Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TBMM Genel Kurulu'nda, Ticaret Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesine ilişkin sunum yaparken konuşmasında faaliyetler ve hedeflere değindi.
Jeopolitik gerilimlerin yanı sıra ticaret politikalarında yükselen korumacılık eğilimlerinin dünya genelinde büyük belirsizlikleri ortaya çıkardığını ifade eden Bakan Bolat, dünya ekonomisinin geçen yıl yüzde 3,3 büyüyerek tarihsel ortalamanın altında performans gösterdiğini anımsattı.
Bakan Bolat, Türkiye ekonomisinin ise 2023'te zayıf dış talep ve 6 Şubat'taki deprem felaketlerine rağmen yüzde 5,1 büyüyerek güçlü performans sergilediğini kaydederken, bu yıl cari işlemler açığının gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 1'inden daha düşük olacağını tahmin ettiklerini de söyledi.
İhracatı artırmak amacıyla ihracatçı firmaları 42 destek programıyla destekliklerini ifade eden Bolat, bu alanda bu yıl 21 bin 545 firmaya 15,3 milyar dolar destek sağlandığını kaydetti. Bolat, ihracatın sürdürülebilirliğini sağlamak, pazar çeşitliliğini artırmak için çalışmaların devam ettiğini dile getirerek, İhracat Akademisi ile mevcut 140 bin ihracatçı firma sayısını 2030'a kadar 200 binin üzerine yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.
Diplomasi faaliyetleri yürüterek mal ve hizmet ihracatını artırmaya gayret ettiklerini anlatan Bolat, şu açıklamayı yaptı:
Devlet desteğiyle kuruldu, binlerce kişiye iş imkanı sağladı: Muş'tan 32 ülkeye tekstil ihracatı
Bakanlıktan poşet fiyatlarıyla ilgili açıklama: Gerçeği yansıtmıyor henüz bir rakam belirlenmedi
Asgari ücret zammı için gözler 2. toplantıda: Komisyon ekonomik verileri görüşecek