Добавить новость


World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ: Όταν η Ειρήνη Παππά και ο Κώστας Χαρδαβέλλας μπήκαν κρυφά στην Αγια-Σοφιά

Ta Nea 

Ως μέλος της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας των τηλεοπτικών Ρεπόρτερ, ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας έγινε κομμάτι των χρονικών της μικρής οθόνης.

Η θεματολογία της εκπομπής ήταν τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής με τους δημοσιογράφους των ΝΕΩΝ να βάζουν θεμέλια για τις δημοσιογραφικές εκπομπές των επόμενων χρόνων.

Οι εκπομπές προκαλούσαν συζητήσεις, αναδείκνυαν θέματα και διεκδικούσαν τίτλους και τηλεθέαση.

Μία από αυτές είναι η εκπομπή που προβλήθηκε το 1983, λίγο πριν το Πάσχα εκείνης της χρονιάς.

Για τα γυρίσματα της εκπομπής ο Κώστας Χαρδαβέλλας είχε βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη με την Ειρήνη Παππά με ένα κοινό στοίχημα.

Το σχέδιο τους ήταν να μπουν στην Αγια-Σοφιά, η Ειρήνη Παππά να ψάλλει το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» και να φύγουν χωρίς να τους αντιληφθούν οι αρχές της Τουρκίας.

Αν δεν κατάφερναν να ξεγελάσουν τις αρχές, η σύλληψη ήταν δεδομένη.

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας είχε σύμμαχο του σε αυτό το εγχείρημα μια σπουδαία ηθοποιό αλλά και μια γυναίκα που καθήλωνε με την ελληνικότητα της,

Η Ειρήνη Παππά, τολμηρή από πάντα δέχθηκε να συμμετέχει σε αυτή την απόπειρα.

Φορώντας ένα κόκκινο μαντήλι στο κεφάλι της -μια στιλιστική επιλογή που έκανε τη φιγούρα της ακόμη πιο επιβλητική- η Ειρήνη Παππά άρχισε να ψέλνει το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», τον βυζαντινό ύμνο που ακούστηκε μέσα στην Αγία Σοφία τον 7ο αιώνα, όταν ο λαός της Κωνσταντινούπολης σώθηκε από την επίθεση των Αβάρων.

Ο Ακάθιστος Ύμνος, ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας και γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας φέρει γλώσσα σοβαρή και ποιητική και έχει ως θέμα την εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου.

Αναγνωρίζοντας το συμβολισμό η Ειρήνη Παππά έψαλε τον ύμνο λέγοντας στον Κώστα Χαρδαβέλλα ότι ένιωσε σαν «να νικάει κανείς, χωρίς να νικάει με τα πράγματα, με την ψυχή, όπως οι Έλληνες».

Μετά την απώλεια του Κώστα Χαρδαβέλλα το ρεπορτάζ έχει αναπαραχθεί. Το απόσπασμα από την εκπομπή που προβλήθηκε από τους Ρεπόρτερς, την εκπομπή που καθιέρωσε τον Χαρδαβέλλα, τον Γιώργο Λιάνη, τον Γιάννη Δημαρά, και τον Κώστα Ρεσβάνη -όλοι δημοσιογράφοι στα ΝΕΑ- έχει ακόμη την ένταση όπως τότε, 42 σχεδόν χρόνια πίσω.

Δείτε το εδώ:

Читайте на сайте


Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. Абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city
Музыкальные новости
Новости России
Экология в России и мире
Спорт в России и мире
Moscow.media










Топ новостей на этот час

Rss.plus