Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, η επένδυση στην προσωπική μας επιμόρφωση και κατάρτιση μπορεί να διευρύνει σημαντικά τις ευκαιρίες μας στην «αρένα» της αγοράς εργασίας. To ατέρμονο «κυνήγι» της γνώσης, δεν ενισχύει μόνο την επαγγελματική μας θέση, αλλά αποτελεί κινητήρια δύναμη για την προσωπική μας ανάπτυξη και καλλιέργεια.
Η διάθεση για δια βίου μάθηση αντανακλά τη θέληση να εξελισσόμαστε και να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις μίας σύγχρονης κοινωνίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποτελούν την ιδανική ευκαιρία για όσους θέλουν να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, να αποκτήσουν πιο εξειδικευμένες γνώσεις και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στο επαγγελματικό τους πεδίο.
Το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» έχει διάρκεια 400 ώρες (9 μήνες), πραγματοποιείται εξ αποστάσεων και ασύγχρονα, ενώ απονέμει 19 μονάδες ECTS. Μέσα από ένα διεπιστημονικό πρίσμα πολλών επιμέρους πεδίων, καλύπτει θεματικές όπως η συμπερίληψη, η ισοτιμία στην εκπαίδευση και η χρήση καινοτόμων μεθόδων, όπως τα exergames. Σκοπός του προγράμματος είναι η κατάρτιση των συμμετεχόντων, για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής εμπειρίας μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει θεωρία και εφαρμοσμένες πρακτικές, ενώ απευθύνεται σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, στελέχη δομών φροντίδας παιδιών ή εφήβων, καθώς και απόφοιτους ΑΕΙ ή ΤΕΙ, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν επιπλέον κατάρτιση στον τομέα της Ειδικής Αγωγής. Η εστίαση του προγράμματος στο γνωστικό αντικείμενο και η διεπιστημονικότητά του το διαφοροποιούν σημαντικά από άλλα υφιστάμενα επιμορφωτικά προγράμματα τα οποία καλύπτουν περισσότερο θεωρητικά θέματα.
Με έμφαση στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων και παρεμβάσεων, το πρόγραμμα εξοπλίζει τους συμμετέχοντες με τα απαραίτητα εργαλεία για να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ανάγκες ενός υποστηρικτικού εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 6 Φεβρουαρίου 2025, ενώ η έναρξη των μαθημάτων έχει προγραμματιστεί για την ίδια ημερομηνία.
Το μοριοδοτούμενο σεμινάριο «Σχολική Ψυχολογία» προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και αποτελεί μία ολοκληρωμένη επιμόρφωση για την κατανόηση και εφαρμογή της σχολικής ψυχολογίας σε πραγματικές συνθήκες. Με συνολική διάρκεια 400 ωρών (9 μηνών) και ασύγχρονη εξ αποστάσεως υλοποίηση, το σεμινάριο παρέχει θεωρητικές γνώσεις και πρακτικές δεξιότητες σε τομείς όπως η πολυπολιτισμική σχολική ψυχολογία, η διαχείριση κρίσεων και η συμβουλευτική στη σχολική κοινότητα.
Εστιασμένο στη σχολική καθημερινότητα, το σεμινάριο συνδυάζει τη θεωρία με την πρακτική, προσφέροντας στους εκπαιδευόμενους τα εργαλεία για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε διάφορες περιστάσεις. Παράλληλα, η διεπιστημονική προσέγγιση του προγράμματος σπουδών ενσωματώνει στοιχεία από τη Σχολική Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική και άλλους σχετικούς κλάδους, καθιστώντας το μοναδικό στο είδος του.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και επαγγελματίες που επιθυμούν να εξειδικευτούν ή να εμβαθύνουν στις εφαρμογές της σχολικής ψυχολογίας. Το πρόγραμμα απονέμει 19 μονάδες ECTS και ξεκινά στις 6 Φεβρουαρίου 2025, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων την ίδια ημερομηνία.
Το πρόγραμμα «Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στην Εκπαίδευση» παρέχει σε απόφοιτους ΑΕΙ-ΤΕΙ, σε εκπαιδευτικούς, απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη δυνατότητα να αποκτήσουν βαθιά γνώση στις σύγχρονες τεχνολογίες της AI, καθώς και να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για την ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πιο αναλυτικά, οι συμμετέχοντες μέσω του προγράμματος θα μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία ΑΙ στη διδακτική διαδικασία, στην προετοιμασία του μαθήματος, του εκπαιδευτικού υλικό, και την αξιολόγηση των μαθητών.
Με διάρκεια 400 ωρών (40 εβδομάδες), το πρόγραμμα πραγματοποιείται εξ αποστάσεως με ασύγχρονη εκπαίδευση. Το πρόγραμμα σπουδών που προτείνει στοχεύει στο να παρέχει στους συμμετέχοντες μία βασική κατάρτιση στην ΑΙ τεχνολογία, ώστε μετέπειτα να μπορούν να εξετάζουν κριτικά τον τρόπο που χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση, να προβληματιστούν για τα ηθικά και δεοντολογικά θέματα που προκύπτουν από τη χρήση της.
Τα επιμορφωτικό πρόγραμμα ξεκινά στις 6 Φεβρουαρίου, όπου είναι και η τελική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, ενώ απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και σε όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στην τεχνητή νοημοσύνη και την εφαρμογή της στην εκπαίδευση.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, η επένδυση στη γνώση αποτελεί τη βάση για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη. Τα μοριοδοτούμενα προγράμματα και οι πιστοποιήσεις δεν είναι απλώς ένα βήμα προς την απόκτηση δεξιοτήτων, αλλά μία ουσιαστική ευκαιρία να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί και έτοιμοι για τις προκλήσεις του μέλλοντος.