Στην πόλη Ναμπάτια του Nότιου Λιβάνου, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε δύο κτίρια του δήμου, σκοτώνοντας τον δήμαρχο και τουλάχιστον 15 ακόμα ανθρώπους, ενώ συνεδρίαζαν προκειμένου να συντονίσουν την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από τον πόλεμο: η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο δήλωσε πως τα δεινά των αμάχων πλησιάζουν ένα πρωτοφανές επίπεδο. Στη Βηρυτό, ισραηλινά αεροσκάφη έσπασαν δύο φορές το φράγμα του ήχου και προχώρησαν σε νέα αεροπορική επιδρομή εναντίον στόχων στις νότιες συνοικίες της: μόλις προχθές, οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει ότι είναι αντίθετες με «το εύρος και τη φύση» των επιθέσεων που εξαπολύει το Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.
Στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι παρέμεναν παγιδευμένοι στην Τζαμπάλια εξαιτίας μεγάλης επιχείρησης κατά της Χαμάς που ξεκίνησε το Ισραήλ στις 6 Οκτωβρίου: η Ουάσιγκτον διαβεβαίωσε χθες πως παρακολουθεί τις ενέργειες του Ισραήλ ώστε να διασφαλίσει πως δεν εφαρμόζει «πολιτική λιμοκτονίας» στην περιοχή, o επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε πως η οργάνωση βρίσκεται «πολύ κοντά σε ένα πιθανό οριακό σημείο» όσον αφορά τις επιχειρήσεις της γενικότερα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ Βρετανία, Γαλλία και Αλγερία ζήτησαν επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακο. Με τις διπλωματικές προσπάθειες να βρίσκονται σε τέλμα, οι συγκρούσεις συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα – και τα χειρότερα ενδεχομένως να έπονται αφού το Ισραήλ δεν έχει απαντήσει ακόμα στην πρωτοφανή ιρανική πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.
Η ισραηλινή επίθεση στα δημοτικά κτίρια της Ναμπάτια, στον Νότιο Λίβανο, ήταν το σοβαρότερο πλήγμα σε λιβανικό κρατικό κτίριο από όταν το Ισραήλ διεύρυνε, τον περασμένο μήνα, τις επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ, και ήγειρε φόβους περαιτέρω κλιμάκωσης. Το Ισραήλ δεν θα σταματήσει να πολεμά την αποδυναμωμένη πλέον Χεζμπολάχ πριν μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια οι πολίτες του στα σπίτια τους κοντά στα λιβανικά σύνορα, διακήρυξε ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.
«Η Χεζμπολάχ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση», επεσήμανε. «Θα διεξάγουμε διαπραγματεύσεις μόνο υπό πυρά, το είπα αυτό την πρώτη μέρα, το είπα στη Γάζα και το λέω και εδώ». Το ίδιο, λίγο-πολύ, είχε πει και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν προχθές: ότι είναι αντίθετος σε μία μονομερή εκεχειρία στον Λίβανο (για τη Γάζα δεν γίνεται πια ούτε λόγος…) γιατί «δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας». Παράλληλα, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως του «προκάλεσε έκπληξη» το σχέδιο του Μακρόν να φιλοξενήσει μια διάσκεψη για τον Λίβανο, ενώ «θύμισε» στον γάλλο πρόεδρο πως η δημιουργία του Ισραήλ ήταν αποτέλεσμα του «πολέμου της ανεξαρτησίας» του 1948, και όχι μιας απόφασης του ΟΗΕ, όπως είχε πει ο Μακρόν καλώντας το Ισραήλ να σέβεται τις αποφάσεις αυτού του τελευταίου.
Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γαλλία γίνεται όλο και οξύτερη: ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν να απαγορεύσει σε ισραηλινές εταιρείες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στην έκθεση ναυτικού αμυντικού εξοπλισμού Euronaval. Στο μεταξύ, Γαλλία και Ιταλία διοργάνωσαν χθες βιντεοδιάσκεψη μεταξύ των 16 χωρών της ΕΕ που συμμετέχουν στην UNIFIL, την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Νότιο Λίβανο, με τους υπουργούς Αμυνας να «καταδικάζουν έντονα» τις επιθέσεις εναντίον θέσεων των κυανόκρανων από τις ισραηλινές δυνάμεις και να συμφωνούν ότι πρέπει να «ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πολιτική και διπλωματική πίεση στο Ισραήλ, ώστε να μη σημειωθούν περαιτέρω επεισόδια». Χθες, πάντως, υπήρξε καταγγελία για νέα ισραηλινή επίθεση με στόχο φυλάκιο της UNIFIL.