Google, yeni kuantum çipi “Willow” ile teknolojide yeni bir dönemin kapısını araladı. Şirketin açıklamasına göre, dünyanın en hızlı süper bilgisayarlarının çözümü için 10 septilyon yıl gerektiren bir problemi, bu çip yalnızca 5 dakikada çözebiliyor.
Bilişim uzmanı Tolga Mürtezaoğlu, bu gelişmenin önemini anlamak için kuantum bilgisayarların nasıl çalıştığını bilmek gerektiğini söylüyor ve kuantumun klasik bilgisayarlardan farkını şu sözlerle açıklıyor:
Mürtezaoğlu, bu teorik avantajın pratikte pek çok hata barındırdığını da belirtiyor. Ancak Willow gibi projeler, hata oranlarının düşmesi konusunda dev adımlar atıyor.
Willow’un fark yarattığı nokta yalnızca hız değil, aynı zamanda doğruluk oranı. Mürtezaoğlu, “Google’ın önceki çipi Sycamore, 10 bin yılda çözülecek bir problemi 200 saniyede çözmüştü. Ancak o dönemde hata oranı oldukça yüksekti; 10 işlemden biri hatalıydı. Willow’da ise bu oran 10 binde 4’e düştü” diyor.
Kuantum bilgisayarların gelişmesiyle birlikte günümüzün şifreleme yöntemlerinin kırılabilir hale gelmesi, dijital kıyamet senaryolarını gündeme getiriyor. Mürtezaoğlu, bu konuda uyarıyor:
“Bugün güvenli kabul edilen şifreleme yöntemleri, kuantum bilgisayarlar sayesinde anında çözülebilir. Ancak bu bir son değil. ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü, kuantuma karşı güvenli yeni şifreleme teknikleri üzerinde çalışıyor.”
Gelecekte, kuantum altyapısıyla desteklenen güçlü şifreleme yöntemlerinin geliştirilmesi bekleniyor.
Bu teknolojinin özellikle askeri alandaki etkileri ise düşündürücü. Savaş makineleri, sıfır hata ile çalışan robot ordular ve sadece robotların işlediği fabrikalar, yeni bir güç dengesizliği yaratabilir.
Willow ve benzeri çiplerle kuantum devrimine bir adım daha yaklaştık. Ancak bu teknolojinin insanlık için umut mu yoksa tehdit mi olacağı, ilerleyen yıllarda alacağı şekle bağlı.
Avrupa Birliği'nde USB-C kuralı devreye giriyor: Artık zorunlu olacak
İlk sinyal alındı: NASA, Güneş'e en yakın noktaya ulaşarak tarihe geçti