Türkiye, savunma sanayi alanındaki yerli ve milli üretimlerle küresel arenada adından söz ettirirken, modern İHA’lar ve gelişmiş savunma sistemleriyle güçlü bir savunma sanayi altyapısı oluşturarak dünyada adından söz ettirmeyi sürdürüyor.
Dün Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de Bayraktar TB2 SİHA ihracatına yönelik önemli bir anlaşma imzalandı. Ayrıca Bayraktar TB3, 19 Kasım’da dünya havacılık tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yaparak bu alanda bir ilke imza atan Bayraktar TB3, silahlı insansız hava aracı (SİHA) sınıfında bir devrim niteliği taşıdı. Türk İHA’sının bu başarısı, dünya basınında "ABD, Çin ve İsrail’in başaramadığını başardılar" şeklinde yorumlanırken, Hırvatistan ile yapılan anlaşma da büyük yankı uyandırdı.
Hırvatistan’da yayımlanan Glas Slavonije gazetesi, Türk savunma sistemlerinin her türlü güvenlik koşuluna hızla uyarlanabilirliğine vurgu yaparak, "Bu insansız hava aracı sistemi Hırvatistan’ın savunma yeteneklerini daha da güçlendirecek" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Gazete, Türk İHA sistemlerinin dünyanın 37 farklı ülkesinde kullanıldığını belirterek, Hırvat Savunma Bakanı Anusić'in, "Bayraktar İHA'ları, dünyadaki en iyi sistemlerden biri" ifadelerine de yer verdi.
Bayraktar TB3'ün TCG Anadolu başarısı Yunanistan'ı korkuttu: 'Endişe verici" diyerek duyurdular
Hırvatistan'ın DNEVNIK gazetesi, Türkiye ile yapılan anlaşmayı vurgulayarak, Hırvat Savunma Bakanlığı'nın vergiler hariç 67 milyon Euro değerindeki bu anlaşmanın, Hırvatistan için önemli bir savunma yatırımı olduğuna dikkat çekti. Hırvatistan Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Ivan Anusić ile Haluk Bayraktar arasında imzalanan anlaşma hakkında Hırvat Bakan, "Türk İHA’ları sadece muharebe operasyonlarında değil, aynı zamanda yasadışı göç gibi kritik durumları izleyebilecek önemli bir sistemdir" ifadelerini kullandı.
Haberde yeni İHA'ların Tarım Bakanlığı ve Mekansal Planlama Bakanlığı tarafından da kullanılabileceği kaydedilirken, İHA'ların özellikleri şöyle yer aldı:
India.com’un "Türkiye, İsrail, Çin ve ABD’nin yapamadığını yaptı; F-35’leri drone’larla değiştirerek insansız savaşın geleceğini değiştirdi mi?" başlıklı analizinde, Bayraktar TB3’ün test uçuşlarına dikkat çekildi.
Analizde, Bayraktar TB3’ün yeteneklerine de şöyle değinildi;
Yerli motor milli SİHA'ları uçuruyor