Добавить новость
World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Φόβοι ΕΕ για «σοβαρό πλήγμα» από τον Τραμπ στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Ta Nea 

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Συμφωνία του Παρισιού, η οποία στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ενίσχυση των προσπαθειών για τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 2°C, βασίζεται στην παγκόσμια συνεργασία και στις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων.

Η αποχώρηση της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας ρυπαντή από τη συμφωνία θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις διεθνείς προσπάθειες και να μειώσει την πίεση στις άλλες χώρες να τηρήσουν τους στόχους τους.

Η επανέναρξη αυτής της πολιτικής υπό την ηγεσία του Τραμπ, παρά τις προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες, θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά την παγκόσμια πρόοδο προς την επιτευξή της κλιματικής ουδετερότητας.

«Αν αυτό συνέβαινε, αυτό θα ήταν ένα σοβαρό πλήγμα για τη διεθνή διπλωματία για το κλίμα», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Βόπκε Χόεκστρα, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση»

Μια άλλη έξοδος των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού θα απαιτούσε από άλλες χώρες να «διπλασιάσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για το κλίμα» ως απάντηση, είπε.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για να βεβαιωθούμε ότι, στο τέλος, όλοι θα συμμετάσχουν, επειδή η κλιματική αλλαγή είναι αδιάκριτη», δήλωσε ο Χόεκστρα για τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα. «Αυτό είναι πραγματικά ένα πρόβλημα που ο κόσμος πρέπει να λύσει από κοινού».

Η Συμφωνία του Παρισιού είναι το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, στις οποίες σχεδόν 200 χώρες συζητούν μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών και τη χρηματοδότηση για την πληρωμή αυτών των προσπαθειών.

Οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες, μεταξύ άλλων συνεργαζόμενοι με την Κίνα – τον μεγαλύτερο ρυπογόνο στον κόσμο και τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία – για να θέσουν τα θεμέλια για τις πρόσφατες παγκόσμιες συμφωνίες για το κλίμα.

Φάρσα η κλιματική αλλαγή για τον Τραμπ

Αναμένεται ανατροπή υπό τον Τραμπ, ο οποίος επιστρέφει στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. Έχει χαρακτηρίσει την κλιματική αλλαγή φάρσα και αποσύρθηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού κατά την πρώτη του θητεία από το 2017 έως το 2021. Τον περασμένο μήνα προειδοποίησε την ΕΕ ότι πρέπει να αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο των ΗΠΑ ή αντιμετωπίζουν δασμούς.

Ο Χόεκστρα είπε ότι η ΕΕ θα «εμπλακεί εποικοδομητικά» με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή. Είπε ότι η Επιτροπή προσεγγίζει τις επαφές των ΗΠΑ σε όλο το πολιτικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένου του μη ομοσπονδιακού επιπέδου.

«Το να βεβαιωθούμε ότι οι αμερικανοί φίλοι μας, όσο το δυνατόν περισσότερο, παραμένουν στην πραγματικότητα και εργάζονται σε αυτό μαζί με εμάς, είναι ξεκάθαρα κάτι για το οποίο θα αγωνιστώ», είπε.

Ωστόσο, ακόμη και όταν οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν πίεση να ενισχύσει την ηγεσία τους για το κλίμα για να καλύψει ένα πιθανό κενό στις ΗΠΑ, η ΕΕ πρόκειται να χάσει την προθεσμία του Φεβρουαρίου για όλες τις χώρες να στείλουν νέα εθνικά σχέδια για το κλίμα στον ΟΗΕ. Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε ήδη τη συνεισφορά των ΗΠΑ.

Ο Χόεκστρα είπε ότι οι χρονισμοί του πολιτικού κύκλου της ΕΕ δεν συμβαδίζουν με την προθεσμία του ΟΗΕ, αλλά ότι η Ευρώπη θα έχει έτοιμο το σχέδιο για το κλίμα για το 2035 μέχρι τη φετινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα τον Νοέμβριο στο Μπέλεμ της Βραζιλίας.

Читайте на сайте


Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. Абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city
Музыкальные новости
Новости России
Экология в России и мире
Спорт в России и мире
Moscow.media










Топ новостей на этот час

Rss.plus