Στις εργασίες εγκατάστασης της δεξαμενής υγραερίου που γίνονταν τις προηγούμενες ημέρες στη μοιραία για τον 16χρονο μονοκατοικία στην Ξάνθη επικεντρώνονται οι έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στην οικογενειακή τραγωδία.
Από τη διαρροή αερίου, ο 16χρονος γιος της οικογένειας άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο, ενώ δύο από τις αδελφές του εξακολουθούν να δίνουν μάχη στη ΜΕΘ.
Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι αρμόδιοι της ΕΛ.ΑΣ., όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA, είναι εκτός από την διαρροή αερίου και το ενδεχόμενο ατελούς καύσης καυστήρα και η παραγωγή μονοξειδίου του άνθρακα που ίσως προκάλεσε την τραγωδία.
Στον 16χρονο θα πραγματοποιηθεί αύριο νεκροψία. Σημειώνεται ότι ο λόγος που την υπόθεση δεν έχει αναλάβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι ότι στο περιστατικό δεν υπήρξε εκδήλωση πυρκαγιάς.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στην ΕΡΤ, το υγραέριο είναι βαρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα και γι’ αυτό σημειώθηκε μεγάλη συγκέντρωση στο υπόγειο του σπιτιού όπου κοιμούνταν τα παιδιά, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις.
Αυτός είναι ο λόγος που όσοι βρίσκονταν στον επάνω όροφο δεν έπαθαν κάτι. Επίσης εκεί που κοιμούνταν τα παιδιά υπήρχε και σόμπα πέλετ για θέρμανση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο υπόγειο φέρεται να είχε συγκεντρωθεί περίπου μισό κυβικό υγραέριο.
Όπως είναι γνωστό, τα παιδιά τα εντόπισε ημιλιπόθυμα το πρωί η 47χρονη μητέρα τους και αμέσως ειδοποίησε τις Αρχές. Όλοι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δυστυχώς δεν κατάφεραν να σώσουν τον 16χρονο παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους.
Τα δύο κορίτσια, 15 και 18 ετών, έχουν διασωληνωθεί, ενώ λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής τους μεταφέρθηκαν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Εκτός κινδύνου βρίσκεται στο νοσοκομείο της Ξάνθης και η μεγαλύτερη από τα αδέλφια, η 20χρονη.
Όπως αναφέρει το MEGA, εδώ και 3 χρόνια δεν υπάρχει ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Ξάνθης και η μοναδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη.