Добавить новость

Лучших Дедов Морозов и Снегурочек выберут в Лобне 14 декабря

Мэр Москвы заявил, что число пассажиров трамваев в столице продолжает расти

В Азербайджане прошел третий, завершающий этап проекта «Русский язык: читаем, слушаем, смотрим в странах СНГ»

Баланс и сотрудничество: главные заявления с инвестиционного форума «Россия зовет!»

World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Siyasetin samimiyet sınavı

Doç. Dr. Kenan Baş - Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi


Kelime kökeni Arapçaya dayanan ve bununla birlikte yönetmek, yetiştirmek, geliştirmek, eğitmek gibi farklı anlamları içeren siyaset kavramı günümüzde artık bilinenden çok daha fazlasını karşılamaya muktedir bir hale dönüşmüştür. Toplumun her yaş ve farklı kesimleri ile farklı boyutları (ekonomik, kültürel, dini, siyasi…) için farklı manalar ifade eden siyaset, her geçen gün kazanımlarıyla birlikte kayıplarıyla da toplumun günlük yaşamı içerisinde zirvede olan yerini korumaya devam etmektedir.

Ekranlarda, yazılı ve görsel basında, sosyal medya platformlarında, sokaklarda, çay ve kahve sohbetlerinde vatandaşın diline ve zihnine konuk olan siyasi figürler ve onların uzantıları olan politikalar, senaryolar, olmuşlar ve olacaklar bu toplumun gelecekte her anlamda var olma düşüncesini sancılı bir biçimde bireylerine zaman zaman hissettirebilmektedir. Yakın zamanda bir genel bir de yerel seçimi geride bırakmış bir ülke olarak, toplumun genel siyasi algı ve tavrını irdelediğimizde veya gözlemlediğimizde toplum olarak durulduğumuz veya sakinleştiğimiz pek de söylenemez. Parti teşkilatlarının en alt biriminden en üst birimine kadar olan tüm katmanlarındaki olumlu ve olumsuz söylemler, ayrılışlar, haykırışlar, kabullenişler, direnişler…


KIYAFET DEĞİŞTİRİR GİBİ İDEOLOJİ DEĞİŞTİRMEK

Bunların hepsi kaynayan siyaset kazanının toplumsal düzlemde helmelenmemesinden kaynaklanmaktadır. Aynı ittifaklar içinde yer alan partilerin bile kendi alt düzlemlerinde adeta mitoz bölünme şeklinde çoğalmaları, halkın kendi ideolojisi için yetki verdiği figürlerin kendi menfaatleri doğrultusunda bu yetkileri farklı zeminlerde kullanmaları, kıyafet değiştirir gibi fikir ve ideoloji değiştirmeleri, Türk siyasetinin geleceği adına masaya yatırılması gereken çok önemli bir sorun olarak karşımızda duruyor. Fikirler ve ideolojiler amacından uzaklaşıp maksadını aşmaya başlayınca bu tür tepkilerin verilmesi elbette gereklidir. Ancak DNA’sından uzaklaşan ideolojilerin ve siyasetçilerin de vatandaşın nezdinde müflis durumuna düşmesi kaçınılmazdır.

Demokrasilerde siyasi çeşitlilik aranan bir özelliktir fakat çok fazla dallanıp budaklanmadığı sürece… Çünkü fazla çeşitlilik aynı zamanda toplumun uzlaşı kültüründen de uzaklaşması demektir, çatışma demektir. Aynı amaç ve hedef için bir araya gelmiş binlerce insanı belli bir oluşum etrafında toplayan partilerden, belli bir süre sonra alt oluşumların çıkması acaba hangi itirazların karşılığıdır? Siyaset kurumunda parti içi demokrasi ve parti için muhalefet olguları da dikkate alınırsa muhalif grupların olması elbette haktır ve partinin geleceği adına olumlu anlamda eylemler yapılması ve adımlar atılmasında büyük bir ilham kaynağıdır. Ancak çok başarılı partilerin bile süreç içerisinde kitle partilerinden ideoloji partilerine doğru bir yol ayrımına girmiş olmaları gelecekte Türk siyasetinin ciddi sorunsal tartışmalara gebe kalacağı fikrini ister istemez toplum hafızasında diri tutmaktadır.


