Добавить новость

Travel-эксперт Тариел Гажиенко: как повлияет экологическая катастрофа в Черном море на туристический сезон

«Подслушано в Рыбинске»: о сериале рассказывает «Авторадио»

День открытых дверей в Серпуховском ОВО

Отзывы о Newmar Group

World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Γιατί γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά την 1η μέρα του Ιανουαρίου

Ta Nea 

Η Πρωτοχρονιά σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου έτους και γιορτάζεται σε πολλές χώρες του κόσμου την 1η Ιανουαρίου.

Αν και η σημασία της μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την πολιτισμική και θρησκευτική παράδοση, κατά βάση η Πρωτοχρονιά συνδέεται με την έννοια της ανανέωσης, της ελπίδας και της νέας αρχής.

Η πρώτη Πρωτοχρονιά

Σύμφωνα με το Time, οι παλαιότερες καταγεγραμμένες εορταστικές εκδηλώσεις για το νέο έτος χρονολογούνται από το 2000 π.Χ. στην αρχαία Μεσοποταμία, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το Ιράκ.

Η γιορτή, που ονομαζόταν akitu ξεκινούσε την ημέρα της πρώτης νέας σελήνης μετά την εαρινή ισημερία – την ημέρα κατά την οποία η μέρα και η νύχτα έχουν την ίδια διάρκεια.

Συνήθως το akitu έπεφτε γύρω στον Μάρτιο.

Ασσύριοι γιορτάζουν το Ασσυριακό Νέο Έτος (Akitu) έτος 6769 (1η Απριλίου 2019) στη Νταχούκ του Ιράκ

Για τους Βαβυλώνιους εκείνης της εποχής, η γιορτή σηματοδοτούσε τη στέψη ενός νέου βασιλιά ή την επιβεβαίωση της πίστης στον νυν βασιλιά.

Τα διάφορα ημερολόγια τείνουν να συνδέουν τους δικούς τους εορτασμούς του νέου έτους με άλλα σημαντικά γεγονότα – θρησκευτικά, αστρονομικά ή γεωργικά.

Η πρωτοχρονιά της Μεσοποταμίας συνέπιπτε επίσης με τη συγκομιδή του κριθαριού.

Η σημασία των ουράνιων σωμάτων

Στην Κίνα, το έτος αρχίζει τη δεύτερη νέα σελήνη που ακολουθεί το χειμερινό ηλιοστάσιο, το οποίο συνήθως πέφτει γύρω στα τέλη Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της άνοιξης.

Στην αρχαία Αίγυπτο, το νέο έτος ξεκινούσε όταν ο Σείριος -το λαμπρότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό- εμφανιζόταν γύρω στα μέσα Ιουλίου, συμπίπτοντας με την κυκλική πλημμύρα του Νείλου, η οποία βοηθούσε στην άρδευση των κοντινών καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Το ισλαμικό ημερολόγιο

Η προϊσλαμική Αραβία δεν διέθετε τυποποιημένο ημερολόγιο, αλλά το 638 μ.Χ., ο δεύτερος ισλαμικός χαλίφης, Ουμάρ Α΄, προσπάθησε να επιλύσει τη σύγχυση καθιερώνοντας το σεληνιακό ισλαμικό ημερολόγιο.

Σύμφωνα με αυτό, ένα νέο έτος αρχίζει την 1η Μουχαράμ (την πρώτη ημέρα του πρώτου ιερού μήνα), όταν εμφανίζεται η πρώτη ημισέληνος.

Επιλέχθηκε να αρχίσει η μέτρηση στις 16 Ιουλίου 622 στο Ιουλιανό ημερολόγιο για να τιμηθεί η ημέρα που ο Μωάμεθ μετανάστευσε από τη Μέκκα στη Μεδίνα για να ιδρύσει το πρώτο ισλαμικό κράτος.

Η έναρξη του έτους 1446 στο ισλαμικό ημερολόγιο, γνωστό και ως ημερολόγιο Χίτζιρι, το οποίο έχει μόνο 354 ή 355 ημέρες ανά έτος, θα γίνει στις 7 ή 8 Ιουλίου 2024, ανάλογα με το πού βρίσκεστε στον κόσμο.

