Добавить новость
World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Κάλεσμα του Μερτς στη Ρωσία να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις: «Ο Τραμπ είναι ανοιχτός σε αντιπροτάσεις για την Ουκρανία»

Ta Nea 

Η Μόσχα πρέπει να προσέλθει «στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων ώστε ένα ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία να μπορεί να έχει μια ευκαιρία να επιτύχει, υπογράμμισε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, κρίνοντας αδύνατο να υπάρξει σημαντική διπλωματική «πρόοδος» αυτή την εβδομάδα.

Ικανοποίηση του Βερολίνου

«Η Ρωσία πρέπει να είναι παρούσα στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Εάν γίνει αυτό, κάθε προσπάθεια θα έχει δικαιωθεί, και στην αντίθετη περίπτωση, θα χρειαστεί να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες», δήλωσε ο Μερτς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης στη Λουάντα, στην Ανγκόλα.

Το Βερολίνο εξέφρασε ικανοποίηση για την «πρόοδο» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη μεταξύ Αμερικανών, Ουκρανών και Ευρωπαίων.

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την προθυμία για την από κοινού επεξεργασία ενός ειρηνευτικού σχεδίου για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας την περασμένη εβδομάδα.

Η τροποποιημένη εκδοχή του σχεδίου για την ειρήνη στην Ουκρανία

«Και αυτό ακριβώς πέτυχαν οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών κρατών μελών χθες, στη Γενεύη», δήλωσε ο Μερτς στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Λουάντα.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι αυτές οι συνομιλίες έγιναν στη Γενεύη. Χαιρετίζουμε επίσης το προσωρινό αποτέλεσμα. Ορισμένα θέματα διευκρινίστηκαν, αλλά ξέρουμε επίσης: η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα επέλθει από τη μια μέρα στην άλλη».

Στη βάση του σχεδίου

Οι συζητήσεις αυτές διεξήχθησαν στη βάση του σχεδίου 28 σημείων που παρουσίασε η Ουάσινγκτον και έχει στόχο να βάλει τέλος στον πόλεμο που διαρκεί κοντά τέσσερα χρόνια και στην εισβολή μεγάλης κλίμακας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το σχέδιο αυτό θεωρείται πρωτίστως ότι ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τη Μόσχα. «Αυτή είναι μια επίπονη διαδικασία, δεν περιμένω να υπάρξει σημαντική πρόοδος αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Μερτς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είχε δηλώσει νωρίτερα «πολύ αισιόδοξος» ως προς τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας «πολύ γρήγορα».

Κάθε πτυχή του σχεδίου για την Ουκρανία που επηρεάζει την Ευρώπη πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εγκρίνουν κάθε πτυχή που επηρεάζει την ασφάλειά τους σε μια μελλοντική συμφωνία η οποία θα βάλει τέλος στον πόλεμο σε αυτή τη χώρα, προειδοποίησε επίσης ο Γερμανός καγκελάριος.

«Είναι σημαντικό για εμάς να μην μπορεί να καταρτιστεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας σε θέματα που επηρεάζουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και την ευρωπαϊκή κυριαρχία», δήλωσε.

Η αρχική εκδοχή του αμερικανικού εγγράφου είχε προκαλέσει την αντίθεση του Κίεβου και των Ευρωπαίων συμμάχων του  –Παρίσι, Λονδίνο, Βερολίνο, Ρώμη– που πήγαν την Κυριακή στη Γενεύη για να αποτρέψουν μια ειρήνη υπό μορφή συνθηκολόγησης.

Οι κρίσιμες απαιτήσεις

Ωστόσο μετά τις διπλωματικές αυτές συνομιλίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία «συνέταξαν μια νέα εκδοχή, βελτιωμένη, ενός πλαισίου (για μια συμφωνία) ειρήνης» το οποίο θα πρέπει να «σέβεται πλήρως την κυριαρχία της Ουκρανίας», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση.

Το αρχικό κείμενο του σχεδίου Τραμπ, το οποίο επιδοκίμασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, περιλάμβανε κρίσιμες απαιτήσεις της Μόσχας: ότι το Κίεβο να της παραχωρήσει εδάφη, να δεχτεί να μειώσει το μέγεθος του στρατού του και να εγκαταλείψει την ιδέα της ένταξής του στο ΝΑΤΟ. Προσφέροντας παράλληλα δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία για να αποτρέψει οποιαδήποτε νέα ρωσική επίθεση.

Читайте на сайте


Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. Абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city
Музыкальные новости
Новости России
Экология в России и мире
Спорт в России и мире
Moscow.media










Топ новостей на этот час

Rss.plus