Εντείνονται οι έλεγχοι σε όσους κυκλοφορούν με ηλεκτρικά πατίνια και τους επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα που φτάνουν έως και τις 10.000 ευρώ, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η άναρχη κατάσταση στη μικροκινητικότητα.
Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αναγνωρίζοντας την αύξηση των ΕΠΗΟ (Ελαφριά Προσωπικά Ηλεκτρικά Οχήματα), τροποποίησε το Άρθρο 20 του ΚΟΚ, εισάγοντας σαφείς κανόνες για τους χρήστες. Επιπλέον, συγκεκριμένες παραβάσεις αναβαθμίζονται σε κακουργήματα με ποινές που περιλαμβάνουν ακόμη και ισόβια.
Σύμφωνα με την τροποποίηση το Άρθρου 20 του ΚΟΚ, όσοι κατέχουν ή σκοπεύουν να αποκτήσουν τέτοια οχήματα οφείλουν να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
Στην κατηγορία ΕΠΗΟ ανήκουν ηλεκτρικά πατίνια (e-scooters), τροχοπέδιλα και τροχοσανίδες, αυτοεξισορροπούμενα προσωπικά οχήματα, όπως μονόκυκλα ή δίκυκλα με ειδικά συστήματα ισορροπίας καθώς και ηλεκτροκίνητα αμαξίδια για άτομα με αναπηρία, ενισχυμένα ή απλά.
Τα ηλεκτρικά πατίνια εισήχθησαν ως μια πρακτική και οικολογική λύση μικρομετακίνησης στις πόλεις, προσφέροντας ευκολία, ταχύτητα και μηδενικούς ρύπους. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη χρήση τους, κυρίως από ανηλίκους, οδήγησε στην ανάγκη λήψης μέτρων παρόμοιων με εκείνα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Μέτρα όπως η υποχρεωτική ασφάλιση ή ακόμα και η απαγόρευση, που εξετάστηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν μέρος του νέου πλαισίου που θεσπίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας. Τα μέτρα επισύρουν βαριά πρόστιμα και αυστηρές ποινές για παραβάσεις που σήμερα είναι συνηθισμένες.
Για τη χρήση των ΕΠΗΟ, ο νέος ΚΟΚ προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες που αφορούν μεταξύ άλλων τα όρια ταχύτητας, την οδική συμπεριφορά, τους περιορισμούς στάθμευσης, ενώ ορίζεται η υποχρέωση προτεραιότητας στους πεζούς.
Η εφαρμογή των νέων μέτρων στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και οργανωμένου περιβάλλοντος για όλους τους χρήστες του οδικού δικτύου, μειώνοντας ταυτόχρονα τα περιστατικά ατυχημάτων και παραβάσεων.