Oväder i Indien.
Lyssna: 5-faldigade oväder APP
Flera FN-organ skriver att väderkatastrofer har blivit fem gånger så vanliga sedan 1970-talet.
Men P1-programmet Kalibers granskning visar att det beror på en misstolkning av statistik, som har spridits ända upp till FN:s generalsekreterare.
Statistiken kommer från en och samma databas, EM-DAT. Professor Debarati Guha-Sapir är en av dem som startade EM-DAT: ”Farligt och vilseledande”.
”Antalet väder-, klimat- och vattenrelaterade katastrofer har femfaldigats de senaste 50 åren.”
På hösten 2022 går FN:s generalsekreterare António Guterres ut med att väderkatastrofer, som exempelvis stormar och översvämningar, har femfaldigats sedan 70-talet. Siffran har förkommit i media sedan 2014, men fick ny fart 2021 när den publicerades hos FN-organisationen WMO, meteorologiska världsorganisationen.
Men statistiken kommer från en och samma databas, EM-DAT, och där säger dom ansvariga att man inte dra sådana slutsatser.
– Det skulle vara farligt och vilseledande och inte rättvist, egentligen, mot världssamfundet, säger Debarati Guha-Sapir, som är professor i epidemiologi och en av dem som startade EM-DAT, världens mest använda katastrofdatabas.
Från 1970 fram till 2000 ser det ut som att antalet väderkatastrofer har femfaldigats i statistiken. Men vad ökningen, enligt EM-DAT, egentligen visar, är att fler väderkatastrofer rapporteras in, framför allt på grund av bättre och billigare telekommunikation och bättre internationellt samarbete.
– Så man kan faktiskt argumentera för att klimatkatastrofer eller naturkatastrofer inte har ökat påtagligt, men rapporteringen har blivit mycket enklare, mycket bättre, mycket snabbare.
WMO var det första FN-organet som spred uppgifterna. Cyril Honoré, en av cheferna där, säger att det kan bero på kommunikatörerna inte tagit med hela bilden.
– När man har den här typen av information finns det en tendens att lyfta fram det som sticker ut och bakgrundsinformationen kanske utelämnas av vissa personer. Jag håller med.
Det går alltså inte att se några tydliga trender för just väderkatastrofer i statistiken från databasen EM-DAT. Men vad gäller väder säger FN:s klimatpanel IPCC att värmeböljorna ökat nästan överallt och att skyfall respektive torka blivit vanligare i vissa regioner. Det är också troligt att orkaner har blivit starkare, och än mer troligt att de blir det i framtiden.
– Det förefaller att vara så att, och fysikaliska skäl till att tro det också är så, att antalet tropiska orkaner inte kommer öka men att de som bildas kommer bli kraftigare, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms Universitet.
Professor Debarati Guha-Sapir menar att FN:s hantering av statistiken från EM DAT, kan skada FN:s trovärdighet.
– Absolut. Jag tror den risken finns.
Kaliber har också mejlat FN:s generalsekreterares stab, men inte fått något svar.