Добавить новость

"Спартак" разгромил петербургский СКА в гостевом матче КХЛ

В столице Чада террористы атаковали президентский дворец

На 66-м километре МКАД произошло ДТП с двумя машинами

Кино прокатилось по билетам // Рост цен обеспечил увеличение сборов в новогодние праздники

World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Η AI δεν έχει ακόμη καταστρέψει τη δημοκρατία

Ta Nea 

Με σχεδόν τον μισό πληθυσμό του πλανήτη να έχει πάει στις κάλπες, το 2024 χαρακτηρίστηκε σούπερ εκλογική χρονιά, οδηγώντας πολλούς ειδικούς να προειδοποιήσουν για μια επερχόμενη πλημμύρα πολιτικής παραπληροφόρησης.

Εξάλλου, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη έχει καταστήσει δυνατό για οποιονδήποτε, οπουδήποτε, να παράγει ρεαλιστικές «deepfake» εικόνες και βίντεο. Ποτέ οι κακοί αντιδημοκρατικοί παράγοντες δεν είχαν τόσο ισχυρά εργαλεία για να υπονομεύσουν τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ωστόσο, ενώ η επαυξημένη με AI παραπληροφόρηση έχει σαφώς πολλαπλασιαστεί στο Διαδίκτυο, δεν είχε ουσιαστικό αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο στη δημοκρατία το 2024. Ο λόγος δεν είναι απολύτως σαφής. Ισως οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να έχουν γίνει πιο απαιτητικοί, ενώ αυτοί που ελέγχουν την ακρίβεια των γεγονότων και οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν κάνει καλύτερη δουλειά για να περιορίσουν την εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων – με το X του Ιλον Μασκ (πρώην Twitter) να αποτελεί προφανή εξαίρεση.

Η αλήθεια είναι ότι στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μια την άλλη ότι προσπαθεί να καταστείλει την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία. Σύμφωνα με τον κορυφαίο αμερικανικό ιστότοπο ελέγχου στοιχείων Politifact, και οι δύο εκστρατείες εξέδωσαν παραπλανητικές ή ψευδείς δηλώσεις, αν και η μεγάλη πλειονότητα προήλθε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, οι χειρότερες προβλέψεις σχετικά με τη διατάραξη της δημοκρατικής διαδικασίας μέσω της τεχνητής νοημοσύνης δεν επιβεβαιώθηκαν. Ευρύτερα, τα αποτελέσματα των εκλογών της φετινής χρονιάς σε όλο τον κόσμο ήταν ένα συνονθύλευμα διαφορετικών στοιχείων, αλλά φιλελεύθερα και πλουραλιστικά κόμματα και υποψήφιοι ξεπέρασαν γενικά τις προσδοκίες.

Στο βιβλίο μας «Spin Dictators» ο Ντάνιελ Τρέισμαν και εγώ επισημαίνουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως (ή τουλάχιστον η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα της World Values ​​και σε άλλες παρόμοιες δημοσκοπήσεις) προτιμούν τη δημοκρατία έναντι οποιουδήποτε εναλλακτικού μοντέλου διακυβέρνησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι πολιτικοί ηγέτες τείνουν να ανταποκρίνονται σε αυτή την προτίμηση διενεργώντας εκλογές και επιτρέποντας τη λειτουργία ορισμένων ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Ενώ οι εκλογές σε πολλές χώρες δεν είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το γεγονός ότι ακόμη και μη δημοκρατικοί ηγέτες επιλέγουν να τις πραγματοποιήσουν καταδεικνύει τη δημοτικότητα της ψήφου. Με την ίδια λογική, μια καλή επίδοση για τις φιλοδημοκρατικές δυνάμεις θα πρέπει να θεωρείται ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Αλλά τα ψηφιακά μέσα δεν έχουν διαβρώσει τον δημοκρατικό λόγο; Το 2019 ο κοινωνικός ψυχολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Τζόναθαν Χάιντ και ο δοκιμιογράφος Τομπάιας Ρόουζ Στόκγουελ δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «Η Σκοτεινή Ψυχολογία των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης», το οποίο προειδοποιούσε ότι το επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται σε διαφημίσεις των κορυφαίων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης προωθεί περιεχόμενο που αποσπά την προσοχή. Δεδομένου ότι η αλήθεια μπορεί να φαίνεται βαρετή σε σύγκριση με το εντυπωσιακό ψέμα, οι πλατφόρμες που βασίζονται σε διαφημίσεις έχουν την τάση να τροφοδοτούν την πολιτική παραπληροφόρηση και την πόλωση. Εν τω μεταξύ, πολλοί άλλοι μελετητές έχουν συνδέσει αυτό το μοντέλο με την άνοδο των ψευδών πληροφοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη δεκαετία του 2010 και με τη χρήση τους από μη δημοκρατικούς παράγοντες.

Αλλά οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Για να μετριάσουν το κόστος από τη φήμη ότι οι ίδιες είναι οι κορυφαίοι φορείς διασποράς της παραπληροφόρησης, οι περισσότερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης δημιούργησαν τμήματα «εμπιστοσύνης και ασφάλειας», επένδυσαν στον έλεγχο του περιεχομένου και ασχολήθηκαν με την αυτορρύθμιση. Δημιούργησαν αλγορίθμους για τον εντοπισμό ψευδούς πληροφόρησης (υλικό που είναι απλώς ανακριβές) και παραπληροφόρησης (σκόπιμα ανακριβές υλικό που έχει σκοπό να παραπλανήσει) και παρέπεμψαν αμφιλεγόμενες αναρτήσεις για επαλήθευση.

