Добавить новость

Мужчина ударом ноги порвал яичко коллеге на корпоративе в Петербурге

Песков: Путин принял решение о предоставлении убежища Асаду и его семье

Активистам — бонусы

Эксперты проекта «Перезвони сам» напомнили о безопасных правилах покупок в интернете



World News


Новости сегодня

Новости от TheMoneytizer

Violența împotriva femeilor pe Glob: de la adolescentele care nu pot merge la școală în Afganistan la crimele din Kosovo

Violența bazată pe gen este răspândită la nivel global și reprezintă o problemă care depășește granițele culturale și geografice. Experții afirmă că violența împotriva femeilor și fetelor poate fi prevenită și, de multe ori, depinde de voința politică.


Violența împotriva femeilor și fetelor este răspândită în întreaga lume și este adesea subraportată.


Violența fizică, sexuală și psihologică, răspândită pe scară largă, face parte din ceea ce activiștii au numit un atac global asupra drepturilor femeilor.


Nicăieri acest lucru nu este mai evident decât în Afganistan, unde talibanii au îndepărtat femeile din viața publică și le-au restricționat sever drepturile fundamentale.


Sub conducerea talibanilor, Afganistanul a devenit singura țară din lume în care adolescentelor li se interzice să meargă la școală.


„Am vrut să devin medic și să-mi servesc țara”, a declarat Marzieh, o adolescentă afgană, la Radio Azadi de la RFE/RL.


„Am studiat nouă ani, dar totul a fost degeaba. Am rămas acasă.”




Autoritatea talibanilor, care au preluat puterea în 2021, nu a fost recunoscută de nici un stat. Dar un număr tot mai mare de țări, inclusiv din Occident, cooperează cu guvernul de la Kabul în ceea ce privește comerțul, problemele legate de securitate și imigrație.


„Dacă lumea poate să se uite la ceea ce fac talibanii femeilor și fetelor, poate ridica din umeri, poate trece mai departe și se concentrează în schimb pe parteneriate cu talibanii în alte probleme, asta spune ceva extrem de condamnabil despre cât de puțin contează drepturile femeilor și fetelor pentru liderii globali”, a declarat Heather Barr, directoare asociată pentru drepturile femeilor la Human Rights Watch (HRW).


Sub conducerea talibană, a crescut numărul căsătoriilor forțate, timpurii și cu copii. Organizația Națiunilor Unite a declarat că mariajele între copii au crescut cu aproximativ 25% în ultimii trei ani.


Organizațiile pentru apărarea drepturilor omului sunt de părere că o criză economică și umanitară devastatoare și lipsa perspectivelor educaționale și profesionale pentru femei au alimentat această creștere bruscă.


„M-am măritat la 14 ani, iar la 15 ani aveam primul copil”, a spus Shazia, o mireasă-copil, la Radio Azadi.


„Am avut o fată. A fost o naștere grea, m-am luptat mult. Nu am crezut niciodată că voi supraviețui. A fost extrem de dificil pentru mine.”




„Libertatea de a alege”

În Iranul vecin, femeilor le este interzis să studieze anumite domenii de studiu, să participle la evenimente sportive și să obțină un pașaport, sau să călătorească în afara țării fără acordul soțului lor.


Între timp, femeile care încalcă codul vestimentar islamic al țării riscă amenzi și pedepse de până la 10 ani de închisoare.


Un număr tot mai mare de femei iraniene au refuzat să poarte hijabul – vălul islamic obligatoriu – sfidând instituția clericală a țării.


„Hijabul este un simbol al opresiunii femeilor din Iran”, a declarat o femeie în vârstă de 20 de ani pentru Radio Farda de la RFE/RL.


„Această bucată de pânză reprezintă un drept care ne-a fost luat”, a spus ea. „Este libertatea de a alege ce vreau să mă îmbrac.”


Problema controversatului hijab a fost în centrul protestelor fără precedent care au izbucnit în Iran în 2022. Manifestațiile au fost declanșate de moartea unei tinere, Mahsa Amini, care a fost arestată pentru că ar fi încălcat legea hijabului.


În timpul protestelor, femeile și fetele și-au scos și au ars eșarfele pe cap.


Autoritățile au reprimat brutal protestele și au însăprit pedepsele pentru nepurtarea hijabului.


Pe de altă parte, zeci de femei din Iran sunt ucise de bărbați din familiile lor în fiecare an – inclusiv soți, tați și frați – în numele păstrării „onoarei” familiei.


Potrivit Stop Femicide Iran, un ONG cu sediul în New York, peste 150 de femei au fost victime ale feminicidului în Iran în 2023.




„Problemele rămân”

Violența bazată pe gen este omniprezentă chiar și în țările în care femeile nu se confruntă cu restricții în ceea ce privește aspectul lor, libertatea de mișcare și dreptul la muncă sau la studiu.


ONU a estimat, în 2023, că o femeie a fost ucisă la fiecare zece minute de partenerul ei sau de un membru al familiei. Aproape una din trei femei se confruntă cu violența domestică cel puțin o dată în viață, potrivit organizației mondiale.


În Kosovo, cel puțin 58 de femei au fost ucise în ultimii 14 ani.


Printre ei s-a numărat și Erona, în vârstă de 20 de ani, ucisă de soțul ei, la un an după divorț. Mama Eronei, Milihatja, crede că fiica ei a suferit ani de zile din cauza violenței domestice.


