İsrail'in Lübnan'da ateşkes ilan etmesinin ardından Gazze'de ateşkes ilan edilmesi için de uluslararası girişimlerin yeniden başladığı bildiriliyor. ABD Ulusal Güvenlik Bakanı Jake Sullivan, çarşamba günü ülkesinin yeni girişimi başlattığını bildirdi. Ateşkes için arabuluculuk yapan Mısır ve Katar da bu yönde çağrılar yaptı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman Âl-i Sâni ile ateşkes konusunu görüştü. Hemen ardından Mısır'dan bir güvenlik heyeti, İsrail'in başkenti Tel Aviv'i ziyaret etti. Bu gelişmelere eş zamanlı olarak Hamas Hareketi, uluslararası topluma ateşkes için hareketlilik çağrısı yaparken, Gazze'nin Ramallah'taki Filistin yönetimiyle ortak idare edilmesi için bir öneri sundu.
Times Of İsrael'e konuşan ABD'li yetkililer, Biden'ın seçimleri kazanan Donald Trump'a koltuğunu devredeceği 20 Ocak'tan önce Gazze'de bir ateşkes anlaşmasını uygulamaya koymak istediğini söyledi. Yetkililer, ABD Başkanı'nın bu konuda ilerleyiş sağlanabileceğini düşündüğünü ancak İsrail tarafının henüz taleplerinden taviz vermeye yanaşmadığını ifade etti. Buna karşılık Washington Post (WP) gazetesi, İsrailli üst düzey yetkililerin Gazze'de kalıcı ateşkesin önünü açacak bir geçici ateşkes yapılabileceğini söylediğini aktardı.
Ateşkes için çağrılar yapan Hamas Hareketi ise 31 Temmuz'da Biden tarafından ilan edilen ateşkes önerisinin yeniden canlandırılması yönünde çağrılar yapıyor. Hareket, bu kapsamda İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi, yerinden edilmiş Filistinlilerin evlerine dönüşüne izin verilmesi ve Gazze'nin yeniden imarının önünü açacak bir ateşkes sonrası esir takasını kabul edebileceği şeklinde şartlarını değiştirmedi. Ancak hareket, İsrail tarafının savaşın hedeflerinden biri olarak gördüğü Gazze'nin Hamas tarafından yönetilmemesi konusunda yeni bir öneri sundu. Hareketin Siyasi Ofis Üyesi Halil Hayye imzasıyla yayınlanan bildiride, Mısır tarafından önerilen Ramallah'taki Fetih yönetiminden temsilciler ile Gazze'deki yerel teknokrat kişilerin oluşturacağı ortak bir yönetim kurulması seçeneğine hazır olunduğu bildirildi. Komitenin Gazze'nin yönetimiyle ilgili bütün işleri Ramallah ile koordineli olarak sürdürmesine onay verildiğine işaret edilen bildiride, bunun için komiteye gerekli maddi desteğin sağlanması, sağlık, eğitim, hizmet gibi faaliyetleri sürdürebilmesi için Refah Sınır Kapısı'nın açılması talep edildi. Bildiride, komitenin çalışması için bu imkanların sağlanması ile Arap ve İslam ülkelerinin yanı sıra uluslararası güçlerin garanti vermesi şart koşuldu.
Bu gelişmeler yaşanırken Mısır'dan bir güvenlik heyeti, ateşkes müzakerelerini konuşmak üzere dün İsrail'in başkenti Tel Aviv'e gitti. Konuya dair Yeni Şafak'a bilgi veren Mısır eski Savunma Bakanı Yardımcısı General Ahmed Kamil, heyetin Tel Aviv'e yeni önerilerle gittiğini ve bu önerileri geçtiğimiz günlerde Kahire'yi ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile de istişare ettiğini söyledi. İki tarafın da şartlarında ısrar ettiğini belirten Kamil, buna karşılık ABD yönetiminin bu kez ateşkese ulaşılması için Mısır tarafına İsrail'e baskılarını artıracağını bildirdiğini kaydetti.
Hamas Hareketi'nin Gazze'nin yönetimi için ilan ettiği ortak komiteyle ilgili de bilgi veren Kamil, komite fikrinin Mahmud Abbas'ın Kahire ziyareti sırasında Hamas ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) liderlerinin bulunduğu toplantılarda ele alınarak onaylandığını ifade etti. Gazze'deki Filistin halkının bir yıldan fazla süredir soykırıma maruz kaldığını vurgulayan Kamil, söz konusu komitenin Mısır'ın gözetiminde Gazze'deki sivillerin acılarının hafifletilmesi ve onlara günlük ihtiyaçlarını karşılayacakları hizmetlerin sağlanması amacını merkeze aldığının altını çizdi.
'Gazze için açlık grevi' direnişi
Gazzeli çocuktan ‘Türkiye’ açıklaması: Bizi sahiplenen başka ülke yok
Netanyahu ağzındaki baklayı çıkardı: Lübnan'da ateşkesi neden kabul ettiklerini açıkladı