Τα απόνερα της υπόθεσης των υποκλοπών, αλλά και οι συνέπειές της στη διεθνή εικόνα της χώρας, δεν κλείνουν τον κύκλο τους. Τελευταίο κρούσμα είναι η έκθεση για τη χρήση των spyware (όπως το Predator) στην ΕΕ, την οποία εκπόνησε και δημοσίευσε η Υπηρεσία Ερευνας και Τεκμηρίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκφράζει ανησυχίες για την «ελλιπή προστασία» του απορρήτου των επικοινωνιών στην Ελλάδα. Η επιστημονική επιτροπή της Ευρωβουλής κάνει εκτενή κριτική στον νόμο του 2022, κρίνοντας ότι αφήνει «παραθυράκια» παραβίασης του Συντάγματος με κατάχρηση των άρσεων απορρήτου, οι οποίες αποφασίζονται χωρίς εποπτεία ανεξάρτητης Αρχής, ενώ εισάγει αυστηρότερους κανόνες για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, μια διαφοροποίηση που επικρίνεται ως άνιση σε σχέση με τους απλούς πολίτες. Κατηγορεί, εν ολίγοις, την Ελλάδα για πρακτικές που δεν συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αρχές για τη διαφάνεια, την προστασία της ιδιωτικότητας και τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών.
Τα περίεργα
της μετανάστευσης
Τα του υπουργείου Μετανάστευσης σας τα έχω γράψει εδώ και καιρό, για τα χρέη, τις υποψίες λαθών στη διαχείριση κονδυλίων κ.λπ. Τα περίεργα, όμως, συνεχίζονται και δεν αφορούν πια μόνο τα ζητήματα υποδοχής και ασύλου κι αυτά που καλύπτονται από τις γνωστές συμφωνίες μας με την ΕΕ. Το καινούργιο… μυστήριο είναι μια διάταξη στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, με την οποία η κυβέρνηση δίνει 85 εκατ. ευρώ στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης από το ΕΣΠΑ για να υλοποιήσει πρόγραμμα ένταξης μεταναστών και προσφύγων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Δηλαδή μιλάμε για προγράμματα γλωσσομάθειας, εργασιακά κ.λπ. Προκαλεί δε εντύπωση ότι η διάταξη αυτή νομοθετείται στη βάση παλιάς συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του ΟΗΕ για άμεσες χρηματοδοτήσεις χωρίς διοικητικά εμπόδια, η οποία ενεργοποιείται συνήθως σε ειδικές καταστάσεις που υπάρχει ανάγκη αρωγής σε εμπόλεμες ζώνες ή φυσικές καταστροφές κ.λπ.
Και ΕΣΠΑ και
Ταμείο Ανάκαμψης
Παράλληλα δε, πληροφορούμαι ότι ο ΔΟΜ θα λάβει και 28 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα πρακτικής άσκηση αναγνωρισμένων προσφύγων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Αφού διερωτήθηκα από πού κι ως πού ο ΔΟΜ να μοιράζει εργασιακά προγράμματα, ρώτησα πηγή μου που ασχολείται με το Μεταναστευτικό αν έχει ξαναδεί κράτος-μέλος της ΕΕ να αναθέτει στον ΔΟΜ του ΟΗΕ τέτοια προγράμματα. Και μου απάντησε κατηγορηματικά όχι, αφού στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα χειρίζονται εθνικές αρχές, κοινωνικοί φορείς, μεγάλες ΜΚΟ, η τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ.
Η τέλεια… αδιαφάνεια
Προσπαθώντας να ερμηνεύσω, λοιπόν, τι σημαίνουν οι περίεργες αυτές αποφάσεις (και όλα αυτά τα εκατομμύρια) επιβεβαίωσα το προφανές: Οτι η πρόθεση είναι ο ΔΟΜ να κάνει όλες τις υπεργολαβίες και να υπογράφει «μνημόνια συνεργασίας» με δήμους κ.λπ. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θα υπάρχει μια τέλεια αδιαφάνεια, αφού τα χρήματα για ενταξιακές δράσεις, εκπαιδευτικές, εργασιακά προγράμματα κ.λπ., θα τα μοιράζει ο ΔΟΜ, αντί να τα μοιράζουν υπουργεία, δήμοι και περιφέρειες που θα υποχρεούνταν να τα αναρτούν αναλυτικά στη Διαύγεια. Αυτό, βεβαίως, γλιτώνει την κυβέρνηση από κάποιους μπελάδες. Από τον… κόπο να πρέπει να πείσει «γαλάζιους» αυτοδιοικητικούς και παράγοντες ότι πρέπει να δώσει χρήμα για να ενσωματώσει μετανάστες στην Ελλάδα. Κι από τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για «woke» φιλομεταναστευτική ατζέντα και συνεργασίες με ΜΚΟ…
Ο Αλτούν
στην Αθήνα
Στην Αθήνα θα βρίσκεται τη Δευτέρα ο Φαχρετίν Αλτούν, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ερντογάν, για το 4ο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ Μέσων κι Ακαδημιών, που διοργανώνει στο Μουσείο Ακρόπολης το Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος. Το θέμα της συζήτησης των ελλήνων και τούρκων ομιλητών θα είναι, αυτή τη φορά, ο ρόλος του αθλητισμού και του πολιτισμού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επικοινωνία μεταξύ των δύο λαών και κρατών αλλά και σε επίπεδο ΜΜΕ και ακαδημαϊκό.