Για την πράσινη μετάβαση και τη ναυτιλία στον δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη, μίλησε ο CEO της Capital Clean Energy Carriers, κ. Γεράσιμος Καλογηράτος, από το βήμα του 4οου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο κ. Καλογηράτος υπογράμμισε ότι ο ρόλος της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιος ναυτιλίας είναι διττός σε ό,τι αφορά την απανθρακοποίηση: αφενός πρέπει να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ίδια της ναυτιλίας, και αφετέρου το άλλο κομμάτι είναι πώς η ναυτιλία μπορεί να συμβάλει στην παγκόσμια απανθρακοποίηση.
«Η ναυτιλία παραμένει ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς εμπορευμάτων» υπογράμμισε και εξήγησε ότι μεταφέρει το 80% του παγκόσμιο εμπορίου και συγκριτικά με βάση τα στοιχεία είναι χαμηλής έντασης άνθρακα: «Εμείς ως κλάδος πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να μειώσουμε το αποτύπωμα» τόνισε και πρόσθεσε: «Με νέες τεχνολογίες, ψηφοποίηση, χρήση σε μικρότερο βαθμό άλλων καυσίμων έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε αυτό που πρέπει».
Αναφερόμενος σε άλλες πηγές ενέργειας, ο κ. Καλογηράτος εξήγησε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η χρήση εναλλακτικών καυσίμων: « Εμείς στην Capital Clean Energy Carriers είμαστε μπροστά στην υιοθέτηση του LNG σαν καύσιμο, το οποίο μειώνει τους ρύπους κατά 25%, και άλλες τεχνολογίες».
Επίσης, η εταιρεία μελετά πώς θα παίξει ρόλο στο εμπόριο ενέργειας, το οποίο έρχεται στο προσκήνιο λόγω της απανθρακοποίησης.
«Η χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου, η χρήση της αμμωνίας, η δέσμευση άνθρακα και μεταφορά για αποθήκευση αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της ναυτιλίας» είπε και πρόσθεσε «Εμείς πρέπει να μεταφέρουμε αυτά τα φορτία από εκεί που παράγονται εκεί που τα χρειάζονται».
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική ναυτιλία δεν περιορίζεται στα συμβατικά πρότυπα, αλλά επενδύει σε νέες τεχνολογίες και νέους τρόπους μεταφοράς. Επενδύει παράλληλα σε νέα πλοία αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό.
«Η ΕΕ έχει δώσει συγκεκριμένα κίνητρα για νέα πλοία και νέες τεχνολογίες» ανέφερε.
«Οι Έλληνες και ειδικά εμείς στην Capital Clean Energy Carriers το έχουμε δε αυτό, πώς μπορεί να βοηθήσει το συγκεκριμένο πλαίσιο και το εκμεταλλευόμαστε προκειμένου να θέσουμε το πλαίσιο της νέας ναυτιλίας».
Αναφερόμενος στην Capital Clean Energy Carriers υπογράμμισε: «Η Capital Clean Energy Carriers είναι πραγματικό πρωτοπόρος, έχουμε 18 πλοία LNG και άλλα δέκα μεταφοράς LPG και αμμωνίας που μπορεί να είναι μπλε ή πράσινη και άλλα 4 μεταφοράς υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα χρειαστούμε κι άλλα τέτοια πλοία».
Ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία πέντε χρόνια επενδύσαμε 9 δισ. δολάρια σε πλοία LNG ή δεξαμενόπλοια με πρώση με LNG: «Είναι η μοναδική καυσίμου, που υπάρχει και το θεσμικό πλαίσιο και οι υποδομές».
Η ελληνική ναυτιλία και η ελληνική βιομηχανία επενδύουν ώστε να δημιουργηθεί μία αλυσίδα (ένα ελληνικό supply chain) αναφορικά με τη μεταφορά και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα, τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις εταιρείας ΤΙΤΑΝ, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαιο: «Χρειάζεται η στήριξη από την ΕΕ. Επί της ουσίας μεταφέρουμε απορρίμματα, για να μειώσου το παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα».
Αναφερόμενος στην ναυτιλία Net Zero τόνισε ότι η πορεία της θα εξαρτηθεί από το κανονιστικό πλαίσιο: «Οι επενδύσεις γίνονται προκειμένου να έχουμε αποδόσεις. Δεν μπορούν να πληρώνουν μόνο οι φορολογούμενοι και λίγες εταιρείες. Οι παγκόσμιες αγορές άνθρακα θα πρέπει βοηθήσουν και να επωμιστούν το κόστος. Έχουμε ακόμα πολλά βήματα να γίνουν», εξήγησε.
«Το LNG είναι η πρώτη προτεραιότητα για τη ναυτιλία. Πρόκειται για ένα κερδοφόρο οικονομικό μοντέλο, το οποίο αντικαθιστά τον άνθρακα και μειώνει το αποτύπωμα κατά 50%-70% με άμεσο και εύκολο τρόπο»,είπε.
«Η προεδρία Τραμπ θα στηρίξει τις εξαγωγές σε υγροποιημένο φυσικό αέριο και θα χρειαστεί μεταφορικά έργο. Η αγορά προεξοφλεί περισσότερη ζήτησε», εξήγησε.
Τέλος αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας ανέφερε: «Είναι σημαντικό ότι έχουμε ένα πλαίσιο χρηματοδότησης, είτε τραπεζικό δανεισμό, είτε το χρηματιστήριο Αθηνών, που επιτρέπουν στις ναυτιλιακές να αντλούν κεφάλαια. Υπάρχει στήριξη και από τις ελληνικές τράπεζες και από το επενδυτικό κοινό και θα δούμε περισσότερα στο μέλλον»