Добавить новость

Игру с дополненной реальностью запустили для гостей площадок «Зима в Москве»

Эксперт Холод рассказал, почему в России дорогая колбаса

В Сочи взбесившийся жених сломал челюсть невесте за день до свадьбы

Тигр Борис прошел 200 км для воссоединения с разлученной еще в детстве самкой



World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Bilimsel sunumda ortaya çıktı: Altı kişilik ailenin tamamı aynı diş fırçasını kullandı

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) tarafından 21-24 Kasım tarihleri arasında Antalya'da düzenlenen 18'inci Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Ulusal Kongresi'nde gerçekleştirilen bilimsel oturumlardan biri de kalp kapak hastalıklarının tedavisinde enfeksiyon riskleri ile ilgiliydi. Sunumu gerçekleştiren Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Ömer Faruk Çiçek, ağız hijyeninin kalp kapak ameliyatlarına etkisini anlattı. Doç. Dr. Çiçek'in sunumu sırasında tedavi ettiği vakalardan birine ait çarpıcı bir fotoğraf paylaştı. Çok önemli açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Çiçek, ağız hijyeninde sınıfta kaldığımıza işaret etti. Fotoğrafın hikayesini de anlatan Çiçek, "Bir diş fırçası var, bu 6 kişilik bir ailenin. Hepsi ortak kullanıyordu bu diş fırçasını ve ne zaman değiştirdiklerini dahi hatırlamıyorlardı. Gerçekten o kadar kötü görünüyordu ki. Burada ağız hijyeninden bahsetmek mümkün değil. Maalesef sağlık okuryazarlığımız çok düşük düzeyde" dedi.

'14 DİŞİ BİRDEN ÇEKİLEN, 60'INA GELİP DİŞ FIRÇALAMAYI BİLMEYEN HASTALARIM OLDU'

Başka bir hastasının da ameliyat hazırlıkları sırasında tam 14 dişinin çekildiğini anlatan Doç. Dr. Çiçek, "Kalp kapak ameliyatına almak için 2 ay beklemek zorunda kaldık. Çünkü onda da ağız hijyeni çok kötüydü. Toplam 14 dişi çekilmek zorunda kalındı. Diğer dişlerinin hepsine tedavi uygulandı. Hasta da şaşırdı, bu kadar çürük dişle yaşıyormuş yıllardır. 'Bugüne kadar hiç dişlerimi fırçalamadım' diyen hastalar gördüm. Hayatında diş fırçalamadığını belirten 50-60 yaşında bir insana diş nasıl fırçalanır göstermek durumunda kaldığımız vakalar da oldu" diye konuştu.

Ağız florasında milyonlarca bakterinin bulunduğunu ve özellikle ağız mukozasının delindiği işlemlerde, diş etine yapılan girişimler, implant işlemleri ve diş çekimi işlemlerinde maalesef çok ciddi 'bakteriyemi' denilen kana mikrop karışması durumunun ortaya çıkabildiğini anlatan Doç. Dr. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun çözümü çok basit. Ağız hijyenine sürekli dikkat etmek. Ağız florasında normalde olan bakteriler streptokok dediğimiz bir tür. Ağız florasının yüzde 40 ila 60'ını oluşturuyor. Bu bakteriler diş fırçalama sırasında dahi bir miktar kana karışıyor. Ama bağışıklık sistemimiz güçlü olduğu için, vücudumuzda da herhangi bir protez yoksa herhangi bir problem yaşamıyoruz."

'MİKROPLAR AĞIZ MUKOZASINDAN KANA KARIŞIYOR'

Kalp ameliyatlarının önemli bir bölümünü oluşturan kalp kapak protezi ve kalp kapak onarımı hastalarında, kalbin içerisine yabancı bir protez materyali konulduğuna da dikkat çeken Doç. Dr. Çiçek, ağız hijyeninin bu hastalarda hayati önem kazandığına işaret ederek şunları söyledi: "Özellikle bu tip hastaların çok dikkatli olması gerekiyor. Çünkü bu hastalarda yapılacak herhangi bir işlem, örneğin dental bir işlem ya da ağız mukozasına uygulanacak bir işlem, kana çok ciddi miktarda bakteri karışmasına sebep olabilir. Vücudunda protez olan insanlarda çok tehlikeli olabiliyor. Çünkü kana karışmış olan mikroplar proteze yapışabiliyor ve protez kapak endokarditi dediğimiz çok ağır sonuçları olan bir hastalığa neden olabiliyor. Kalp kapak ameliyatı ya da onarım yapılacak hastaları mutlaka ameliyattan önce diş hekimine yönlendiriyoruz. Örneğin ağzında 4-5 tane çürüğü olan, diş eti bakımı oldukça kötü olan bir hastaya protez takarsak o hasta artık yüksek risk grubuna giriyor. Dolayısıyla biz öncelikle ağız problemini çözmek istiyoruz. Zaten kapak ameliyatlarının büyük bir kısmı acil olmayan, elektif (planlı) ameliyatlar ve vaktimiz de oluyor bu tedaviler için."