„Ea venea acasă și îmi spunea că nu se va întoarce niciodată la el, dar, de fiecare dată, se întâmpla ceva și se întoarcea”, a declarat ea pentru Serviciul Kosovo al RFE/RL.




În Bosnia-Herțegovina, un bărbat a transmis în direct pe Instagram uciderea fostei sale soții, înainte să întoarcă în cele din urmă arma asupra lui și să se sinucidă.


Crima a provocat șoc și indignare și a subliniat, încă o dată, problema violenței împotriva femeilor în această țară balcanică.


Maida, care locuiește în nord-estul țării, a divorțat și și-a denunțat soțul abuziv în urmă cu aproximativ un an.


„A venit și m-a prins de gât. Copiii mei l-au văzut și au început să plângă. Le-am spus „Sunt bine”, dar apoi m-a pălmuit”, a declarat Maida pentru Serviciul Balcanic al RFE/RL.


Apoi, a spus ea, soțul ei a amenințat că o va ucide pe ea și pe copiii lor.


„Știu de ce este capabil și am decis să merg la poliție și să-l denunț”, a spus ea.


În cele din urmă, ea a reușit să obțină un ordin de restricție. Dar încă nu se simte în siguranță. „El poate veni în orice moment al zilei și să facă ceea ce a spus că are de gând”, a povestit ea.


Experții spun că violența de gen poate fi prevenită și abordarea problemei se reduce adesea la voința politică.


„Acestea nu sunt probleme misterioase, de nerezolvat – cer doar ca guvernele să fie cu adevărat angajate să susțină drepturile femeilor și fetelor și să pună în aplicare resursele, sistemele și expertiza necesare pentru a face acest lucru”, a spus Barr de la HRW.


 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te

Читайте на 123ru.net


Новости 24/7 DirectAdvert - доход для вашего сайта



Частные объявления в Вашем городе, в Вашем регионе и в России



Smi24.net — ежеминутные новости с ежедневным архивом. Только у нас — все главные новости дня без политической цензуры. "123 Новости" — абсолютно все точки зрения, трезвая аналитика, цивилизованные споры и обсуждения без взаимных обвинений и оскорблений. Помните, что не у всех точка зрения совпадает с Вашей. Уважайте мнение других, даже если Вы отстаиваете свой взгляд и свою позицию. Smi24.net — облегчённая версия старейшего обозревателя новостей 123ru.net. Мы не навязываем Вам своё видение, мы даём Вам срез событий дня без цензуры и без купюр. Новости, какие они есть —онлайн с поминутным архивом по всем городам и регионам России, Украины, Белоруссии и Абхазии. Smi24.net — живые новости в живом эфире! Быстрый поиск от Smi24.net — это не только возможность первым узнать, но и преимущество сообщить срочные новости мгновенно на любом языке мира и быть услышанным тут же. В любую минуту Вы можете добавить свою новость - здесь.




Новости от наших партнёров в Вашем городе

Ria.city

Во время «Зимы в Подмосковье» пройдёт более трёх тысяч спортивных мероприятий

Беременным россиянкам сделают скидку на красную икру 

Хоккей, горки и фигурное катание. Замглавы управы района Южное Бутово рассказал о зимних активностях

Объявлен победитель всероссийской олимпиады будущих кардиологов

Музыкальные новости

В МИД заявили, что Асад находится в безопасности в России

Кабинет Артиста в Яндекс. Кабинет Артиста в Яндекс Музыке. 

«Есть, что показать»: Путин назвал Москву одним из лучших мегаполисов мира

Во дворце Асада нашли историю ВС РФ и таблетки от бессонницы

Новости России

Елку из Москвы доставили в Улан-Удэ

Во время «Зимы в Подмосковье» пройдёт более трёх тысяч спортивных мероприятий

Объявлен победитель всероссийской олимпиады будущих кардиологов

Мать ребенка, за которого заступился Кадыров, обратилась к главе СКР Бастрыкину

Экология в России и мире

В дни школьных каникул балет «Щелкунчик» пройдет в «Колизей - арене»

Победили рак: российские ученые создали первую в стране персонализированную вакцину против рака

Хита ABBA и The Beatles в исполнении симфонического прозвучат в концертном зале «Колизей - Арена»

Клиники «Будь Здоров» аккредитованы по системе сертификации Росздравнадзора

Спорт в России и мире

Соболенко выиграла награду WTA за продвижение женского тенниса

Видео дня: Мария Шарапова учит сына русскому алфавиту

«Он моя главная опора». Соболенко получила награду WTA и благодарна своему бойфренду

Бывшая третья ракетка мира Петрова приняла участие в конференции ФТР

Moscow.media

ТСД SAOTRON RT41 GUN: практичный, производительный, надёжный

Филиал № 4 ОСФР по Москве и Московской области информирует: В Москве и Московской области 650 тысяч пенсионеров старше 80 лет получают пенсию в повышенном размере

Город Гофмана

• Dusil Photography • https://dusil.org











Топ новостей на этот час

Rss.plus






Доля технологического сектора в экономике Москвы будет увеличена — Собянин

Во время «Зимы в Подмосковье» пройдёт более трёх тысяч спортивных мероприятий

Елку из Москвы доставили в Улан-Удэ

Московские риелторы по ошибке выставили на продажу квартиру за 16 млрд