Diyarbakır'ın Çınar ilçesindeki 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi, kentin önemli turizm değerleri arasında yer alıyor. Askeri yerleşimde, dünyadaki son Mithras tapınağının ortaya çıkarıldığı tarihi kaleye, ziyaretçi ilgisi her geçen gün artıyor. Yılın hemen hemen her günü ziyaretçilerini ağırlayan Zerzevan Kalesi'ndeki ritüeller yapay zeka ile canlandırıldı.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki tarihi kalede, bugüne kadar 60 dönüm alan üzerinde 12-15 metre yüksekliğinde ve bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 21 metre yüksekliğinde gözetleme ve savunma kulesi, kilise, yönetim binası, konutlar, tahıl ve silah depoları, kaya mezarları, su kanalları ile 54 su sarnıcı, yer altı kilisesi, 400 kişinin sığacağı yer altı sığınağı, konutlar ve gizli geçitler, milattan sonra 4. yüzyılda Hristiyanlığın benimsenmesiyle önemini kaybeden, dönemin Mithras dinine ait yer altı tapınağı ve birçok eser ortaya çıkarıldı.
Tarihi yapı ve içindeki gizemi yapay zeka ile canlandıran Adem Ulusoy, Zerzevan Kalesi'ndeki en önemli şeyin Mitraizm (Hristiyanlık öncesi dönemlerde Roma imparatorluğunun resmi dini) olduğunu söyledi. Mitraizm'in insanlık tarihinin en gizemli inanç sistemlerinden biri olduğuna değinen Ulusoy,dedi.
Yaptığı araştırmalarda Mitraizm'e girişte 7 aşama bulunduğunu aktaran Ulusoy, diye konuştu.
Zerzevan Kalesi uluslararası belgesellerde
Zerzevan Kalesi uluslararası belgesellere konu oluyor
Zerzevan Kalesi ve Mithras Kutsal Alanı UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmeye hazırlanıyor