη, «αυτό που πήγε σωστά είναι ότι η επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο συχνά αντιμετώπισε και αντεπεξήλθε στην πολιτική αντιπαράθεση και στις προσωπικές απειλές, για να διασφαλίσει πως θα υπάρξει πρόοδος».

Εκτός από τα εμβόλια, ανάμεσα στις άλλες σημαντικές ανακαλύψεις που επέλεξε το «Science», είναι το νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης AlphaFold της Google Deep Mind που προβλέπει την ακριβή αναδίπλωση των πρωτεϊνών, οι πρώτες θεραπείες κληρονομικών ασθενειών του αίματος με βάση τη νέα γενετική τεχνική CRISPR, ο εντοπισμός για πρώτη φορά της προέλευσης των μυστηριωδών γρήγορων εκρήξεων ραδιοκυμάτων (FRBs) στο σύμπαν, η επίτευξη για πρώτη φορά υπεραγωγιμότητας σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου, η ανακάλυψη στην Ινδονησία της αρχαιότερης στον κόσμο κυνηγετικής σκηνής σε βραχογραφία, η ανακάλυψη της απρόσμενα υψηλής νοητικής ικανότητας των πουλιών (κορακιών και περιστεριών) κ.α.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Достижения врачей Подмосковья в области нейроиммунологии обсудили на конгрессе

Квинтэссенция управления коммерческой недвижимостью: взгляд профессионалов

4 июня в 11:00 состоится вебинар «Структурированное техническое задание. Первая практика, проблематика и риски»

Памятники Расковой, Кирову и строителям железнодорожного моста в Саратове получили границы территории

Музыкальные новости

В Екатеринбурге Росгвардия обеспечила правопорядок на переходном матче Чемпионата России по футболу

Компания ICDMC приняла участие в торжественном открытии выставки “Тульское качество”

Концерты оркестра Бутмана посмотрели более 50 миллионов китайцев

ЦСКА разорвал дистанцию // Армейцы увеличили преимущество в финальной серии Единой лиги ВТБ

Новости России

Baza: прощание с Анастасией Заворотнюк может пройти в театре имени Табакова

Доля России в импорте Евросоюза сократилась в 6 раз за 2 года

«Компьютерный 3D-переводчик на жестовый язык» стал одним из победителей конкурса цифровых проектов и идей для людей с нарушением слуха «Мы услышим»

Современная культура – это ограничитель свободы человека или инструмент развития?

Экология в России и мире

Компания ICDMC приняла участие в торжественном открытии выставки “Тульское качество”

Доктор Кутушов назвал болезни, которые поджидают отдыхающих у водоёмов

Россиянам озвучили цены на отдых в Крыму, которые приятно удивили

Правильная эксплуатация грузовых шин позволит продлить срок их службы

Спорт в России и мире

Теннисистка Петрова: Карацеву не хватает игровой уверенности

Парижские сюжеты: Медведев играл в кошки-мышки, Котов творил историю, Калинская заставляла нервничать Синнера

Касаткина о романе Синнера и Калинской: рада, больше ничего не хочу говорить

Матч Котова и Вавринки перенесли на корт Сюзанн Ленглен

Moscow.media

Рождественское утро...

"ДиМ" строит участок 5 трассы СБВ

Генералов много, а Норат Тер-Григорьянц один!

Недорогой семейный кроссовер Chevrolet вернулся на российский рынок. Цена приятно удивит.











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Достижения врачей Подмосковья в области нейроиммунологии обсудили на конгрессе

Baza: прощание с Анастасией Заворотнюк может пройти в театре имени Табакова

4 июня в 11:00 состоится вебинар «Структурированное техническое задание. Первая практика, проблематика и риски»

Квинтэссенция управления коммерческой недвижимостью: взгляд профессионалов