Özgür Suriye’nin ilk kadın üst düzey yetkilisi, yıllarca Türkiye’de yaşamış bir isim oldu. Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin kurduğu Suriyeli Dernekler Platformu’nun başkanlığını yapmış olan Ayşe El Dibs (Seyidoğlu), yeni Suriye hükümetinde Kadın İşleri Ofisi başkanlığına getirildi. Daha önce insani yardım alanında çalışmaları olan Dibs, kadınları ve insani çalışmaları geliştirme konularına yoğunlaşmış bir aktivist olarak göze çarpıyor. 8 Aralık’ta Şam’ın kurtarılmasıyla birlikte askerlerin ardından şehre giren ilk isim olan El Dibs, yeni makamında ilk röportajını Yeni Şafak’a verdi.
İdlib’teki mülteci kamplarında bulunan kadın ve gençlere yönelik faaliyetler yürütürken bu görevin kendine tebliğ edildiğini söyleyen El Dibs, yeni Suriye kadrolarında yer almaktan çok mutlu olduğunu ifade etti. Türkiye’den edindiği birikimleri Suriye’ye taşıyacağını ifade eden El Dibs, “Bir gün Suriye'ye döneceğimize ve bu ülkeyi kurmak için çocuklarımızın da bizimle döneceğine inanan bir mümin olarak, Türkiye’deyken gençlerin eğitimleri ile ilgili çalışıyordum. Onların bu eğitimle Suriye’yi kurtaracağını ve inşasına katkı sağlayacağını biliyordum. Nihayet o günler geldi” dedi.
“Suriyeli kadınların yeniden güçlenmeye ihtiyacı var” diyen El Dibs, “Onlar kadim bir uygarlığa ve tarihe sahipler ve temelde yetenekliler. Suriyeli kadınların toplumsal katılım, siyasi çalışma ve kültürel çalışma geçmişi var ve eğitim sektöründe ve tıp sektöründe oldukça aktifler. Ama rejim dönemi özellikle son 14 yıldır büyük ölçüde evlerine çekilmek zorunda kaldılar. Rejimin sembollerine bakın. Sadece bir kişiden, Esma Esed'den başka bir kadın göremezsiniz. Kendisi Suriye'nin hanımefendisiydi ve bütün meseleler ona bağlıydı. Diğer kadınlar da o ne isterse onu yapmalıydı” ifadelerini kullandı. El Dibs, Suriyeli kadınların yeniden ayağa kalkması gerektiğini vurgulayan El Dibs, “Suriye devletinin bu yeni yönetimi ve liderliğinin, kadınların aktif şekilde var olma düşüncesinden hiç de uzak olmadığını söylemek istiyorum” diye konuştu.
Suriyeli kadınlar, erkekler ve çocuklar korkunç bir eziyet çekti ve şimdi büyük bir zafere ve çok büyük bir yetkiye eriştik” diyen El Dibs, "Kadın İşleri Ofisinin her zaman kapısı açık. Bu ofis, özgürlüğünü ihlal ettiğimizi hisseden, karşılaştığı bir ihlal durumunda bize gelebilir. Yani özel hayatına karışmayacağız, giyim tarzına topluma zarar vermediği sürece karışmayacağız. Biz kadınların yanındayız, bu bizim bir sözümüzdür. Eğer İslami prensiplerimize dönersek görürüz ki İslam kadınlara en fazla hakkı veren dindir.
ifadelerini kullandı.
Ayşe El Dibs, yeni görevi için Dışişleri Bakanlığı’ndaki ofise yerleştiğini ve buranın açılmasıyla birlikte şaşırtıcı belgelere ulaştıklarını aktararak, “Ofisleri açtığımızda bunun bir dışişleri bakanlığı değil bir güvenlik şubesi olduğunu gördük. Önemli dosyalar vardı. Yurt dışındaki aktivistleri, yurt dışındaki muhalifleri izliyorlardı. Ayrıca cezaevlerinde tutuklu bulunan kadınlardan bahseden belgeler bulduk. Çıkarları nedir? Elbette bu, bu belgelerin sunulmasının bir katkı sağlayıp sağlamayacağına karar verecek bir komite aracılığıyla yapılacak. Bu belgeleri resmi makamlara sunacağız. Belki de Birleşmiş Milletler'deki İnsan Hakları Konseyi'ne sunacağız.”
El Dibs, kadınlara da çağrıda bulunarak, şunları söyledi:
Buradaki kadınların çoğu rejim içinde hiçbir şey uygulayamazdı. Şimdi toplumda etkili olmak isteyen, kendi fıtratıyla farkındalık içinde bir kadın kendini gösterdiğinde, onlarla yüz yüze konuşmak istiyoruz. Gelin bizimle diyalog masasına oturun, sizin için bir telefon hattı oluşturduk. Bizimle iletişime geçin. Hemen arayın. Biz bir kurum olarak buradayız ve Allah'ın izniyle, Suriyeli kadınların gelecekte büyük bir rolü olacak.
Suriye lideri Şera duyurdu: Tüm muhalif gruplar kendini feshedecek
Süleyman Seyfi Öğün, İsrail'in Suriye planını anlattı: Erbil kilit taşı