Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) hakkında tutuklama emri çıkardığı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 124 ülkede kelepçeyle beklenecek.
Güney Afrika, geçen yıl kasım ayında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının soruşturulması için UCM'ye başvuruda bulunmuştu.
Daha sonra Güney Afrika, 29 Aralık 2023'te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda (UAD) dava açmıştı.
Soykırımcı terör devleti İsrail'in yargılandığı davada yeni bir gelişme yaşandı.
UCM, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında 'savaş suçları' nedeniyle tutuklama emri çıkardı.
Mahkeme, Netanyahu ve Gallant'ın suç işledikleri için yeteri kadar delil olduğunu belirtirken, İsrail devletinin mahkemenin yetkisinin kabul edip etmemesinin önemli olmadığını vurguladı.
Sivil halka saldırılar planlamakla suçlanan Netanyahu ve Gallant'ın, Gazze'deki halkı bilinçli olarak aç bıraktığı, bunun da bir savaş suçu olduğu ifade edildi.
Bu gelişmenin ardından katil Netanyahu ve Gallant 'tutuklanma' kıskacı altına alındı.
Zira 124 ülke Lahey’deki UCM’nin yetkisini tanıyor. Netanyahu artık bu ülkelere gittiğinde tutuklanma korkusu altında olacak. Nitekim AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, “Tutuklama emrine saygı duyulmalı ve bu emir uygulanmalı” dedi. Mahkemeye ev sahipliği yapan Hollanda da Netanyahu geldiğinde tutuklayacağını ilan etti.
Netanyahu ve Gallant'ın Kanada, Avustralya, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, İsveç gibi ülkelerin yer aldığı ve çoğunluğu Avrupa Birliği, Afrika ve Asya ülkelerinden oluşan UCM'ye üye 124 ülkeye seyahat etmekten kaçınmak zorunda kalacağı öngörülüyor.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Netanyahu hakkında yakalama kararı verdi
İsrail medyası: Netanyahu ve Gallant uluslararası düzeyde aranan şüpheliler haline geldi
UCM'nin Netanyahu kararına ABD'den ilk tepki: Temelden reddediyoruz