Η Κέμι Μπάντενοχ κέρδισε σήμερα τις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία των Τόρις στη Βρετανία, υποστηρίζοντας την επιστροφή του κόμματος των Συντηρητικών στις βασικές αρχές του, αλλά και την επιστροφή των ψηφοφόρων που το εγκατέλειψαν, οδηγώντας στην οδυνηρή εκλογική ήττα του Ιουλίου.
Με την ίδια, να παρουσιάζεται ως μία ομιλητής που «δεν μασάει» τα λόγια της, η Μπάντενοχ κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων μεταξύ των μελών του κόμματος, στο τελευταίο στάδιο μιας πολύμηνης εσωκομματικής αναμέτρησης, με τους αρχικούς έξι υποψήφιους για την ηγεσία του κόμματος, να μειώνονται τελικά σε δύο.
Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ ήρθε δεύτερος στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία.
Οι δύο υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις ανήκαν αμφότεροι στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.
Η Μπάντενοχ κέρδισε με το 57% των ψήφων, ποσοστό μικρότερο από αυτό που συγκέντρωσαν οι Ντέιβιντ Κάμερον, Μπόρις Τζόνσοςν και Ιάν Ντάνκαν Σμιθ σε αντίστοιχες εκλογικές διαδικασίες στο εσωτερικό των Τόρις.
Το ίδιο ποσοστό με την Μπάντενοχ είχε λάβει η Λιζ Τρας.
Οι Τόρις έχουν εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν κρίση εναλλάσσοντας ηγέτες ακόμα και όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση.
Με καταγωγή από τη Νιγηρία, η Μπάντενοχ, έχει σκληρή στάση στο μεταναστευτικό. Η ίδια πιστεύει ότι οι Βρετανοί θέλουν να περιοριστεί η μετανάστευση και δηλώνει πιο αποφασισμένη από οποιονδήποτε άλλον να το καταφέρει.
«Εάν εκλεγώ, θα αναπτύξω το πληρέστερο και πιο λεπτομερές σχέδιο για τον έλεγχο της μετανάστευσης που έχει προτείνει ποτέ οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα», έγραψε σε άρθρο της τον Σεπτέμβριο στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.
Η 44χρονη Μπάντενοχ κατηγορεί επίσης τις αριστερές πολιτικές για την καταστροφή της Νιγηρίας και δηλώνει ότι αυτός είναι ο λόγος που έγινε θαυμάστρια της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Η Μπάντενοχ έχει πει ότι συμμερίζεται τις «αξίες της Θάτσερ για την ατομική ευθύνη και τις ελεύθερες αγορές».
Οι δηλώσεις της για τα επιδόματα μητρότητας που τα βρήκε «υπερβολικά» έστρεψαν πολλές γυναίκες – και όχι μόνο – εναντίον της.
Σύμφωνα με τη UNICEF, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη όσον αφορά την οικογενειακή πολιτική και οι γονείς λαμβάνουν ήδη περιορισμένες παροχές.
Η Μπάντενοχ μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα σχόλιά της δήλωσε ότι όντως «πιστεύει στην αμοιβή μητρότητας».
Εκτός από τους μετανάστες και τις γυναίκες η Μπάντενοχ στράφηκε και εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, δηλώνοντας ότι το 5-10% είναι «πολύ, πολύ κακοί, τόσο κακοί που θα έπρεπε να είναι φυλακή».
Όταν ο επικεφαλής συνδικαλιστικής οργάνωσης την κάλεσε να ανακαλέσει η ίδια υποστήριξε ότι «ήταν απλώς ένα αστείο».
Στη νικητήρια ομιλία της η Μπάντενοχ δήλωσε ότι οι Τόρις πρέπει να επιστρέψουν στις παραδοσιακές τους αξίες και να προετοιμάσουν σχέδιο για να είναι η επόμενη κυβέρνηση.
Δήλωσε μάλιστα ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει το κόμμα να ανακτήσει την ειλικρίνειά του και να παραδεχτεί ότι έκανε λάθη, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα ποια ήταν αυτά τα λάθη.
Ο Μπόρις Τζόνσον και η Λιζ Τρας είναι οι δύο πιο προφανείς υπαίτιοι της πτώσης των Τόρις, σχολιάζει ο Guardian, ωστόσο η Μπάντενοχ απέφυγε στην προεκλογική εκστρατεία να μιλήσει εναντίον τους.
Οι δύο πρώην ηγέτες των Εργατικών συνεχίζουν να έχουν επιρροή στους Τόρις και μένει να φανεί πως η Μπάντενοχ θα χειριστεί τις διάφορες τάσεις τώρα που ανέλαβε την εξουσία.
Απόφοιτος της επιστήμης των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, η Μπάντενοχ ξεκίνησε από τον τραπεζικό τομέα αλλά γρήγορα μετακινήθηκε στην πολιτική.
Εντάχθηκε στο Συντηρητικό Κόμμα όταν ήταν 25 ετών και ανέβηκε γρήγορα την ιεραρχία, από τη Βουλή του Λονδίνου στο βρετανικό κοινοβούλιο το 2017.
Μόλις δύο χρόνια αργότερα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον τη διόρισε κοινοβουλευτική υφυπουργό για τα παιδιά και τις οικογένειες.
Στη συνέχεια έγινε υπουργός ισότητας το 2021. Η διάδοχος του Τζόνσον, Λίζ Τρας, την διόρισε ως υφυπουργό διεθνούς εμπορίου το 2022.
Με πληροφορίες από Guardian, DW