Добавить новость

В США конфисковали две квартиры российского бизнесмена

Турция и Сирия начали подготовку к военной операции против курдов

Наталья Сергунина: Число выпускников столичного «Технограда» выросло вдвое

Певец Авраам Руссо подал иск на 10 млн рублей к обвиняемому в покушении на него



World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Γιατί παίρνουμε αποφάσεις την Πρωτοχρονιά; – Η ιστορία πίσω από το έθιμο

Ta Nea 

Αφού γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά, την 1η Ιανουαρίου, εκατομμύρια άνθρωποι εκφράζουν την πρόθεσή τους να γυμνάζονται περισσότερο, να ξοδεύουν λιγότερα ή να είναι πιο ευγενικοί.

Πρόκειται για ένα τελετουργικό που μοιάζει εξαιρετικά σύγχρονο, αλλά έχει εκπληκτικά αρχαίες ρίζες.

Η παράδοση της λήψης πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων χρονολογείται εδώ και σχεδόν 4.000 χρόνια, προερχόμενη από πολιτισμούς που χαρακτήριζαν το νέο έτος ως περίοδο ανανέωσης και προβληματισμού.

«Η επιθυμία για μια νέα αρχή είναι μια ανθρώπινη παρόρμηση», λέει η Κάντιντα Μος, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ με ειδίκευση στην αρχαία ιστορία και τον πρώιμο χριστιανισμό.

Από τους όρκους που έδωσαν οι Βαβυλώνιοι βασιλιάδες μέχρι τις προσωπικές υποσχέσεις του σήμερα, η πρακτική έχει εξελιχθεί, αλλά ο πυρήνας της παραμένει εντυπωσιακά οικείος: το καλωσόρισμα ενός νέου έτους με την ελπίδα να γίνουμε καλύτεροι.

Καρτ ποστάλ με τις αποφάσεις του νέου έτους,1915

Οι αρχαίες ρίζες των πρωτοχρονιάτικων αποφάσεων

Οι Βαβυλώνιοι ήταν από τους πρώτους πολιτισμούς που γιόρτασαν την έναρξη ενός νέου έτους, σηματοδοτώντας την περίσταση με γιορτές και τελετουργίες.

«Υπάρχουν πολλά γραπτά τεκμήρια για τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς στην αρχαία Βαβυλωνία, τη Συρία και άλλα μέρη της Μεσοποταμίας που συνδέονται με την έννοια της έναρξης του νέου έτους», λέει ο Έκαρτ Φραμ, καθηγητής γλωσσών και πολιτισμών της Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Αυτές οι γιορτές, συχνά συνδεδεμένες με την εαρινή ισημερία, επικεντρώνονταν στην έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους θεούς για μια πλούσια συγκομιδή, λέει ο Φραμ, και όχι στη λήψη αποφάσεων.

Η τήρηση αυτών των όρκων δεν ήταν ασήμαντη υπόθεση – η εκπλήρωσή τους πίστευαν ότι εξασφάλιζε τη θεϊκή εύνοια για το επόμενο έτος, ενώ η παράβασή τους εγκυμονούσε την οργή των θεών.

Γιορτές στην Αρχαία Μεσοποταμία

Ωστόσο, στα τέλη της πρώτης χιλιετίας π.Χ., ένας Βαβυλώνιος βασιλιάς ορκίστηκε δημοσίως να γίνει καλύτερος κυβερνήτης.

Αυτή η πράξη, που μερικές φορές αναφέρεται ως «αρνητική εξομολόγηση», δεν ήταν απλώς ένας προσωπικός προβληματισμός αλλά μια δημόσια δήλωση υπευθυνότητας.

Οι μελετητές συζητούν αν το γεγονός αυτό συνέβη πράγματι ή αν η ιστορία επηρεάστηκε από διαφωνίες εντός της ιερατικής τάξης.

Παρ’ όλα αυτά, η παράδοση αυτή έθεσε τις βάσεις γι’ αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς.

Ενώ οι Βαβυλώνιοι μπορεί να είχαν συλλάβει την ιδέα, οι Ρωμαίοι εδραίωσαν την 1η Ιανουαρίου ως την αρχή του νέου έτους.

Όπως και οι Βαβυλώνιοι, γιόρταζαν με γιορτές και τελετουργίες, αλλά οι Ρωμαίοι ενσωμάτωσαν επίσης πρακτικά στοιχεία ανανέωσης, όπως «υπερφυσικό ανοιξιάτικο καθάρισμα» και όρκους ανανέωσης.

«Αυτές οι παραδόσεις επικεντρώνονταν στο να ξεκινήσει η χρονιά σωστά: να καθαριστούν τα σπίτια, να γεμίσει το ντουλάπι, να εξοφληθούν τα χρέη και να επιστραφούν τα δανεισμένα αντικείμενα», λέει η Μος.

Γνωστοί στόχοι, νέα πλαισίωση

Αιώνες αργότερα, η παράδοση πέρασε από τον Ατλαντικό στην αποικιακή Αμερική, όπου οι Πουριτανοί αγκάλιασαν την ενδοσκόπηση έναντι του γλεντιού.

«Υπήρχε η επιθυμία να αποφευχθεί η ακολασία και να προβληματιστούν για τα περασμένα και τα επόμενα χρόνια. Αυτή η περίοδος σηματοδότησε την εμφάνιση των υποσχέσεων με τη σύγχρονη έννοια», λέει η Μος.

Ο Αλέξις ΜακΚρόσεν,, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Southern Methodist, λέει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήταν σύνηθες για τις εκκλησίες να έχουν ένα «κήρυγμα του Σαββάτου», το οποίο λάμβανε χώρα την πρώτη Κυριακή του έτους.

