Για μία ακόμα χρονιά, στην Ιαπωνία, η εταιρεία «Πιάλα» δίνει έξι επιπλέον ημέρες διακοπών σε όλους τους εργαζομένους που δεν καπνίζουν. H ιαπωνική εταιρεία πραγματοποίησε ανάλυση του κόστους των «διαλειμμάτων καπνίσματος» για το προσωπικό της και ενέκρινε αυτό το σχέδιο για να αποζημιώσει τους υπόλοιπους εργαζομένους, να βελτιώσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων της και να ενθαρρύνει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Takao Asuka, «θέλω να ενθαρρύνω τους υπαλλήλους να κόψουν το κάπνισμα μέσω κινήτρων και όχι μέσω κυρώσεων ή εξαναγκασμού».
Η Piala Inc. εδρεύει στον 29ο όροφο ενός κτιρίου στο Τόκιο, γεγονός που καθιστά τα διαλείμματα για κάπνισμα χρονοβόρα, καθώς κάθε διάλειμμα διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά.
Η πολιτική αυτή αποσκοπεί στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στην προώθηση ενός υγιεινότερου τρόπου ζωής μεταξύ των εργαζομένων.
Οσον αφορά την αντίδραση των υπαλλήλων, η εφαρμογή αυτής της πολιτικής είχε θετικά αποτελέσματα. Τουλάχιστον 30 από τους 120 υπαλλήλους της εταιρείας εκμεταλλεύτηκαν την επιπλέον άδεια, ενώ τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι αποφάσισαν να διακόψουν το κάπνισμα, ενθαρρυμένοι από το κίνητρο αυτό.
Στην Ιαπωνία, τα ποσοστά καπνίσματος έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία, το 2011 το ποσοστό των ενήλικων καπνιστών ήταν 20,1%, ενώ το 2022 μειώθηκε στο 13,1%. Αυτή η μείωση συνδέεται με την εισαγωγή εναλλακτικών προϊόντων καπνού, όπως τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού, τα οποία κυκλοφόρησαν στην Ιαπωνία το 2015. Μάλιστα, το 76% των χρηστών αυτών των προϊόντων σταμάτησαν εντελώς να καπνίζουν παραδοσιακά τσιγάρα.
Η Ιαπωνία καταγράφει σήμερα ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος παγκοσμίως, γεγονός που αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως οι αυστηρές πολιτικές ελέγχου, η προώθηση εναλλακτικών λύσεων και η αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος.
Σύμφωνα με έρευνα της Compare the Market Australia, η Σερβία κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως σε ποσοστά καπνίσματος, με το 39% του πληθυσμού να καπνίζει το 2023. Ακολουθούν η Κροατία με 37,4%, η Βουλγαρία με 38% και η Ουγγαρία με 31%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, με ποσοστό καπνιστών 31,3% το 2023, μειωμένο από 33,5% το 2020.
Οι περισσότερες από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος βρίσκονται στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Η Κίνα, αν και έχει χαμηλότερο ποσοστό καπνιστών (23% το 2023), καταναλώνει περίπου το ένα τρίτο των τσιγάρων παγκοσμίως, λόγω του μεγάλου πληθυσμού της.
Επιπλέον, η Σερβία παρουσιάζει και το υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του πνεύμονα, με 113 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, γεγονός που υπογραμμίζει τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και σοβαρών προβλημάτων υγείας.