ŞEKİL ALMAK İÇİN PUSUDA BEKLEYENLER

Bununla birlikte toplumun siyasi, manevi, ideolojik, kültürel vb. gruplarını oluşturan ve bunları besleyen çeşitli sivil toplum kuruluşları (dernekler, komiteler, merkezler, odalar, vakıflar, sendikalar…) ve bunların mensupları, günümüzde gerçekten kuruluş amacına hizmet eden kuruluşlar mı; yoksa güç devşirmek veya iktidar elde etmek için lider veya üye olunan örgütsel mekanlar mı? Daha da önemlisi bu mekanların çıktısı olan bireyler ne kadar samimi? Şayet dava denilen şey zaferden değil de seferden sorumlu olmak ise bu çetin ve ısrarlı mücadele ne için? Davadan, ülküden, yoldaştan, gardaştan bahsedilecekse ve gerçek gaye memleket ve millete hizmet etmekse bunun tek yolu ve yeri siyaset kurumları veya meclis koridorları mıdır? Toplumu temsil eden bu dava insanları (!) bu misyonlarını bulundukları mevkide bir mühendis, öğretmen, doktor, avukat, akademisyen veya bir memur olarak yerine getiremezler mi? Aksi takdirde Mustafa Kemal Atatürk’ün “Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır” vecizesi nasıl izah edilebilir?

Dürüst davranmak gerekirse güç ve para hırsı iktidarları veya iktidara talip olan büyük kitleleri temel amacından uzaklaştıran önemli enstrümanlar oldu. Günümüzde toplumun farklı siyasi, inanış, kültürel, ideoloji vb. gruplarında hizmet ettiğini iddia eden gerçek hizmetkarlar (!) mevcut ortamda hareketsiz bir şekilde pusuya yatarak; önümüzdeki süreç içerisinde gerçekleşecek siyasi ve ideolojik güç dengelerinin hareket ve yapılanmalarına göre deri atıp, şekil almak ve konum değiştirmek için bekliyorlar. Toplum siyasetin güç ibresini hangi yöne çevirirse bu dava insanlarının (!) da düşünsel ve siyasi duruşlarını ona göre şekillendirmeleri beklenmektedir. Evet siyasette çeşitlilik iyidir ancak bu kadar siyasi bölünmüşlük ülkeyi nereye götürür ya da nereye taşır? Bilinmez…


Irak’ın mazlumları Türkmenler

Dijital cihazlar çocuk bakıcısı değildir!

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Почему в России массово увольняются полицейские. Источник раскрыл неприятную правду: "Прав у собак больше, чем у них"

Мэр Москвы заявил, что число пассажиров трамваев в столице продолжает расти

Лучших Дедов Морозов и Снегурочек выберут в Лобне 14 декабря

В Азербайджане прошел третий, завершающий этап проекта «Русский язык: читаем, слушаем, смотрим в странах СНГ»

Музыкальные новости

«Ахмат» — «Динамо» Москва. Видеообзор матча РПЛ с голом Лещука

Выставка-память «Пропавшие без вести, но не забытые», ко Дню Неизвестного солдата

Кадыров: Маск не дарил Cybertruck, я придумал шутку с машиной

Компания «Газпром газораспределение Иваново» напомнила потребителям правила пользования газом

Новости России

17 населенных пунктов планируют газифицировать в Можайском округе в 2025 году

Мэр Москвы заявил, что число пассажиров трамваев в столице продолжает расти

В Азербайджане прошел третий, завершающий этап проекта «Русский язык: читаем, слушаем, смотрим в странах СНГ»

Лучших Дедов Морозов и Снегурочек выберут в Лобне 14 декабря

Экология в России и мире

Билеты на Like Party «КОРПОРАТИВ» за крутое фото или видео

Chanel, коллекция pre-fall 2025

Все дороги ведут в Новосибирск

Подкаст "Женское дело. Лаборатория успеха". В гостях Ольга Хасанова

Спорт в России и мире

Шнайдер: договорились с Андреевой играть весь сезон вместе на ТБШ и WTA 1000

Кузнецова назвала Медведева одним из двух главных скандалистов ATP-тура

Рыбакина вошла в рейтинг самых высокооплачиваемых спортсменок мира в 2024 году. Известна сумма ее заработка

Организаторы теннисного турнира в Петербурге хотят пригласить для участия Шарапову

Moscow.media

островок в утреннем тумане

Свердловские следователи проверят информацию о вывозе детей за границу

В Иркутской области прошли учения по ликвидации последствий ДТП

На Воробьевых горах открылась фотовыставка «Без барьеров»











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Собянин: Три новых станции Троицкой линии метро откроют в начале 2025 года

В Азербайджане прошел третий, завершающий этап проекта «Русский язык: читаем, слушаем, смотрим в странах СНГ»

Лучших Дедов Морозов и Снегурочек выберут в Лобне 14 декабря

В Азербайджане прошел третий, завершающий этап проекта «Русский язык: читаем, слушаем, смотрим в странах СНГ»