Αυτά τα κηρύγματα συχνά τόνιζαν ότι ο χρόνος είναι φευγαλέος και ότι οι εκκλησιαζόμενοι θα πρέπει να είναι καλύτεροι υπηρέτες του Θεού.

Μια απεικόνιση του Γουίλιαμ Μπράντφορντ, κυβερνήτη της αποικίας του Πλύμουθ, που κατάσχει παιχνίδια από τους προσκυνητές την ημέρα των Χριστουγέννων

Τα ημερολόγια από την πρώιμη Αμερική αποκαλύπτουν άτομα που δεσμεύονται να ξεπεράσουν την αμαρτία ή να απέχουν από το αλκοόλ, χρησιμοποιώντας συχνά φράσεις όπως «Αποφασίζω» ή «Είμαι αποφασισμένος να κάνω», λέει ο ΜακΚρόσεν.

Μέχρι τον 19ο αιώνα, οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς είχαν ξεπεράσει τις χριστιανικές τους καταβολές.

«Σήμερα, οι αποφάσεις είναι σε μεγάλο βαθμό κοσμικές, αντανακλώντας την ευρύτερη εκκοσμίκευση της κοινωνίας», λέει η Μος.

Η παράδοση συνεχίζεται

Τα άρθρα εφημερίδων καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1900 δείχνουν πόσο λίγο έχουν αλλάξει οι αποφάσεις που παίρνουν οι άνθρωποι για το νέο έτος με την πάροδο του χρόνου.

Οι αποφάσεις του καθηγητή Otto για το νέο έτος,

Η προέλευση των κυριακάτικων κόμικς, 28 Δεκεμβρίου 190

Σε ένα άρθρο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1912 στην εφημερίδα The Sacramento Star αναφέρεται ότι οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς είναι μια στιγμή για να «ξορκίσετε» τις κακές συνήθειες.

Το 1938, η εφημερίδα The Miami Daily News ενθάρρυνε τις αναγνώστριες να κρατούν τις αποφάσεις μικρές και διαχειρίσιμες, προειδοποιώντας κατά των «λαμπερών αποφάσεων που ξέρετε στην καρδιά σας ότι είναι τόσο εύθραυστες όσο τα στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου, οι γαμήλιοι όρκοι ή οι προεκλογικές υποσχέσεις».

Η ιδέα ότι οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς δεν αποδίδουν έχει επίσης καταγραφεί επαρκώς στις εφημερίδες όλα αυτά τα χρόνια.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Fort Myers News-Press στις 30 Δεκεμβρίου 1937, παρουσίαζε ψυχολόγους που έλεγαν ότι οι αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς δεν λειτουργούν.

Το 1941, η εφημερίδα The Afro-American Times δημοσίευσε ένα άρθρο στις 4 Ιανουαρίου, στο οποίο αναφερόταν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αποφάσεις επειδή δεν τις τηρούν ποτέ.

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Семен Макарчиков, «Ремонт 16»: «Перед БРИКС разнорабочие за день начали брать до 7 тысяч!»

Собянин: 150 тыс. тонн продукции получили молочно-раздаточные пункты по офсету

Проект «Доброволец ГИН» привлек семьсот участников с начала старта

F.A.C.C.T.: Россию и страны СНГ в 2024 году атаковали 27 хакерских группировок

Музыкальные новости

Губернатор и МЧС сообщили о погибших в результате пожара в Энгельсе после атаки вражеских дронов

Владимир Путин встретил Рождество в храме Георгия Победоносца на Поклонной горе в Москве

В Иркутске сотрудники ОМОН «Удар» почтили память сослуживца, погибшего при исполнении служебного долга в Чеченской Республике

Продвижение Песни или Музыки в YouTube, RuTube, ВКонтакте, ЯндексДзен и других видеоплощадках!

Новости России

В Москве почти не осталось снега

На участке Расторгуево – Калинина поезд сбил двух человек

В столице Чада террористы атаковали президентский дворец

Собянин: 150 тыс. тонн продукции получили молочно-раздаточные пункты по офсету

Экология в России и мире

Что такое чак-чак и как приготовить его в домашних условиях

Кабинет Артиста. Яндекс кабинет артиста. Яндекс музыка кабинет артиста.

Кулинарное путешествие по Байкалу 

Рекламная Афиша для Артиста.

Спорт в России и мире

Арина Соболенко станцевала вместе с командой после первого титула в сезоне. Видео

Окленд (ATP). 2-й круг. Табило поборется с Басаваредди, Монфис – со Штруффом, Шелтон – с Меньшиком

Российским теннисистам будет сложно остаться в топ‑10 рейтингов WTA и ATP, считает Чесноков

Арина Соболенко назвала момент, когда была близка к завершению карьеры

Moscow.media

Bluetooth-сканер штрих-кодов SAOTRON P04 на базе CMOS-матрицы

ТСД SAOTRON RT41 GUN: практичный, производительный, надёжный

Данилыч

КАКИМИ БЫ НИ БЫЛИ ДОГОВОРЫ, ДРУГИЕ ЗА НАС ВОЕВАТЬ НЕ БУДУТ











Топ новостей на этот час

Rss.plus






У осужденного за взятку экс-следователя Тамбиева изымут 1 млрд в биткоинах

Сергунина рассказала о международных проектах Москвы в сфере кино

Семен Макарчиков, «Ремонт 16»: «Перед БРИКС разнорабочие за день начали брать до 7 тысяч!»

В Москве при ДТП с тремя иномарками пострадала женщина