Στον εισαγγελέα πρωτοδικών Πολυγύρου οδηγούνται οι 21 συλληφθέντες για συμμετοχή στο κύκλωμα υπαλλήλων πολεοδομικών υπηρεσιών στη Χαλκιδική, οι οποίοι κατηγορούνται ότι νομιμοποιούσαν επ’ αμοιβή αυθαίρετες κατασκευές.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. που κορυφώθηκε το προηγούμενο 24ωρο, όταν οι «Αδιάφθοροι» προχώρησαν στις συλλήψεις.
Στο επίκεντρο της επιχείρησης βρέθηκαν οι πολεοδομίες των Δήμων Σιθωνίας και Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής. Σύμφωνα με πληροφορίες στην κατοχή μελών του κυκλώματος έχει εντοπισθεί ποσό άνω του 1.000.000 ευρώ, εκ των οποίων οι περίπου 700.000 στα σπίτια των κρατικών υπαλλήλων ορισμένοι από τους οποίους προϊστάμενοι των υπηρεσιών.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι έξι υπάλληλοι των δύο συγκεκριμένων πολεοδομιών (μεταξύ αυτών οι διευθυντές τους), δύο συγγενικά πρόσωπα των υπαλλήλων, ένας πρώην δήμαρχος Σιθωνίας (με την ιδιότητα του μηχανικού) και 12 ιδιώτες (μηχανικοί, τοπογράφοι και αρχιτέκτονες).
Τα μέλη του κυκλώματος των εν λόγω πολεοδομιών φέρεται να ζητούσαν από 250 έως 20.000 ευρώ ως αμοιβή για να επισπεύσουν ή να εγκρίνουν παράνομες ενέργειες και κατασκευές, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα των αστυνομικών αρχών.
Συγκεκριμένα, οι «ταρίφες» του κυκλώματος ήταν 250 ευρώ – 1.000 ευρώ το γρηγορόσημο και από 1.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ για έγκριση παράνομης κατασκευής ή άλλης ενέργειας.
Οι έρευνες των «Αδιάφθορων» ξεκίνησαν από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά οι δύο πολεοδομίες μπήκαν στο μικροσκόπιο όταν έγινε αντιληπτή η χλιδάτη ζωή που έκαναν οι υπάλληλοι σε αυτές τις δύο υπηρεσίες. Επιπλέον, στο να αρχίσει ο έλεγχος συνέβαλε μεταξύ άλλων και το ιστορικό του πρώην δημάρχου, ο οποίος ήταν κατήγορος για άλλες υποθέσεις.
Υπάλληλοι των πολεοδομικών γραφείων στους δύο δήμους φέρεται να είχαν συνεργασία με μηχανικούς προκειμένου να εκδίδουν παράνομα άδειες και να διαγράφουν πολεοδομικές παραβάσεις έναντι χρηματικής αμοιβής.
Η δράση των μελών του κυκλώματος φέρεται να απλώνεται σε βάθος ετών και φαίνεται να έδιναν άδειες σε σημεία όπου απαγορευόταν. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι είχε ενταχθεί στο κύκλωμα μόνο μία υπάλληλος.
Ο δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Μαλλίνης, μιλώντας για την υπόθεση στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε ότι η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε χθες έλεγχο στην πολεοδομία χωρίς να ενημερώσει κανέναν και τα αποτελέσματα τα διάβασαν μετά από τα σάιτ.
Για τον πολεοδόμο στον οποίο βρέθηκε το μεγάλο χρηματικό ποσό, ανέφερε ότι «τον συγκεκριμένο πριν μία εβδομάδα τον είχα θέσει σε δυνητική αργία για άλλες υποθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται με τον πρώην δήμαρχο. Εμείς είμαστε μικρή κοινωνία, ακούγονται διάφορα, βέβαια εγώ εφάρμοσα τον νόμο. Μιλάμε για κακουργηματικές πράξεις, ένα σκάνδαλο με ψηφιακά υδρόμετρα. Αυτή η υπόθεση ήταν έργο που είχε γίνει μήνυση από την αντιπολίτευση ότι δεν είχαν περαστεί τα ψηφιακά υδρόμετρ ενώ είχαν πληρωθεί. Παρενέβη ο εισαγγελέας και τώρα εκδικάζεται η υπόθεση τον Μάιο. Ο πολεοδόμος ήταν στην επιτροπή παραλαβής».
Και συνέχισε ο κ. Μαλλίνης: «Στην πολεοδομία ήταν δύο μηχανικοί και τέσσερις υπάλληλοι. Αυτοί που συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου είναι ο πρώην δήμαρχος και ο πολεοδόμος. Τον πολεοδόμο τον είχα βάλει σε δυνητική αργία πριν μια εβδομάδα αλλά τον δικαίωσε το Πειθαρχικό. Θα γυρνούσε πίσω».
Ακολούθως, ο ίδιος είπε ότι «είχαμε μεγάλο προβληματισμό για την πολεοδομία μας. Είχαμε εντοπίσει ότι η πολεοδομία μας κλείνει 3 η ώρα και μέχρι τις 10 κάθονταν οι συγκεκριμένοι κύριοι μέσα. Ήταν προκλητική η ζωή του πολεοδόμου. Αν είναι όλα αλήθεια, τότε μιλάμε για ‘μαγαζί’ μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν έχω καμία επαφή με τον πρώην δήμαρχο, μου έχει κάνει και αγωγή και μου ζητά 200.000 ευρώ γι΄αυτά που έλεγα προεκλογικά και τώρα τα βλέπουμε μπροστά μας».
«Η πολεοδομία δεν μπορεί να ελεγχθεί ούτε από τον δήμαρχο ούτε από κανέναν, εκτός και αν γίνει κάποια καταγγελία. Δεν ελέγχονται οι άδειες από κανέναν στο δημαρχείο», κατέληξε ο δήμαρχος Σιθωνίας.