Το φαινόμενο με τις Αλκυονίδες ημέρες εξηγεί με ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς και όπως σημειώνει, η φετινή Πρωτοχρονιά θα είναι μία τέτοια ημέρα.
Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά «ως Αλκυονίδες ημέρες ορίζονται οι ‘ημέρες καλοκαιρίας’ μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει αντικυκλώνας πάνω από την χώρα, η ελάχιστη θερμοκρασία δεν κατεβαίνει κάτω από τους 4 βαθμούς και η μέγιστη υπερβαίνει τους 14 βαθμούς Κελσίου».
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ – ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ 2025 ΜΙΑ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ ΗΜΕΡΑ ;
Ως #Αλκυονίδες ημέρες ορίζονται οι «ημέρες καλοκαιρίας» μεταξύ της 16ης Δεκεμβρίου και της 16ης Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων υπάρχει αντικυκλώνας πάνω από… pic.twitter.com/2svMxjEHca
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) December 29, 2024
Όπως αναφέρει «τις ημέρες αυτές, για να τις ονομάσουμε Αλκυονίδες, ο καιρός θα πρέπει να ‘κυλήσει’ με λίγα σύννεφα και η μέση ταχύτητα του ανέμου δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 κόμβους, δηλαδή η μέση ένταση του ανέμου να μην ξεπερνά τα 2 μποφόρ».
Ο γνωστός μετεωρολόγος εξηγεί λέγοντας ότι «η συμπεριφορά των Αλκυονίδων δεν είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Θα είχαμε την εμφάνιση ακόμη περισσότερων τέτοιων ημερών, αν δεν υπήρχε κυρίως το κριτήριο της ελάχιστης θερμοκρασίας. Ετσι, μπορεί σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχουμε αλκυονίδες ημέρες και σε άλλες να μην έχουμε».
Ειδικότερα για το Λεκανοπέδιο της Αττικής επισημαίνει ότι «οι Αλκυονίδες διαρκούν συνήθως περισσότερο και γίνονται πιο εύκολα αισθητές. Αυτό συμβαίνει γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας στην καρδιά του χειμώνα δημιουργείται αντικυκλωνική κυκλοφορία πάνω από την Αττική, δηλαδή δημιουργείται ένα πεδίο υψηλών πιέσεων, που «παγιδεύει» τις θερμές μάζες της ατμόσφαιρας στο ίδιο σημείο για περισσότερες ημέρες».
Ο κ. Κολυδάς συνεχίζει αναφέροντας ότι «τα τελευταία 50 χρόνια έχουν καταγραφεί πάνω από 240 αλκυονίδες ημέρες, από τις οποίες οι 112 εμφανίστηκαν τον Ιανουάριο, οι 74 τον Δεκέμβριο και οι 54 τον Φεβρουάριο. Το 58% των Αλκυονίδων ήταν δύο συνεχόμενες ημέρες, ενώ το 30% ήταν περιπτώσεις τριών συνεχόμενων ημερών. Επίσης υπήρξαν τέσσερις χρονιές με σχετική ως μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, όπου καταγράφηκε μόλις μία Αλκυονίδα. Υπάρχουν επίσης και 7 χρονιές , όπου δεν είχαμε Αλκυονίδες ημέρες».
Καταλήγοντας ο κ. Κολυδάς σημειώνει ότι «η φετινή Πρωτοχρονιά έστω και υπό συνθήκες, θα είναι μια Αλκυονίδα Ημέρα!».