Milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret zammı yüzde 30 olarak açıklandı. 2025’te geçerli olacak asgari ücretin 22 bin 104 liraya çıkarılması, çalışanları memnun etmedi. İşçi temsilcisi sendikalar, tepkilerini yaptıkları açıklamalarla ortaya koydu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda çalışan kesimi temsil eden Türk-İş heyeti, önceki akşam yapılan dördüncü toplantıya katılmadı.
Rakamın açıklanmasının ardından önceki akşam yazılı bir açıklama yapan Türk-İş, “Asgari ücret, işçilerin aileleriyle birlikte insana yakışır geçim şartlarını asgari seviyede sağlamalarına imkan veren bir ücrettir. Asgari ücret; işçinin gıda, konut (kira, doğalgaz, elektrik, su), giyim, sağlık, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden karşılamaya yetecek ücret olmalıdır. Açıklanan rakamı kabul etmek mümkün değil. 1 yıllık belirlendi. 6 aylık belirlenmiş olsa bile kabul edilemez” şeklinde tepkisini ortaya koydu.
Asgari ücretin yüzde 45 zam ve artı yüzde 20 refah payı ile birlikte 29 bin 583 TL olmasını teklif eden Türk-İş, tepkisini dün de sürdürdü. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Adil olmayan bir komisyonda maalesef 50 sene durduk. Bu saatten sonra adil bir düzenleme yapılmadığı müddetçe, bir daha TÜRK-İŞ olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na katılmayacağız” dedi. Türkiye’de 8 milyon asgari ücretli olduğunu belirten Atalay, “Son 5 yıldır özellikle asgari ücret, geçim ücreti oldu. O yüzden, 'Bu masada asgari ücretliler olsun' dedik. Hiç müdahale etmeden, arkadaşlarımız masada oldu. Geçen hafta bir toplantı yaptık, taleplerini kamuoyuna açıkladık. Arkadaşlarımız, '29 bin 583 lira istiyoruz' dedi. 3 toplantı oldu, 3 toplantıda da taraflar bizim önümüze bir rakam getirmedi” diye konuştu.
Türk-İş’in 50 senedir Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yer aldığını belirten Atalay, şunları söyledi: “Bu komisyon adil değil, bu komisyon antidemokratik bir komisyon. Adil olmayan bir komisyonda maalesef 50 sene durduk. Bu saatten sonra adil bir düzenleme yapılmadığı müddetçe, bir daha Türk-İş olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na katılmayacağız. Bunu buradan kamuoyuna özellikle ifade ediyorum. 10 kişi oturuyor, istediği kararı veriyor. Bundan sonra, bir daha burada yokuz. Çağırmasınlar, bu toplantıya bir daha katılmayacağız. Yeni bir komisyon düzenlemesi yaparlar, adil bir komisyon olursa oturup konuşuruz."
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonominin iyiye gittiğine yönelik cümleleri olduğunu söyleyen Atalay, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Vergi ile ilgili, staj ile ilgili, taşeron ile ilgili bir yanıt bekliyoruz. Sayın Şimşek, 'Ülke iyiye gidiyor, ülke büyüyor, finans kuruluşları Türkiye'yi övüyor' dedi. Bu ülke büyüyorsa, asgari ücretlinin de ekonomik durumdan büyümesi gerekiyor. Kamu işçisinin de emeklinin de büyümesi gerekiyor. Bu zammı kabul etmek mümkün değil.”
Borsa günü yükselişle tamamladı: En çok kazandıran bankacılık oldu
Finansal Kurumlar Birliği ekonomik görünüm endeksi aralık ayı değerlendirmesi
Avrupa'daki merkez bankaları topyekün faiz indirimine odaklandı