Τη Δευτέρα, από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε τριώροφη πολυκατοικία στο βόρειο Λίβανο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άτομα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι «έπληξε στόχο που ανήκε στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ», αλλά την Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα, όπως μετέφερε το Associated Press.
«Έχουμε πραγματικές ανησυχίες όσον αφορά τους νόμους του πολέμου», δήλωσε ο Τζέρεμι Λόρενς, εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ο Λόρενς είπε ότι ο ΟΗΕ έλαβε αξιόπιστες αναφορές ότι μεταξύ των νεκρών ήταν δώδεκα γυναίκες και παιδιά. Στο μικρό χωριό Άιτο, τα σωστικά συνεργεία που έψαχναν στα ερείπια την Τρίτη βρήκαν περισσότερα πτώματα και λείψανα.
Το Άιτο βρίσκεται στη χριστιανική ενδοχώρα της χώρας και μακριά από τις κύριες περιοχές επιρροής της Χεζμπολάχ στο νότο και τα ανατολικά του Λιβάνου. Το χτύπημα αποτέλεσε σοκ για τους κατοίκους και επέτεινε τους φόβους ότι το Ισραήλ θα επεκτείνει την επίθεσή του βαθύτερα στον Λίβανο.
«Άκουσα έναν δυνατό θόρυβο, σαν έκρηξη», δήλωσε ο Ντάνι Αλγουάν, ο οποίος ζει δίπλα. «Τρέξαμε έξω, είδα τη σκόνη, τον καπνό και τα χαλάσματα. Υπήρχε ένα πτώμα εδώ, ένα άλλο εκεί. Ήταν μια πραγματικά άσχημη και οδυνηρή σκηνή».
Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τον νότιο και ανατολικό Λίβανο, όπου έχουν επικεντρωθεί οι μάχες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, με τα 400.000 να είναι παιδιά. Καθώς τα σωστικά συνεργεία έψαχναν στα συντρίμμια την Τρίτη, βρήκαν το σώμα ενός παιδιού και αργότερα ένα μικρό πόδι και άλλα υπολείμματα που έβαλαν μαζί σε μια λευκή σακούλα.
Ο λιβανέζικος στρατός παρακολουθούσε καθώς μια μπουλντόζα καθάριζε σωρούς από στριμμένο ατσάλι, κατεστραμμένα ελαιόδεντρα και θρυμματισμένους βράχους.
«Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τον Λίβανο από την Παλαιστίνη ή την Παλαιστίνη από τον κόσμο», δήλωσε ο Κάσεμ, ο οποίος ηγείται της Χεζμπολάχ ως αναπληρωτής γγ από τις 27 Σεπτεμβρίου, όταν ο επί χρόνια ηγέτης της, Χασάν Νασράλα, δολοφονήθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Οι νεκροί στη Γάζα είναι περισσότεροι από 42.000, με περισσότερους από τους μισούς γυναίκες και παιδιά.
Τον τελευταίο χρόνο, 2.350 άνθρωποι στο Λίβανο έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο αναφέρει ότι περίπου το 25% ήταν γυναίκες και παιδιά.