Τα ημερολόγια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας

Από την άλλη η αρχαία Ρώμη ήταν μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Τα πρώτα γνωστά ημερολόγια εκεί, που καθιερώθηκαν από τον πρώτο βασιλιά, τον Ρωμύλο, άρχιζαν τον Μάρτιο, συμπίπτοντας με την ανάληψη της εξουσίας από τους νέους ύπατους.

Γύρω στον 7ο αιώνα π.Χ., ο δεύτερος βασιλιάς της αρχαίας Ρώμης, ο Νούμα Πομπίλιος, πρόσθεσε 50 ημέρες στο ημερολογιακό έτος για να καλύψει τη χειμερινή περίοδο και χώρισε το έτος άνισα σε 12 μήνες, προσθέτοντας τον Ianuarius (προς τιμήν του θεού των απαρχών, του Ιανού) και τον Februarius (για να παραπέμψει στη γιορτή εξαγνισμού που ονομαζόταν Februa κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα).

Αρχαίο ρωμαϊκό πέτρινο ημερολόγιο. Πάνω είναι οι θεοί που κυβερνούν τις ημέρες της εβδομάδας, ξεκινώντας από το Σάββατο. Στη μέση είναι ο ζωδιακός κύκλος και αριστερά και δεξιά οι αριθμοί του μήνα. 3ος-4ος αιώνας μ.Χ.

Από το 153 π.Χ., η ορκωμοσία των νέων προξένων μεταφέρθηκε στον Ianuarius.

Αυτός ο τρόπος μέτρησης βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό που χρησιμοποιεί σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

Ωστόσο η βασική διαφορά ήταν ότι το ρωμαϊκό ημερολογιακό έτος ήταν φαινομενικά βασισμένο στη σελήνη, αλλά με έναν κύκλο φάσεων της σελήνης που διαρκούσε 29,5 ημέρες, το ημερολόγιο μερικές φορές ξέφευγε από τον συγχρονισμό σε σημείο που έπρεπε να εισάγεται ένας επιπλέον μήνας -ο Μερκεδόνιος- κάθε τόσο για να επανέλθει στην πορεία.

Το Ιουλιανό ημερολόγιο και ένα ατόπημα 11 λεπτών

Όταν ο Ιούλιος Καίσαρας έγινε δικτάτορας της Ρώμης το 46 π.Χ., ζήτησε τη συμβουλή των αστρονόμων και του μαθηματικού Σωσιγένη για να φτιάξει ένα νέο ημερολόγιο βασισμένο στον ήλιο.

Το 45 π.Χ. δημιουργήθηκε το νέο Ιουλιανό ημερολόγιο και το πολιτικό έτος στη Ρώμη άρχιζε πλέον επίσημα την 1η Ιανουαρίου.

Το Ιουλιανό ημερολόγιο εισήγαγε επίσης μια επιπλέον ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια -αυτό που σήμερα αποκαλούμε δίσεκτα έτη- αλλά υπερεκτίμησε τη διάρκεια του ηλιακού έτους κατά περίπου 11 λεπτά.

Το Ιουλιανό ημερολόγιο θα υιοθετηθεί σε πολλά μέρη της Ευρώπης καθώς η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία επεκτεινόταν, αλλά η πρωτοχρονιά του δεν παρέμεινε παντού.

Για το μεγαλύτερο μέρος της μεσαιωνικής χριστιανικής Ευρώπης, η ημέρα των Χριστουγέννων, η 25η Δεκεμβρίου, σηματοδοτούσε την έναρξη του νέου έτους, ενώ σε ορισμένες άλλες χώρες γιόρταζαν την νέα χρονιά στις 25 Μαρτίου, στο πλαίσιο της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Όμως το 11λεπτο σφάλμα του Ιουλιανού ημερολογίου θα είχε σωρευτικό αποτέλεσμα με την πάροδο των ετών: μέχρι τα μέσα του 15ου αιώνα, το ημερολόγιο ήταν εκτός του ηλιακού κύκλου κατά 10 επιπλέον ημέρες.

Το γρηγοριανό ημερολόγιο και η επικράτηση του

Η Καθολική Εκκλησία παρατήρησε αυτή την αναντιστοιχία και στη δεκαετία του 1570 ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο που θα αντιμετώπιζε την ασυμφωνία.

