Sağlık altyapısının dijitalleşmesi amacıyla devreye alınan e-Nabız plaağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, e-Nabız gibi büyük sistemlerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) uyumlu hale getirilmesi ile yıllık 100 milyar lira tasarruf sağlandığını söyledi. TBMM Sağlık Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Birinci, “Sistem sayesinde vatandaşlar kendi verisine erişebiliyor. Sadece radyolojide görüntülenme sayısı üçte bir oranında azaldı. Çünkü herkes görüntüsünü istediği hekimle paylaşabiliyor, hekimler hastalarının izni doğrultusunda verilere erişebiliyor” dedi.
Şuayip Birinci, vatandaşların kişisel sağlık bilgilerini yönetebildiği ve Türkiye’nin kişisel sağlık kaydı platformu görevi gören e-Nabız’da veri sızıntısı olduğuna yönelik söylentileri de cevapladı. Birinci, “Bu sistem hepimizin sistemi ama bir tane veri sızması ya da benzeri bir şey şükürler olsun e-Nabız'da yok" açıklamasında bulundu. Birinci, OECD ülkelerinin arasında en çok hekim mezun eden 3'üncü ülkenin Türkiye olduğunu söyleyerek, "2008'den itibaren OECD ortalamasının 2,5 katından fazla artırmışız, artış eğrimiz çok yüksek" şeklinde konuştu. 2026 yılında 30 bini aşkın uzman hekimin sisteme ekleneceğini söyleyen Şuayip Birinci, bu sayede ikinci basamağın da üçüncü basamağın da oldukça rahatlayacağını vurguladı.
Sağlık hizmetlerinde daha önceden yüzde 47’yi bulan birinci basamak hasta nüfus ağırlığının yüzde 32 bandına çekildiğini dile getiren Şuayip Birinci, kronik hastalıklarda hekimlerde ödenen performans bedelinin bu kadar yüksek olduğunu söyledi. Birinci, "Sadece teşviki bile 14 bin 800 liradan 44 bin 648 liraya çıkardık. 2024 yılı özelinde yüzde 200’lük artış yaşandı” açıklamasında bulundu.
Sağlık Bakanlığı 10 ayda 55 bin özel sağlık tesisini denetledi