Τυχαία δείγματα από το 2020 δείχνουν ότι αυτά τα μέτρα μπορεί να ήταν αποτελεσματικά. Ενώ μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η χρήση του Facebook οδήγησε σε πολιτική πόλωση, παρόμοιες μελέτες το 2020 δεν βρήκαν, ή βρήκαν λιγότερες, τέτοιες επιπτώσεις.

Αλλη έρευνα εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται και μοιράζονται ψευδείς ειδήσεις. Οταν σχολιάζουν δημοσίως μηνύματα κομματικού χαρακτήρα, είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν τη στάση του κόμματός τους, πιθανώς από νομιμοφροσύνη ή για να επηρεάσουν άλλους. Ομως, όταν ερωτώνται ιδιωτικά και τους δίνεται κίνητρο για να αξιολογήσουν την αληθοφάνεια ενός μηνύματος, είναι πιο πιθανό να εκτιμήσουν σωστά τα γεγονότα και να απέχουν από την κοινοποίηση τέτοιων αναρτήσεων.

Ενώ οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν πράγματι διαδώσει υλικό παραπληροφόρησης – μέρος του οποίου ήταν πραγματικά πειστικό – το ότι ανοίγουν πλατφόρμες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης εγείρει νέες και σοβαρές ανησυχίες. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί πλέον να παράγει εξαιρετικά πειστικές πλαστογραφήσεις ήχου και βίντεο που είναι αδύνατον να διακριθούν από το πραγματικό υλικό.

Δεδομένου ότι αυτή η τεχνολογία είναι προσβάσιμη σε όλους, είναι κατανοητή η ανησυχία για τις επιπτώσεις στις εκλογές. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο σκύλος έχει γαβγίσει, δεν έχει δαγκώσει. Ενώ η Ρωσία και άλλοι εχθρικοί κρατικοί και ιδιωτικοί παράγοντες ακολούθησαν διάφορες στρατηγικές παραπληροφόρησης και παρέμβασης στις εκλογές στις ΗΠΑ και αλλού, δεν υπάρχουν ουσιαστικές ενδείξεις ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη ή τα deep-fakes έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι πολιτικοί παράγοντες δεν έχουν ακόμη κατακτήσει τη χρήση της τεχνολογίας ή επειδή δεν έχουμε ακόμη μελετήσει διεξοδικά τον αντίκτυπό της. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η εμπειρία της δεκαετίας του 2010 δίδαξε στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να είναι πιο επιφυλακτικοί για το τι συναντούν στο Διαδίκτυο. Απαιτείται βεβαίως περισσότερη έρευνα, αλλά, στο μεταξύ, μπορούμε να φοβόμαστε λιγότερο για το τι θα σημαίνει η τεχνητή νοημοσύνη για τον δημόσιο λόγο και τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

На 66-м километре МКАД произошло ДТП с двумя машинами

Прокуратура показала момент драки на эскалаторе в московском метро

Тарасова: Трофимов был для Исинбаевой как отец

Собчак отреагировала на сообщение о клинической смерти Кеосаяна

Музыкальные новости

Продвижение Песни или Музыки в YouTube, RuTube, ВКонтакте, ЯндексДзен и других видеоплощадках!

Сергей Собянин назвал ключевые объекты здравоохранения, открытые в 2024 году

Путин приехал в храме Георгия Победоносца на Поклонной горе в Москве

Интересные каналы в Telegram. Лучшие каналы в Telegram.

Новости России

В балансе. Диетолог Стародубова раскрыла простые секреты ПП

Кино прокатилось по билетам // Рост цен обеспечил увеличение сборов в новогодние праздники

В столице Чада террористы атаковали президентский дворец

"Спартак" обыграл СКА со счетом 5:0

Экология в России и мире

Рекламная Афиша для Артиста.

От обычного парня в популярного блогера-миллионника.

Обращение лидера Всеармянского движения Аршака Карапетяна от 04 января 2025 года. ВИДЕО

Точки здоровья: Эта процедура придаст бодрости и энергии на весь день

Спорт в России и мире

Арина Соболенко назвала момент, когда была близка к завершению карьеры

Российский теннисист Даниил Медведев сообщил о рождении второго ребенка

Казахстанский теннисист получил хорошую новость от ATP после громкой сенсации

Окленд (ATP). 2-й круг. Табило поборется с Басаваредди, Монфис – со Штруффом, Шелтон – с Меньшиком

Moscow.media

У новых Lexus GX на солнце плавятся детали машин

Массовое заражение сальмонеллезом в пермской "Хлебнице" вылилось в уголовное дело

Производство одной из версий "Нивы" завершено в России

Глава OpenAI заявил о появлении в компаниях полностью автономного ИИ уже в 2025 г.











Топ новостей на этот час

Rss.plus






"Спартак" обыграл СКА со счетом 5:0

«Торпедо» на двоих // Sminex нашел партнера для реконструкции стадиона

"Спартак" разгромил петербургский СКА в гостевом матче КХЛ

Правительство РФ ожидает рекорд по внутреннему туризму