Το Γρηγοριανό ημερολόγιο επισημοποίησε επίσης την 1η Ιανουαρίου ως την αρχή κάθε νέου έτους.

Μεγάλο μέρος του κόσμου αποδέχτηκε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, που διακρίθηκε για την ακρίβειά του.

Παρόλα αυτά, η Μεγάλη Βρετανία και οι αμερικανικές αποικίες της δεν το υιοθέτησαν γρήγορα, αρνούμενες να αναγνωρίσουν την εξουσία του Πάπα.

Για σχεδόν 200 χρόνια, οι Βρετανοί χρησιμοποιούσαν και τα δύο ημερολόγια και χρονολογούσαν έγγραφα δύο φορές.

Μέχρι το 1752, ωστόσο, τα δύο ημερολόγια απείχαν κατά 11 ημέρες και το Κοινοβούλιο στο Λονδίνο υποχώρησε στην εγκατάλειψη του Ιουλιανού ημερολογίου.

Ακόμη και σε χώρες όπου το ισλαμικό ή το σεληνιακό ημερολόγιο είναι πολιτισμικά πιο σημαντικά, το Γρηγοριανό ημερολόγιο έχει πλέον υιοθετηθεί ευρέως ως το διεθνές πρότυπο πολιτικό ημερολόγιο για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις.

Έτσι, αφού μετρήσουμε αντίστροφα το βράδυ της 31ης Δεκέμβρη – χάρη στη μακρά ιστορία που εκτείνεται από τον πρώτο πολιτισμό στη Μεσοποταμία μέχρι τον Ιούλιο Καίσαρα και τον Πάπα Γρηγόριο XIII- θα ευχηθούμε καλή χρονιά!

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Песков: решений об амнистии по случаю 80-летия Победы не принималось

«Евгений Онегин» на основной сцене Театра им. В.В. Маяковского

Шахматный турнир «Аэрофлот Опен» включён в серию FIDE Circuit 2025

«ТОП 15 LIKE FM» – смотри, что нравится на МУЗ-ТВ

Музыкальные новости

Актер Александр Збруев попал в больницу

Суд приостановил производство по делу бывшего ухажера Волочковой Дюрана

Отдельный ПЛЕЙЛИСТ продажи Песен и Музыки.

Трамп может пересмотреть взгляды на исключительность США из-за соперничества с Россией

Новости России

Как добраться до Великого Новгорода из Москвы и Санкт-Петербурга

Экспедиция, Космо Кидс и Stereotech: на концерте «Музыка бизнеса» выступят ведущие российские предприниматели

«ТОП 15 LIKE FM» – смотри, что нравится на МУЗ-ТВ

«Подслушано в Рыбинске»: о сериале рассказывает «Авторадио»

Экология в России и мире

Смех сквозь клипы: «Юмор FM Чарт» открывает новый сезон на МУЗ-ТВ

Российские туристы начали массово заболевать в Таиланде серьезной болезнью: в отелях находится много больных россиян

Устройте детский праздник в «Тропикана Парк»

«ТОП 15 LIKE FM» – смотри, что нравится на МУЗ-ТВ

Спорт в России и мире

Стефанос Циципас философски прокомментировал поражение Бадосы от Соболенко на AO-2025

Новак Джокович отменил тренировку за день до полуфинала Australian Open

Теннисист Джокович взял медицинский таймаут в матче с Алькарасом на AO

Российские теннисистки Андреева и Шнайдер вышли в полуфинал чемпионата Австралии

Moscow.media

ФАС заинтересовалась ценами на молоко и масло в Свердловской области

Рождественские дни в Кимже....

Свыше 110 уроков пенсионной грамотности провели сотрудники Отделения СФР по Москве и Московской области

Доставка в маркетплейсы: «Байкал Сервис» подвел итоги 2024 года











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Мексиканские приключения Александра Петрова и Барбары де Рехиль – состоялась премьера комедии «Василий»

«ТОП 15 LIKE FM» – смотри, что нравится на МУЗ-ТВ

Travel-эксперт Тариел Гажиенко: как повлияет экологическая катастрофа в Черном море на туристический сезон

День открытых дверей в Серпуховском ОВО