Uluslararası Politika Akademisi (UPA) yazarı Erol Nagaş’ın Ama Bu Suriyeliler – Türkiye-AB İlişkileri ve Suriyelilerin İlişkilere Etkileri adlı kitabı Sarmal Kitabevi tarafından yayımlandı.
Kitap kapağı
Kitabın arka kapak yazısı şu şekildedir:
2011’de Suriye İç Savaşı’nın başlamasından bu yana yaşanan yaklaşık 13 yıllık süreç hem Suriye’nin yapısını baştan aşağı değiştirmiş hem de Ortadoğu’daki istikrarsızlığa etki etmiştir. İç Savaş’ın başlangıcından, Esad rejiminin düşmesinden bugüne, iç savaşın en önemli sonuçlarından biri olarak ortaya çıkan nüfus hareketi, bir süre sonra diğer ülkeleri de etkileyen ciddi bir kriz haline gelmiştir.
Suriye İç Savaşı’ndan kaçan milyonlarca insan en yakın ve en istikrarlı komşuları olan Türkiye’ye sığınmıştır. Bu bireylerin bir kısmı Türkiye üzerinden veya farklı yollarla Avrupa ülkelerine geçerken, çok büyük bir kısmı da Türkiye’de kalmıştır. Bu durumun Türkiye’ye hem olumlu hem olumsuz etkileri olmuştur.
Türkiye – Avrupa Birliği ilişkileri 2011 Suriye İç Savaşı sonrası incelendiğinde ise, bu nüfus hareketinden etkilendiği görülür. Elinizde bulunan bu kitap, “Türkiye – Avrupa Birliği ilişkileri hangi temeller üzerine inşa edilmiştir? Bu ilişkiler hangi tarihsel süreçlerden geçmiştir? Ankara Anlaşması’ndan bu yana yaşanan olaylar Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerini nasıl şekillendirmiştir? Ve en önemlisi; Suriye İç Savaşı sonrası ortaya çıkan göç hareketi Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerini nasıl dönüştürmüştür?” gibi önemli sorulara cevap bulmaya çalışacak, Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerinin doğasına ve tarihine kısaca değindikten sonra, Suriye İç Savaşıyla beraber ortaya çıkan göçün/zorunlu göçün Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerinde nasıl bir rol oynadığını irdeleyecektir.