Μεγάλες αντιδράσεις γνωρίζει ήδη από τη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ η εμπορική συμφωνία που υπέγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τις χώρες Mercosur της Λατινικής Αμερικής – τις Ουρουγουάη, Παραγουάη, Βραζιλία και Αργεντινή. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είχαν κρατήσει 25 ολόκληρα χρόνια.
Ενώ η συμφωνία χαιρετίστηκε από πολλά κράτη της ΕΕ, ιδιαίτερα τη Γερμανία και την Ισπανία, που θέλουν να πουλήσουν στη Λατινική Αμερική περισσότερα προϊόντα, όπως αυτοκίνητα, εκδηλώθηκαν νέες σημαντικές διαφωνίες ακόμα και αφότου έπεσαν οι υπογραφές.
Ιδιαίτερα η Γαλλία, η Πολωνία και η Ιταλία ανήκουν στις χώρες που έχουν αντιδράσει έντονα επειδή φοβούνται για απώλεια ανταγωνιστικότητας των αγροτών τους. Επίσης αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί και από τους αγρότες στο Βέλγιο, οι οποίοι θέλουν να κατέβουν ξανά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της συμφωνίας η οποία θεωρούν ότι βλάπτει τα συμφέροντα και την ανταγωνιστικότητά τους.
Η Γαλλία και οι σύμμαχοί της, που ανησυχούν για τους αγρότες τους, εκφράζουν φόβους πως η συμφωνία με τις χώρες Mercosur μπορεί να υπονομεύσει τις εγχώριες αγορές πουλερικών και βοείου κρέατος. Οι αντιδράσεις ειδικά από το Παρίσι έρχονται επίσης σε μια περίοδο που η Γαλλία έχει να αντιμετωπίσει πολλά εσωτερικά πολιτικά προβλήματα και δεν θέλει να υπάρξουν αντιδράσεις από τους δικούς της αγρότες.
Η αντίθεση της Γαλλίας τροφοδοτείται από αυτές ακριβώς τις ανησυχίες για φθηνές γεωργικές εισαγωγές που μπορεί να κατακλύσουν τις ευρωπαϊκές αγορές και τώρα το Παρίσι φέρεται να συγκεντρώνει την υποστήριξη των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας και της Πολωνίας, για να σχηματίσει αρκετά μεγάλη μειοψηφία που θα εμποδίσει τη συμφωνία.
Η Φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της, έχοντας τις ευλογίες του Βερολίνου, βλέπει τη συμφωνία ως καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση των διεθνών εμπορικών σχέσεων σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές εντάσεις απειλούν να πλήξουν την ΕΕ. Για να ισχύσει η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί από τις χώρες της ΕΕ.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, σε μια παρουσία πολιτικών ηγετών η οποία υπογράμμισε αμέσως ορισμένες από τις προκλήσεις.
Μίλησαν μόνο η Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Λουίς Λακάλε Που, χωρίς να απαντηθούν ερωτήσεις. Οι πρόεδροι της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Παραγουάης παρέμειναν σιωπηλοί σε όλη τη διάρκεια της ανακοίνωσης της συμφωνίας.
«Μόνο δύο από τους πέντε μίλησαν και δεν έγιναν ερωτήσεις. Αυτό από μόνο του λέει πολλά» δήλωσε στο Reuters πηγή της ΕΕ που συμμετείχε ενεργά στις συνομιλίες.
Στη συμφωνία της Παρασκευής έγιναν τροποποιήσεις έναντι του ντιλ που είχε συμφωνηθεί το 2019, οι οποίες αφορούσαν λεπτομέρειες ειδικά για πωλήσεις οχημάτων και για εξαγωγές ορυκτών ζωτικής σημασίας. Επίσης προστέθηκε παράρτημα σχετικά με περιβαλλοντικά μέτρα.