DİZ PROTEZİ OLANLAR İÇİN DE TEHLİKELİ

Sadece kapak ameliyatları değil başka işlemler açısından da ağız hijyeninin çok önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çiçek, "Örneğin kalp kapağını değiştirdiğiniz bir hastaya girişimsel bir işlem olan bronkoskopi, endoskopi ya da kolonoskopi yapılacaksa, onlarda da aynı riskler var ve antibiyotik rejimleri daha farklı olabiliyor, o bölgelerin floraları daha farklı olduğu için. Sadece kalp açısından değil, protez içeren pek çok tedavide bu riskleri geçerli. Diz protezlerinde veya beyinde ya da vücudun diğer bölgelerinde protezi olan hastalarda ağız hijyeninin bozuk olmasından kaynaklı enfeksiyonlar gelişebiliyor. O nedenle vücudunda kalp başta olmak üzere diğer organlarında protezi olan hastaların ağız diş bakımına çok dikkat etmesi gerekiyor. Bu konuyla ilgili hassas olmalarını ve mutlaka kendilerini ameliyat edecek hekimlerine işlem öncesi başvurarak önerilerini almalarını tavsiye ediyoruz" diyerek sözlerini noktaladı.


Sağlık Bakanlığı'ndan vatandaşlara son dakika uyarısı: Muayeneye gidin

Dişini koruyan vücudunu korur

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Финны совсем загрустили

В Госдуме утвердили условия новой программы льготной ипотеки

Врачам и пациентам: как искусственный интеллект помогает в медицине

Губернатор Дмитрий Миляев подвели итоги уходящей недели

Музыкальные новости

В Яндекс Картах появились городские зимние развлечения Самары

Самолет SSJ-100 Санкт-Петербург — Москва вынужденно вернулся в Пулково

Папин может: как наш боец нокаутировал экс-звезду UFC Харди

В Грозном военнослужащие Росгвардии провели мероприятия ко Дню Конституции России

Новости России

В Госдуме утвердили условия новой программы льготной ипотеки

МИД заявил, что виновные в гибели российских журналистов будут наказаны

Серебро Большунова, доминирование Сливко и провал Бажина: чем завершились третьи этапы КР по лыжным гонкам и биатлону

В январе Землю ждут звездопад Квадрантиды и противостояние Марса

Экология в России и мире

Единственный официальный ремейк песни «Я Свободен» от солиста группы “Парк Горького” Сергея АРУТЮНОВА: одобрено Кипеловым

Концертный Директор в тарифе Super.

Что такое тромбоз и можно ли его предотвратить

Питчинг Релиза. Отправить релиз на Питчинг.

Спорт в России и мире

Надаль приедет на молодежный итоговый в Джидду

Вавринка, Томлянович и Сэвилл получили wild card в основную сетку Australian Open

Эрика Андреева проиграла в финале турнира WTA 125 в Лиможе в парном разряде

Теннисистка года в России — Дарья Касаткина! Итоговый рейтинг «Чемпионата» — 2024

Moscow.media

Котельная в Малоархангельском районе появилась пока только на бумаге

Bluetooth-сканер штрих-кодов SAOTRON P04 на базе CMOS-матрицы

В Москве завершился федеральный проект «Классика: история и современность»

В России вернулся привычный рамный внедорожник, доступный за цену «Москвича»











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Спектакль «Зимняя сказка» представили в мытищинском театре

Победите свой страх: китайский гороскоп на неделю с 16 по 22 декабря

Мытищинская школьница победила в спецноминации конкурса «ЖКХ глазами детей»

Врачам и пациентам: как искусственный интеллект помогает в медицине