Σφοδρή και… διπλή κόντρα είχε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, στη Βουλή, με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να μην κάνει εκείνος και εν γένει η Νέα Δημοκρατίας μαθήματα διαλόγου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, κατηγόρησε τον κ. Πιερρακάκη για δημιουργία εντυπώσεων.
«Ναι, είναι γεγονός. Τον Σεπτέμβριο του 2025 θα σπάσει ένα παρωχημένο ταμπού, θα ιδρυθούν μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Για να προσθέσει: «Ήξερα ότι κάποιοι δεν ψήφισαν το νόμο. Δεν ήξερα ότι δεν τον διάβασαν. Γιατί ο νόμος προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια θα έρθουν από τον Σεπτέμβρη του 2025 και θα ξεκινήσουν καταρχήν από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων αναλύθηκαν τα προγράμματα της διεθνοποίησης».
Παράλληλα, επισήμανε ότι «έχουν κατατεθεί κορυφαίες προτάσεις από όλα τα ανώτατα δημόσια ιδρύματά μας για συμπράξεις, για κοινά μεταπτυχιακά ανάμεσα σε ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια και κορυφαία ξένα πανεπιστήμια» και άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης ζητώντας να μην γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης η Παιδεία.
Απαντώντας στον υπουργό Παιδείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, αντέτεινε ειρωνικά πως «ήδη μετράμε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο που μαζί με ένα fund έχει λάβει άδεια εγκατάστασης παραρτήματος στην Ελλάδα. Είναι η επένδυση για την οποία νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ!».
«Σήμερα άκουσα τον κ. υπουργό Παιδείας να μιλά για ‘μη κρατικά μη κερδοσκοπικά’ πανεπιστήμια. Πριν λίγους μήνες από την ίδια θέση ο κ. Βορίδης μάς μιλούσε για ‘μη κρατικά’ πανεπιστήμια. Τελικά τι από τα δύο ισχύει; Κι ύστερα έρχεστε να μας πείτε εμάς για κυβιστήσεις», τόνισε, για να σημειώσει χαρακτηριστικά πως «στο ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που εδώ και είκοσι χρόνια δεν έχει μετακινηθεί ούτε εκατοστό από τη θέση του για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου! Σταματήστε να μετράτε, λοιπόν, εμάς και μετρηθείτε μεταξύ σας. Μπας και αποφασίσετε τι θέλετε τελικά».
Ο κ. Μάντζος κατηγόρησε την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας για ανυπαρξία διαλόγου, ρωτώντας τον Κυριάκο Πιερρακάκη: «Έγινε ποτέ διάλογος για το σχέδιο νόμου για τα ιδιωτικά παραρτήματα πανεπιστημίων; Όχι, ούτε με τα κόμματα, ούτε με την εκπαιδευτική κοινότητα».
«Εμείς είχαμε πει ότι το 2024 έπρεπε να είναι έτος εθνικού διαλόγου για την παιδεία. Ιδίως εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Μη μας κάνει, λοιπόν, η ΝΔ μαθήματα διαλόγου. Διότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει πώς γίνεται ο διάλογος στην παιδεία», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως «εμείς είμαστε εδώ, με προτάσεις, τεκμηριωμένες και εφαρμόσιμες, για τους πολίτες που ζητούν λύσεις στις εκπαιδευτικές ανάγκες, όχι για μια κυβέρνηση που επικαλείται τον διάλογο υποκριτικά και μόνον όταν τη βολεύει».
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης, κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας για λαθροχειρία, τονίζοντας ότι «είναι ανέντιμο να προκαταλαμβάνει εκ προοιμίου μία αρνητική στάση της αντιπολίτευσης για να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι θα έρθει το Χάρβαρντ στην Ελλάδα, αποσιωπώντας τα προβλήματα που υπάρχουν στην εκπαίδευση, με δημόσια πανεπιστήμια να έχουν μετατραπεί σε τρώγλες».
«Ζητώ συγγνώμη από τον κ. Γιαννούλη. Πράγματι, δεν θα έρθει το Χάρβαρντ. Το Γέιλ έχει καταθέσει αίτημα να έρθει, το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μαζί με άλλα 15 μεγάλα πανεπιστήμια. Θα τα δείτε αυτά στη πράξη», απάντησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Στη συνέχεια, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι είναι αντιφατική η θέση του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αλλάξατε θέση 5 με 6 φορές, είχατε 5 με 6 σλάλομ στα μη κρατικά στο ΠΑΣΟΚ».
Μάλιστα, αναφέρθηκε σε μια ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία, όπως είπε, «κατέβηκε» λίγο αργότερα και αφορούσε το ΙΒ πρόγραμμα: «Βγάλατε μια ανακοίνωση χθες αντιφατική, ότι λειτουργώ ως προωθητής ξένων προγραμμάτων. Το θεσμικό αυτό πλαίσιο ψηφίστηκε το 1995 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και με υπουργό Παιδείας τον Γιώργο Παπανδρέου».